Астронавтите на НАСА ще летят до Луната със стил. Prada проектира новите скафандри Снимка: © Getty Images

Луксозният моден бранд Prada ще помогне за изработването на космически костюми от следващо поколение, в които да бъдат облечени астронавтите за следващата мисията до Луната на НАСА през 2025 г.

Специалистите на италианската къща ще работят заедно с частната компания Axiom Space Systems, за да проектират скафандрите. Заедно те ще разработват материали за защита на астронавтите от условията и средата в Космоса.

"Техническият опит на Prada в областта на суровините, производствените техники и иновативните дизайнерски концепции ще допринесат за усъвършенствани технологии, които ще осигурят не само комфорта на астронавтите на лунната повърхност, но и така необходимите съображения за човешкия фактор, които липсват в досегашните скафандри", заяви Майкъл Суфредини, директор на Axiom Space Systems.

Мисията "Artemis III" ще бъде първата, при която жена може да стъпи на Луната. Това ще е и първото кацане там от 1972 г. насам. В рамките на мисията екипажът на НАСА ще бъде отведен до земния спътник на борда на космическия кораб "Орион" и ще прекара седмици на лунната повърхност, за да я изследва.

Очаква се космическите костюми от следващо поколение да предоставят на астронавтите усъвършенствани възможности за изследване на Космоса. Те също така ще трябва да отговарят на необходимите критерии за достъп, оцеляване и работа на и около Луната.

По-рано тази година Axiom представи прототипа на скафандъра, който вероятно ще бъде носен по време на предстоящата мисия. Той тежи 55 кг и се смята, че е по-подходящ за жени космонавти.

Друга голяма компания също работи по лунната операция - SpaceX беше избрана по-рано да осигури системата за кацане на хора, която да транспортира астронавтите от кораба "Орион", намиращ се в лунната орбита, до повърхността на Луната и след това обратно.

Очаква се усъвършенстваното облекло на астронавтите да им даде по-големи възможности за движение и гъвкавост при изследванията на спътника в сравнение с предишните мисии от миналия век.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024