Снимка: © Булевард България

Служебният премиер Стефан Янев отговори на критиките на Бойко Борисов, като обяви, че до дни ще бъдат представени мерки за овладяване на кризата с рязкото поскъпване на тока за бизнеса и горивата.

"Всички тези неща се дължат на комплексни фактори, в частност на световната криза и световното възстановяване, и от там цената на основните енергоносители. В нашия националния случай имаме един системен проблем, че тази енергопроизвеждаща система е била системно неглижирана в последните десетина години. От тази гледна точка предстоят редица мерки, които ще бъдат неотложни. Надявам се да ги обявим до края на седмицата или в началото на следващата. В същото време е необходимо да се проведе и дебат за бъдещето на цялата ни енергийна система, защото трябва да се вземат и дългосрочни мерки", каза Янев по време на посещението си във Велико Търново.

Той обяви като приоритетни задачи на кабинета здравната криза с Covid-19 и помощта за бизнеса, който е засегнат от противоепидемичните мерки.

Янев оцени като "адекватни" мерките, които Министерството на здравеопазването прилага по отношение на епидемията, независимо че новите случаи на коронавирусна инфекция се увеличават до над 2000 на ден, а смъртността отново се покачва, докато ваксинационната програма не напредва.

"Медицинските власти работят съобразно плановете, които имат и възможностите си както по отношение на болничното обслужване, така и в извънболнична помощ. Мерките, които с взети там са на лице и са адекватни. Друг е въпросът, че не можем да предскажем как се развива вируса, но смятам, че в това отношение се справяме", беше коментарът му по темата.

По-рано днес бившият министър-председател Бойко Борисов обвини служебното правителство за това, че е допуснало криза на свободния енергиен пазар и се проваля с овладяването на коронавирусната епидемия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кейт Бланшет се устремява към трети "Оскар" с новия си филм

Изглежда, че Бланшет има всички шансове да вземе трета статуетка с ролята си в „Tár“

Иван Костов: Никой няма да посмее да управлява, Борисов се страхува, че ще падне до една година

"Щом ГЕРБ, ДПС и Възраждане свалиха кабинета, нека сега да управляват. Вярно е, че това може да е "коалиция от ада", но това е казал българският избирател"

БСП отказва коалиция с ГЕРБ и ДПС в 48 Народно събрание

"Категорично оставки няма да подаваме"

Жълтите павета стигнаха и до прокуратурата след видео как се троши паве с чук

"Трейс Груп Холд" получава глоба от 100 000 лв. за увреждане на керамичната настилка

Мая Манолова ще получава държавна субсидия с 1.01% от гласовете

"Възраждане" ще разполага с 2 млн. лв. годишна субсидия

Тежките критики на Кадиров към Кремъл нанесоха удар по пропагандата в Русия

Загубата в Лиман подтикна чеченския лидер да заговори и за ядрено оръжие

България е изгубила над 844 000 души за 10 г.; Видин е останал без 25% от хората си

Преброяване 2021: Висока смъртност, ниска раждаемост и емиграция на активните хора в чужбина

Мъж от Плевенско получи присъда за купуване на гласове

Осъденият е местен партиен лидер на ДПС