Асена Сербезова: Берем плодовете на недоверието, с което започна управлението на пандемията

Здравният министър Асена Сербезова се срещна с представители на "Възраждане", които по-рано днес опитаха да щурмуват сградата на Народното събрание с искане за отмяна на Covid-сертификатите.

"Има натрупани настроения, недоверие, паника и страх, с които започна управлението на пандемията преди 2 години. Сега ние берем плодовете. Трябваше тогава да се обяснява на хората какво се случва, не новините да започват с брой на жертви, болни, чували. Обществото е разделено", каза тя.

Сербезова обяви, че ваксинацията е доброволен акт и тя не иска да се въвежда като задължителна мярка - твърдение, с което от "Възраждане" мобилизираха активистите си на бунт срещу парламента.

Основният критерий за мерките за сигурност е заетостта на болничните легла и недостигът на медицински персонал, каза още тя.

"Системата не е блокирала, но тя на определени места и области се затруднява и затова понякога се налага да се спират плановите операции", каза Сербезова.

От "Възраждане" искат тя да създаде работна група от експерти, които да анализират как зеленият сертификат помага за борбата с Covid-19.

Депутатът Цончо Ганев предупреди, че се готвели "много по-интензивни протести". Той оправда опита за нахлуване в сградата на парламента, като коментира, че имало призиви да се спазва редът, но "има хора, които нямат доверие в този ред и тези мерки".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024
Важно днес

Денков: Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост

Докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има

09:31 - 24.04.2024