Служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов не би се присъединил към политическия проект на Кирил Петков и Асен Василев „Продължаваме промяната“. Причината – несъгласието му с някои от визиите на двамата бивши министри.

„Не сме коментирали с тях дали бих се включил, лично аз не бих проявил интерес да участвам в такъв проект“, каза Пеканов в интервю за Нова ТВ.

„Визиите ни според мен не навсякъде съвпадат, политиките на по-лекия икономически либерализъм на 90-те години и антикорупционната реторика не са достатъчни, за да тръгне страната ни по нов икономически път. Визията ми например съвпада с тази на кандидата за канцлер на Германия Олаф Шолц. Подкрепям безвъзмездна помощ за бизнеса, мерки за справяне с икономическото и социалното неравенство“, заяви служебният вицепремиер.

Попитан какво е мнението му за искането на Петков и Василев с десни инструменти да постигнат леви политически цели, Пеканов каза, че „това е трудна комбинация“. „С някои мнения съвпадаме с тях, с други не“.

Кирил Петков и Асен Василев: Силите, слабостите, възможностите и заплахите

На въпрос може ли чрез затягане на контролните механизми да се гарантира, че България ще е по-богата държава, както твърдят Петков и Василев, вицепремиерът каза: „Трябва много повече, това не е достатъчно, за да гарантираме, че няма да продължаваме да имаме ниски заплати, нисък стандарт на живот, че няма да сме последни в Европа“.

Пеканов е докторант по икономика във Виенския университет по икономика и бизнес. Той заяви, че ще се върне към академичния си живот след изтичане на срока, в който е служебен вицепремиер, и няма да влиза в политиката на този етап.

Той потвърди, че правителството работи по мерки за овладяване на кризата с рязкото поскъпване на тока за бизнеса и горивата, но не разкри параметрите по тях. Бизнесът иска помощ от 70 лева за мегаватчас, но Пеканов каза, че точната сума не е определена.

„Инфлацията е един негативен фактор, но е нещо очаквано. Тя е страничният продукт от икономическото възстановяване. Цените поскъпват, но черпим опит от други европейски държави, които вече предприеха или ще предприемат конкретни мерки – като Испания и Италия. Подкрепям помощта за бизнеса. Тя зависи от възможностите на бюджета“, каза той.

Добави, че не може да коментира по-високите сметки за парно, защото „пазарът се регулира от КЕВР и решенията ще дойдат от тях“.

Пеканов заяви, че Европейската комисия е изненадала служебния кабинет с искане за вземане на бързо решение как ще се действа със закриването на въглищните централи в бъдеще. България е заявила, че до 2035 г. няма да използва енергия, генерирана от въглища, но по това не се работи.

„Парите от Плана за възстановяване не са в риск, но самите проекти трябва да започнат да се реализират. В енергетиката не е градена тази визия как да стигнем до излизане от въглищната енергия. Аз съм „за“ зеления преход, но тази тема е била неглижирана, сега за няколко седмици трябва да вземем тези решения, ЕК иска от нас да ги вземем бързо“, каза Пеканов.

„В момента закриването на въглищните централи не може да стане, но в бъдеще трябва да се случи. Трябва да има мерки за хората, които ще бъдат в риск“, заяви още той.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.