Снимка: © bTV

Началникът на Covid-отделението в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров е решил да не се кандидатира за депутат на изборите на 11 юли. 

Партията АБВ, с която Мангъров се яви на предходните парламентарни избори, в момента участва в коалицията "БСП за България". 

"Доц. Мангъров ще участва в кампанията, но няма да се яви като кандидат за народен представител. И вчера съм имал разговор с него. Това е един изключително почтен и професионално подготвен човек, който без колебание е отстоявал многократно професионалното си разбиране по много чувствителни теми за обществото", каза Румен Петков на пресконференция в неделя. Самият Петков като председател на АБВ няма да се кандидатира за депутат. 

Инфекционистът беше най-активният противник на противоепидемичните мерки по време на кризата с коронавирусната пандемия в България. На 4 април той беше водач на две листи на АБВ във Варна и 23 МИР София, но партията остана много под бариерата за парламентарно представителство с по-малко от 15 000 гласа или 0,46% от всички подадени гласове. 

Петков отказа да назове причината, поради която Мангъров няма да се кандидатира на 11 юли, но от думите му се разбра, че нежеланието по-скоро е от страната на доцента, а не на партийните ръководства в коалицията. 

"Не е необходимо да говорим кой кого иска и кой кого не иска. Неслучайно казах, че и вчера сме имали разговор с доц. Мангъров. Преценил е, че сега може да бъде полезен на каузата на АБВ, без непременно да бъде кандидат за народен представител. Мисля, че това прави участието му още по-силно и още по-истинско", беше коментарът на Петков. 

Самият Атанас Мангъров говореше с резерви за влизането си в политиката през листите на АБВ през пролетта на 201 г. . 

В интервю за БНТ преди изборите той казваше: "баща ми ще се обърне в гроба, ако разбере, че съм с лява партия". 

Христо Проданов от БСП, който участваше в пресконференцията с Румен Петков, не даде отговор на въпроса дали Мангъров лично е отказал да се включи в листите или БСП не са го пожелали. Той каза, че все пак кадри на АБВ са поставени на избираеми места в 23 МИР-София, който той води, и че "не само приемаме насериозно политическите предложения на АБВ, но и техния кадрови потенциал". 

Вътрешните оценки в АБВ за привличането му също не бяха еднозначни - основателят на партията Георги Първанов каза, че "не приема" номинацията на Мангъров и че за разлика от него одобрява действията на НОЩ. 

Единственият водач на коалиционните листи на "БСП за България" от квотата на АБВ е Владимир Маринов в Хасково. Той е заместник на Румен Петков, завършил е в Московския държавен институт по международни отношения, зам.-кмет е на община Родопи, катоспоред местната преса - в момента се занимава с частен бизнес в областта на селското стопанство. 

Представители на партията на по-ниски позиции в червените листи ще има в общо 23 избирателни района. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Наследникът на Курц се оттегля като канцлер на Австрия след само няколко месеца на поста

Александър Шаленберг обяви, че лидерът на партията и канцлерът трябва да са един и същ човек

Корнелия Нинова: Коалиционното споразумение трябва да е факт до неделя

Министерствата може да не са разпределени на принципа 8-4-3-2

114 души с Covid са починали за ден, оздравелите са с над 1300 повече от инфектираните

Над 20 хиляди дози от ваксините са поставени за денонощие