Атанас Пеканов не би се включил към проекта на Петков и Василев: "Визиите ни не навсякъде съвпадат"

Служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов не би се присъединил към политическия проект на Кирил Петков и Асен Василев „Продължаваме промяната“. Причината – несъгласието му с някои от визиите на двамата бивши министри.

„Не сме коментирали с тях дали бих се включил, лично аз не бих проявил интерес да участвам в такъв проект“, каза Пеканов в интервю за Нова ТВ.

„Визиите ни според мен не навсякъде съвпадат, политиките на по-лекия икономически либерализъм на 90-те години и антикорупционната реторика не са достатъчни, за да тръгне страната ни по нов икономически път. Визията ми например съвпада с тази на кандидата за канцлер на Германия Олаф Шолц. Подкрепям безвъзмездна помощ за бизнеса, мерки за справяне с икономическото и социалното неравенство“, заяви служебният вицепремиер.

Попитан какво е мнението му за искането на Петков и Василев с десни инструменти да постигнат леви политически цели, Пеканов каза, че „това е трудна комбинация“. „С някои мнения съвпадаме с тях, с други не“.

Кирил Петков и Асен Василев: Силите, слабостите, възможностите и заплахите

На въпрос може ли чрез затягане на контролните механизми да се гарантира, че България ще е по-богата държава, както твърдят Петков и Василев, вицепремиерът каза: „Трябва много повече, това не е достатъчно, за да гарантираме, че няма да продължаваме да имаме ниски заплати, нисък стандарт на живот, че няма да сме последни в Европа“.

Пеканов е докторант по икономика във Виенския университет по икономика и бизнес. Той заяви, че ще се върне към академичния си живот след изтичане на срока, в който е служебен вицепремиер, и няма да влиза в политиката на този етап.

Той потвърди, че правителството работи по мерки за овладяване на кризата с рязкото поскъпване на тока за бизнеса и горивата, но не разкри параметрите по тях. Бизнесът иска помощ от 70 лева за мегаватчас, но Пеканов каза, че точната сума не е определена.

„Инфлацията е един негативен фактор, но е нещо очаквано. Тя е страничният продукт от икономическото възстановяване. Цените поскъпват, но черпим опит от други европейски държави, които вече предприеха или ще предприемат конкретни мерки – като Испания и Италия. Подкрепям помощта за бизнеса. Тя зависи от възможностите на бюджета“, каза той.

Добави, че не може да коментира по-високите сметки за парно, защото „пазарът се регулира от КЕВР и решенията ще дойдат от тях“.

Пеканов заяви, че Европейската комисия е изненадала служебния кабинет с искане за вземане на бързо решение как ще се действа със закриването на въглищните централи в бъдеще. България е заявила, че до 2035 г. няма да използва енергия, генерирана от въглища, но по това не се работи.

„Парите от Плана за възстановяване не са в риск, но самите проекти трябва да започнат да се реализират. В енергетиката не е градена тази визия как да стигнем до излизане от въглищната енергия. Аз съм „за“ зеления преход, но тази тема е била неглижирана, сега за няколко седмици трябва да вземем тези решения, ЕК иска от нас да ги вземем бързо“, каза Пеканов.

„В момента закриването на въглищните централи не може да стане, но в бъдеще трябва да се случи. Трябва да има мерки за хората, които ще бъдат в риск“, заяви още той.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024