Снимка: © Булевард България

Служебният премиер Стефан Янев отговори на критиките на Бойко Борисов, като обяви, че до дни ще бъдат представени мерки за овладяване на кризата с рязкото поскъпване на тока за бизнеса и горивата. 

"Всички тези неща се дължат на комплексни фактори, в частност на световната криза и световното възстановяване, и от там цената на основните енергоносители. В нашия националния случай имаме един системен проблем, че тази енергопроизвеждаща система е била системно неглижирана в последните десетина години. От тази гледна точка предстоят редица мерки, които ще бъдат неотложни. Надявам се да ги обявим до края на седмицата или в началото на следващата. В същото време е необходимо да се проведе и дебат за бъдещето на цялата ни енергийна система, защото трябва да се вземат и дългосрочни мерки", каза Янев по време на посещението си във Велико Търново. 

Той обяви като приоритетни задачи на кабинета здравната криза с Covid-19 и помощта за бизнеса, който е засегнат от противоепидемичните мерки. 

Янев оцени като "адекватни" мерките, които Министерството на здравеопазването прилага по отношение на епидемията, независимо че новите случаи на коронавирусна инфекция се увеличават до над 2000 на ден, а смъртността отново се покачва, докато ваксинационната програма не напредва. 

"Медицинските власти работят съобразно плановете, които имат и възможностите си както по отношение на болничното обслужване, така и в извънболнична помощ. Мерките, които с взети там са на лице и са адекватни. Друг е въпросът, че не можем да предскажем как се развива вируса, но смятам, че в това отношение се справяме", беше коментарът му по темата. 

По-рано днес бившият министър-председател Бойко Борисов обвини служебното правителство за това, че е допуснало криза на свободния енергиен пазар и се проваля с овладяването на коронавирусната епидемия. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Съдът отмени отказа на РИК да регистрира листата на "Демократична България" в Стара Загора

Обрат по казуса, който заплашваше ДБ да остане без гласове от 27 МИР

Какво е зеленият Covid-сертификат и как можем да го получим

Документът става задължителен за достъп до кина, ресторанти, молове и фитнеси

Covid-сертификатът става задължителен за ресторанти, кина и още обекти от 21 октомври

Работещите в лечебни заведенния и социални домове също трябва да представят сертификата

Съдиите от ВКС номинираха Галина Захарова за председател на съда

Тя е един от дългогодишните критици на кадровата политика на ВСС

"Че га буде" ли Лозан Панов?

С камера на село, или президентската кампания на върховния съдия

Вече има Viber бот за превенция на домашното насилие в България

"Силна" е разработен от фондация Future Perfect

Съдия Мирослава Тодорова, която критикуваше Борисов и ВСС, осъди България в Страсбург

Основната цел на санкциите срещу нея била да бъде сплашена заради критиките ѝ към ВСС и властта