Снимка: © Булевард България

Ще бъдат премахнати два "безсмислени" данъка - данък върху лихвите и данък уикенд. Това заяви министърът на финансите и вицепремиер Асен Василев за предаването "Неделя 150" по Българското национално радио.

През 2021 г., без да има промяна в данъчните ставки, общите приходи в хазната са се вдигнали с почти 8 млрд. лева, припомни министърът и каза, че тази тенденция ще продължава и през 2022 г.

Министърът обяви, че започва изсветляване на индустриите една по една, като ще се разглеждат специфични аналитични компоненти и бази данни, за да се идентифицират рисковите фирми. "За момента сме минали през няколко големи инсустрии и големи получатели на обществени поръчки", каза Василев.

"Предстоят още 5-6 индустрии през 2022 г., които да погледнем в детайл". Идеята е част от близките до бившата редовна власт фирми, които не са плащали или са бавели плащането на данъци, вече да започват да го правят.

Министерството започва програмата си по изсветляване от фирмите, свързани със строителството, където има голяма маса пари в брой и голяма част от служителите не се осигуряват. По думите на Василев програмата ще заработи през февруари-март 2022 г.

Започват проверки и в селското стопанство, особено по акзиците на горивата, които се ползват за селскостопанска продукция.

Ще има криминализиране на плащането и получаването на пари в плик - не само за подкуп, но и за плащането на служители в брой над осигурителната ставка, каза още министърът.

Битовите потребители на природен газ ще бъдат компенсирани с 200 млн. лева, като това ще включва периода от декември до март включително, каза Василев в предаването 120 минути по bTV.

Размерът на максималния осигурителен доход ще бъде вдигнат, подчерта Василев и припомни, че е записано и в коалиционната споразумение, че това ще стане след консултации.

"АПИ да започне да работи с реален бюджет, а не да се правят тези извращения, бих казал, с постановления на МС постоянно да се отпускат допълнителни средства, за който участък правителството реши. Трябва да се раздели текущият ремонт от основният ремонт на пътища", обясни още той.

Готова е и проекторамката на бюджета за 2022 година и следващата седмица ще бъде съгласувана с всички министерства, след което и със социалните партньори, за да може в края на януари да бъде внесен в парламента. Ще бъде заложена актуализация през юни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"