Атанас Атанасов: Сигурен съм, че България ще даде военнотехническа помощ на Украйна

"Сигурен съм, че има мнозинство в Народното събрание да се даде мандат на правителството" за изпращане на военнотехническа помощ на Украйна, съобщи заместник-председателят на парламента Атанас Атанасов пред bTV.

"Както чувам от министъра на отбраната, в нашите складове няма кой знае какво да дадем на украинците, но трябва, символично дори, ние да вземем решение, за да бъдем част от западния свят, който подкрепя демокрацията."

Атанасов призова, предвид важността на темата, при гласуването народните представители да не се делят на парламентарни групи, "на сини, зелени и червени", а да дадат своя вот с оглед на съвестта и убежденията си.

"Разговаряли сме с "Продължаваме промяната", с "Има такъв народ", с БСП. Наясно сме с това, че БСП няма да подкрепят това решение, разбираме тяхната позиция," каза съпредседателят на "Демократична България", която обяви в декларация тази седмица, че започва консултации по темата. Той отговори с "Да" на въпроса дали това е единствената партия, която ще се противопостави на предложението и добави: "В същия момент виждаме, че и ГЕРБ, и ДПС дават сигнали, че са готови да дадат подкрепа."

Атанасов обяви, че в петък е внесено проекторешение, което "през другата седмица трябва да влезе в дневния ред на Народното събрание."

Същевременно председателят на парламента Никола Минчев от "Продължаваме промяната" отказа да заеме твърда позиция по темата пред Нова телевизия и посочи, че страната ни не е пасивна в конфликта, а предоставя хуманитарна помощ:

"Това ще бъде разгледано от парламентарните комисии, след това ще се стигне до гледане в пленарна зала. В рамките на парламентарната група все още не сме го обсъдили. За момента хуманитарната помощ, която България оказва на Украйна, се оценява високо," каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024