Снимка: © bTV

Началникът на Covid-отделението в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров е решил да не се кандидатира за депутат на изборите на 11 юли.

Партията АБВ, с която Мангъров се яви на предходните парламентарни избори, в момента участва в коалицията "БСП за България".

"Доц. Мангъров ще участва в кампанията, но няма да се яви като кандидат за народен представител. И вчера съм имал разговор с него. Това е един изключително почтен и професионално подготвен човек, който без колебание е отстоявал многократно професионалното си разбиране по много чувствителни теми за обществото", каза Румен Петков на пресконференция в неделя. Самият Петков като председател на АБВ няма да се кандидатира за депутат.

Инфекционистът беше най-активният противник на противоепидемичните мерки по време на кризата с коронавирусната пандемия в България. На 4 април той беше водач на две листи на АБВ във Варна и 23 МИР София, но партията остана много под бариерата за парламентарно представителство с по-малко от 15 000 гласа или 0,46% от всички подадени гласове.

Петков отказа да назове причината, поради която Мангъров няма да се кандидатира на 11 юли, но от думите му се разбра, че нежеланието по-скоро е от страната на доцента, а не на партийните ръководства в коалицията.

"Не е необходимо да говорим кой кого иска и кой кого не иска. Неслучайно казах, че и вчера сме имали разговор с доц. Мангъров. Преценил е, че сега може да бъде полезен на каузата на АБВ, без непременно да бъде кандидат за народен представител. Мисля, че това прави участието му още по-силно и още по-истинско", беше коментарът на Петков.

Самият Атанас Мангъров говореше с резерви за влизането си в политиката през листите на АБВ през пролетта на 201 г. .

В интервю за БНТ преди изборите той казваше: "баща ми ще се обърне в гроба, ако разбере, че съм с лява партия".

Христо Проданов от БСП, който участваше в пресконференцията с Румен Петков, не даде отговор на въпроса дали Мангъров лично е отказал да се включи в листите или БСП не са го пожелали. Той каза, че все пак кадри на АБВ са поставени на избираеми места в 23 МИР-София, който той води, и че "не само приемаме насериозно политическите предложения на АБВ, но и техния кадрови потенциал".

Вътрешните оценки в АБВ за привличането му също не бяха еднозначни - основателят на партията Георги Първанов каза, че "не приема" номинацията на Мангъров и че за разлика от него одобрява действията на НОЩ.

Единственият водач на коалиционните листи на "БСП за България" от квотата на АБВ е Владимир Маринов в Хасково. Той е заместник на Румен Петков, завършил е в Московския държавен институт по международни отношения, зам.-кмет е на община Родопи, катоспоред местната преса - в момента се занимава с частен бизнес в областта на селското стопанство.

Представители на партията на по-ниски позиции в червените листи ще има в общо 23 избирателни района.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара

Суперяхтата, която разполага с шест палуби, басейн и киносалон, вече е собственост на неизвестен купувач.

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти

Искрен Митев: Тъжно е да гледаш колко "несвободни" хора има в парламента

От идеята за емиграция до политиката - пътят на кандидат-депутат от "Продължаваме промяната"

"Дори руснаците, които подкрепяха войната, вече не искат да имат нищо общо с Путин"

Руският поглед отвътре - от преподавател по математика в Москва