Асен Василев: Започват проверки с цел изсветляване на цели индустрии и отпадат два данъка Снимка: © Булевард България

Ще бъдат премахнати два "безсмислени" данъка - данък върху лихвите и данък уикенд. Това заяви министърът на финансите и вицепремиер Асен Василев за предаването "Неделя 150" по Българското национално радио.

През 2021 г., без да има промяна в данъчните ставки, общите приходи в хазната са се вдигнали с почти 8 млрд. лева, припомни министърът и каза, че тази тенденция ще продължава и през 2022 г.

Министърът обяви, че започва изсветляване на индустриите една по една, като ще се разглеждат специфични аналитични компоненти и бази данни, за да се идентифицират рисковите фирми. "За момента сме минали през няколко големи инсустрии и големи получатели на обществени поръчки", каза Василев.

"Предстоят още 5-6 индустрии през 2022 г., които да погледнем в детайл". Идеята е част от близките до бившата редовна власт фирми, които не са плащали или са бавели плащането на данъци, вече да започват да го правят.

Министерството започва програмата си по изсветляване от фирмите, свързани със строителството, където има голяма маса пари в брой и голяма част от служителите не се осигуряват. По думите на Василев програмата ще заработи през февруари-март 2022 г.

Започват проверки и в селското стопанство, особено по акзиците на горивата, които се ползват за селскостопанска продукция.

Ще има криминализиране на плащането и получаването на пари в плик - не само за подкуп, но и за плащането на служители в брой над осигурителната ставка, каза още министърът.

Битовите потребители на природен газ ще бъдат компенсирани с 200 млн. лева, като това ще включва периода от декември до март включително, каза Василев в предаването 120 минути по bTV.

Размерът на максималния осигурителен доход ще бъде вдигнат, подчерта Василев и припомни, че е записано и в коалиционната споразумение, че това ще стане след консултации.

"АПИ да започне да работи с реален бюджет, а не да се правят тези извращения, бих казал, с постановления на МС постоянно да се отпускат допълнителни средства, за който участък правителството реши. Трябва да се раздели текущият ремонт от основният ремонт на пътища", обясни още той.

Готова е и проекторамката на бюджета за 2022 година и следващата седмица ще бъде съгласувана с всички министерства, след което и със социалните партньори, за да може в края на януари да бъде внесен в парламента. Ще бъде заложена актуализация през юни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Пълна промяна в поръчката за нови влакове за БДЖ след отказ на Stadler

Полската компания се отказа от договор за нови електрически мотриси

18:07 - 24.07.2024
Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024
Култура

Носителят на „Икар“ Севар Иванов гостува на „Сцена Централни хали“

Моноспектакъл на Севар Иванов „Кученцето се засмя“ е първото театрално представление в новото пространство за култура, Стефания Колева като сценограф гостува през август

13:54 - 24.07.2024