Това, което на пръв поглед приличало на малка искрица в нощното небе, се оказва най-голямата космическа експлозия, наблюдавана някога. Събитието е забелязано от астрономи, които описват наблюденията си в ново изследване.

Те са видели огромно огнено кълбо, което се намира на около 8 млрд. светлинни години от нас, и е приблизително 100 пъти по-голямо от цялата Слънчевата система. Смята се, че явлението е предизвикано от гигантски облак газ, погълнат от свръхмасивна черна дупка.

Според водещия автор на изследването Филип Уайзман, астроном от Университета в Саутхемптън, кълбото е два трилиона пъти по-ярко от Слънцето и е около два пъти по-горещо от повърхността му.

Избухването е продължило повече от три години, което го прави най-енергичната експлозия, документирана в историята.

"То остана незабелязано в продължение на една година, но постепенно стана по-ярко“, каза д-р Уайзман.

Едва когато учените разкрили колко далеч е самото явление, те разбрали за почти невъобразимия мащаб на събитието.

Изчислихме, че това е огнена топка 100 пъти по-голяма от слънчевата система с яркост около тринадесет пъти по-голяма от тази на Слънцето. За три години е освободила около 100 пъти повече енергия, отколкото слънцето ще освободи през своя 10-милиарден живот", обяснява авторът.

Уайзман каза, че водещата теория е, че експлозията е причинена от свръхмасивна черна дупка, която изпраща ударни вълни през облак от космически газ. Явлението е уловено за първи път от телескопите на Zwicky Transient Facility в Калифорния. Астронавтите обаче първоначално не му обръщат особено внимание, тъй като постоянно виждат подобни проблясъци в космическото небе. За разлика от други подобни искри обаче, които утихват в рамките на няколко месеца, тази продължила да "грее" близо три години.

Събитието има особено голямо значение за изучаването на черните дупки в Космоса и може да даде информация за това откъде идва светлината, когато те са много ярки - нещо, което все още вълнува учените.

Уайзман се надява, че тази експлозия може да даде теории и за това как галактиките се променят и умират.

По думите му те "би трябвало да продължават да образуват нови звезди, защото има постоянен приток на газ от космическата мрежа. Но в някакъв момент много галактики умират и просто спират да създават нови звезди и не е ясно защо", казва той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Deep fake клип с руски "акцент" събира лични данни с гласа на Николай Денков

От Министерски съвет предупредиха за фалшифицираното видео, което се разпространява в социалните мрежи

19:14 - 04.10.2023

"Светът се разпада": Предупреждението на папа Франциск за климатичните промени

Папа Франциск отправя мощен апел за опазване на околната среда

16:12 - 04.10.2023