Атанас Атанасов: Сигурен съм, че България ще даде военнотехническа помощ на Украйна

"Сигурен съм, че има мнозинство в Народното събрание да се даде мандат на правителството" за изпращане на военнотехническа помощ на Украйна, съобщи заместник-председателят на парламента Атанас Атанасов пред bTV.

"Както чувам от министъра на отбраната, в нашите складове няма кой знае какво да дадем на украинците, но трябва, символично дори, ние да вземем решение, за да бъдем част от западния свят, който подкрепя демокрацията."

Атанасов призова, предвид важността на темата, при гласуването народните представители да не се делят на парламентарни групи, "на сини, зелени и червени", а да дадат своя вот с оглед на съвестта и убежденията си.

"Разговаряли сме с "Продължаваме промяната", с "Има такъв народ", с БСП. Наясно сме с това, че БСП няма да подкрепят това решение, разбираме тяхната позиция," каза съпредседателят на "Демократична България", която обяви в декларация тази седмица, че започва консултации по темата. Той отговори с "Да" на въпроса дали това е единствената партия, която ще се противопостави на предложението и добави: "В същия момент виждаме, че и ГЕРБ, и ДПС дават сигнали, че са готови да дадат подкрепа."

Атанасов обяви, че в петък е внесено проекторешение, което "през другата седмица трябва да влезе в дневния ред на Народното събрание."

Същевременно председателят на парламента Никола Минчев от "Продължаваме промяната" отказа да заеме твърда позиция по темата пред Нова телевизия и посочи, че страната ни не е пасивна в конфликта, а предоставя хуманитарна помощ:

"Това ще бъде разгледано от парламентарните комисии, след това ще се стигне до гледане в пленарна зала. В рамките на парламентарната група все още не сме го обсъдили. За момента хуманитарната помощ, която България оказва на Украйна, се оценява високо," каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВВС се "приземи" в политически атаки срещу бивш министър на отбраната

Проф. Тодор Тагарев беше обвинен, че застрашавал националната сигурност заради призива за предоставяне на МиГ-29 на Украйна

12:47 - 28.03.2023

Орландо Блум посети Киев, за да се срещне със Зеленски и деца, пострадали от войната

Актьорът призова "детството на децата в Украйна да бъде върнато"

11:42 - 28.03.2023

Демерджиев: Водещата версия за бомбените заплахи е за хибридни атаки, свързани с Русия

Американските служби вече работят по това да установят откъде идват имейли със заплахи

09:36 - 28.03.2023

Поредна масова стрелба в училище: Бивш ученик застреля 3 деца и 3-ма възрастни в Тенеси

Стрелба в американско частно училище, чиито ученици са предимно деца в начална училищна възраст

09:16 - 28.03.2023

Как, къде и до колко часа можем да гласуваме на изборите на 2 април?

Всичко, което трябва да знаете, за да попадете гласа си за 49-и парламент

08:20 - 28.03.2023