Атанас Мангъров остава извън листите за изборите на 11 юли Снимка: © bTV

Началникът на Covid-отделението в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров е решил да не се кандидатира за депутат на изборите на 11 юли.

Партията АБВ, с която Мангъров се яви на предходните парламентарни избори, в момента участва в коалицията "БСП за България".

"Доц. Мангъров ще участва в кампанията, но няма да се яви като кандидат за народен представител. И вчера съм имал разговор с него. Това е един изключително почтен и професионално подготвен човек, който без колебание е отстоявал многократно професионалното си разбиране по много чувствителни теми за обществото", каза Румен Петков на пресконференция в неделя. Самият Петков като председател на АБВ няма да се кандидатира за депутат.

Инфекционистът беше най-активният противник на противоепидемичните мерки по време на кризата с коронавирусната пандемия в България. На 4 април той беше водач на две листи на АБВ във Варна и 23 МИР София, но партията остана много под бариерата за парламентарно представителство с по-малко от 15 000 гласа или 0,46% от всички подадени гласове.

Петков отказа да назове причината, поради която Мангъров няма да се кандидатира на 11 юли, но от думите му се разбра, че нежеланието по-скоро е от страната на доцента, а не на партийните ръководства в коалицията.

"Не е необходимо да говорим кой кого иска и кой кого не иска. Неслучайно казах, че и вчера сме имали разговор с доц. Мангъров. Преценил е, че сега може да бъде полезен на каузата на АБВ, без непременно да бъде кандидат за народен представител. Мисля, че това прави участието му още по-силно и още по-истинско", беше коментарът на Петков.

Самият Атанас Мангъров говореше с резерви за влизането си в политиката през листите на АБВ през пролетта на 201 г. .

В интервю за БНТ преди изборите той казваше: "баща ми ще се обърне в гроба, ако разбере, че съм с лява партия".

Христо Проданов от БСП, който участваше в пресконференцията с Румен Петков, не даде отговор на въпроса дали Мангъров лично е отказал да се включи в листите или БСП не са го пожелали. Той каза, че все пак кадри на АБВ са поставени на избираеми места в 23 МИР-София, който той води, и че "не само приемаме насериозно политическите предложения на АБВ, но и техния кадрови потенциал".

Вътрешните оценки в АБВ за привличането му също не бяха еднозначни - основателят на партията Георги Първанов каза, че "не приема" номинацията на Мангъров и че за разлика от него одобрява действията на НОЩ.

Единственият водач на коалиционните листи на "БСП за България" от квотата на АБВ е Владимир Маринов в Хасково. Той е заместник на Румен Петков, завършил е в Московския държавен институт по международни отношения, зам.-кмет е на община Родопи, катоспоред местната преса - в момента се занимава с частен бизнес в областта на селското стопанство.

Представители на партията на по-ниски позиции в червените листи ще има в общо 23 избирателни района.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024