Атаката срещу Васил Божков засегна и медиите

Валери Симеонов и ръководството на bTV Media Group влязоха в остър конфликт, след като председателят на НФСБ уличи в "корупция" водещият на сутрешния блок Антон Хекимян и ръководителя на дирекция "Новини и актуални предавания" Венелин Петков.

От своя страна, bTV публикува позиция, в която заявява готовност да подкрепи "всички правни мерки", които Хекимян и Петков биха предприели в защита срещу "безпочвените твърдения" на зам.-председателя на 44 Народно събрание.

Поводът за сблъсъка: твърденията на съсобственика на "Ефбет" Цветомир Найденов за "медийно затъмнение" около разкритията за укриване на държавни такси от лотарийните компании на Васил Божков.

Във вторник Валери Симеонов даде интервю за сутрешния блок на БНТ, в което отрече да има политически чадър над Божков, но в същото време коментира, че "е имало страх у всички" от собственика на "Националната лотария".

"Братя Найденови са обикаляли по телевизии, за да молят ваши колеги за съдействие, а са получили тяхното многозначително мълчание.... Имало е страх у всички от Божков. В София има градски легенди колко човека са убити, застреляни, лишени от живот, тежко травмирани. Има страх от друга форма на въздействие. Комбинирано със сериозни подкупи и рушвети, дава плод на това, на което сме свидетели в момента", каза Валери Симеонов.

Малко по-късно той отново се върна към начина, по който медиите са реагирали на данните за Божков. На въпрос по повод очакваните нови имена на санкционирани български граждани от Държавния департамент на САЩ заради данни за корупция, Валери Симеонов казва следното:

"Навсякъде, в целия свят има корупция, въпросът е да има ефикасна борба срещу нея. Всичко може да излезе. А Вие защо не допускате, че може да има телевизионен водещ? Или смятате, че телевизионните водещи не са корумпирани?... Ето ви го един Антон Хекимян. Вижте, с имена говоря. Ето ви го Венелин Петков. Какви са тези, на които им е казана на 15 декември цялата история на Найденови и на престъпната схема на Божков с ощетяване на държавата със стотици милиони, и те са мълчали? Аз бих пратил прокуратурата при тях да ги привика, защото узнавайки за престъпление... Има закон и Наказателен кодекс. Всеки, който узнае за престъпление, е длъжен да докладва за него на съответните институции. Защо не са го направили?".

На въпрос от водещата на предаването дали Симеонов има данни за укриване на такива данни от страна на bTV, той отговаря: "Не съм проверил. Само че е така".

Реакцията на bTV: Ролята на журналистиката е да разкрива истината след проверка на информацията

Ръководството на bTV публикува становище, в което отхвърля коментарите на Валери Сименов като "безпочвени твърдения".

"bTV Media Group заявява, че застава твърдо зад своите служители и ще подкрепи всички правни мерки, които те биха предприели срещу депутата. Във връзка с това и с новите неверни и подвеждащи твърдения на бизнесмена Цветомир Найденов относно работата на редакцията на bTV, бихме искали да напомним, че ролята на журналистиката е да разкрива истината след проверка и разследване на информация.

"Журналистите от нюзрума на bTV всекидневно печелят доверието на милиони зрители, защото следват установените в цял свят критерии и принципи на професията. Те информират отговорно, като се основават на факти, независимо от случая и от времето, необходимо за проверка на информацията. Всяко очакване, че новините и актуалните предавания на bTV могат да служат за платформа на едностранни твърдения и изявления, е напълно неоснователно. Подобни изказвания са подвеждащи и рушат разбирането на аудиторията относно същността на журналистиката и нейната роля в обществото", се казва в позицията на медията.

Венелин Петков посочва, че получените в bTV документи от Цветомир Найденов през декември 2019 г. са били жалбите му до прокуратурата - т.е. телевизията не е разполагала с факти, които вече не са били известни на държавното обвинение.

"Те са надлежно заведени там поне две седмици преди той да започне да търси изява в bTV. Позор, господин зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов. Ще се видим в съда", пише Петков.

Коментарът за "новите неверни и подвеждащи твърдения на бизнесмена Цветомир Найденов" е препратка към негово отворено писмо от 10 февруари. В него той изразява "огромна изненада и неудовлетворение" от това, че сезираните от него медии (в това число bTV и "Дневник") не са "реагирали" след подадената до тях информация за укриване на такси от страна на Васил Божков.

"Доколкото ни е известно Васил Божков и контролирани от него компании са голям рекламодател в медийна група btv и е възможно медията да е предпочела да запази рекламните си договори на този етап пред това да разкрие и даде гласност на подадената от нас информация на обществото", пише в писмото на Найденов. "Потърсихме медиите - btv и „Дневник“, защото вярвахме в техния професионализъм и безкористност, но с настоящето изразяваме огромното си притеснение, че пред тяхната безпристрастност са поставени сериозни корпоративни интереси, които са в сериозен ущърб на нашето общество и защитата на правата на гражданите в нашата правова държава".

Още на 2 февруари "Дневник" публикува своя позиция за процеса, който медията е приложила при проверката на данните, получени от Найденов. Журналистите посочват, че са потърсили официално потвърждение за твърденията му - включително с въпроси до прокуратурата - но така и не са получени отговори.

Редакцията посочва още, че репортерите не са "пощенски кутии" и не са длъжни да пускат към публиката всичко, което някой някъде им е казал, а са длъжни да "проверяват твърденията, да могат да ги докажат (дори с документи), и когато имат свързан разказ, да го поднесат на читателите си".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024