Ключови съставки на живота може би са донесени от извънземна среда, показват проби от астероид Снимка: © Getty

Ключови съставки за появата на живота може да са били донесени от космоса, става ясно от скорошно откритие на японски учени. Те са извлекли проби от астероида Рюгу, в които са намерили две органични съединения от съществено значение за живите организми – урацил и ниацин.

Откритието подкрепя хипотезата, че някои съставки от решаващо значение за възникването на живота може да са пристигнали на Земята на борда на скали от космоса преди милиарди години. Загатва и за възможността някъде в Слънчевата система да съществуват първични форми на живот.

Тази седмица учените съобщиха, че са открили урацил и ниацин в скали, получени от космическия апарат „Хаябуса2“ на Японската космическа агенция от две места на Рюгу през 2019 г. Урацилът е една от петте нуклеобази, които изграждат човешкия генетичен код, а ниацинът, наричан още витамин В3 или никотинова киселина, е жизненоважен за метаболизма.

„Докато урацилът и другите нуклеобази присъстват в космоса, това означава, че съставките за нуклеиновите киселини (ДНК и РНК) присъстват в тази среда“, казва за Live Science водещият автор Ясухиро Оба, астрохимик от Университета „Хокайдо“ в Япония. „По мое лично мнение е трудно да се изключи възможността някои форми на живот да присъстват в извънземни среди.“

Петте нуклеобази – аденин, гуанин, цитозин, тимин и урацил – се комбинират с рибоза и фосфат, за да образуват ДНК и РНК – стълбовидни структури, които изграждат генетичния код на целия живот на Земята. Именно от този код се произвеждат клетките: ДНК се разархивира и се копира в РНК, РНК произвежда протеини, а протеините от своя страна действат като микроскопични машини, които изграждат и поддържат клетки, като същевременно създават повече копия на ДНК.

Пробите от Рюгу идват от 250 млн. км разстояние от Земята и бяха транспортирани на повърхността на нашата планета в запечатана капсула, която се приземи през 2020 г. в отдалечената австралийска пустош. Впоследствие бе откарана в Япония за анализ.

Учените отдавна разсъждават за условията, необходими за възникването на живот след формирането на Земята преди около 4,5 млрд. години. Новите открития се вписват добре в хипотезата, че тела като комети, астероиди и метеорити, които са бомбардирали ранната Земя, са „посели“ младата планета със съединения, които са помогнали да се проправи път на първите микроби.

Преди това учените откриха ключови органични молекули в богати на въглерод метеорити, намерени на Земята. Но остана въпросът дали тези космически скали не са били замърсени от излагане на земната среда след кацането.

„Нашето ключово откритие е, че урацилът и ниацинът, които са от биологично значение, действително присъстват в извънземна среда и е възможно да са били донесени на ранната Земя като компонент на астероиди и метеорити. Подозираме, че те са имали роля в пребиотичната еволюция на Земята и вероятно за появата на първия живот“, казва Оба.

„Тези молекули на Рюгу бяха открити в девствена извънземна среда“, допълни той. „Бяха взети проби директно от астероида Рюгу и пренесени на Земята, а накрая и в лабораториите без никакъв контакт със земни замърсители.“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Не искаме да сме мегафон на правителството". Италианската обществена телевизия обяви стачка след медиен скандал

Журналистите се оплакват от опити за политически натиск

10:37 - 04.05.2024
GEN Z дневници

Vol. 20: Зендея не може да играе тенис, японци блокират Instagram гледка

И още: какво е общото между футболните фланелки и шоколада

09:51 - 04.05.2024
Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще води литургията за Възкресение Христово

Тя започва в 23,30 на Велика събота в храма "Св. Александър Невски"

08:52 - 04.05.2024
Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024