След като Атанас Пеканов стана най-младият вицепремиер в служебния кабинет на Стефан Янев през 2021 г., сега 31-годишният икономист отново се връща в изпълнителната власт.

Пеканов ще отговаря за управлението на европейските средства в служебния кабинет на Гълъб Донев - позицията, която заемаше и през миналата година, когато Министерски съвет трябваше да подготви наново проекта за План за възстановяване и устойчивост на България.

Атанас Пеканов е завършил в 91 Немска езикова гимназия в София, бакалавър е по икономика във Виенския икономически университет и има магистратура по икономическа политика в University College London.

Той е докторант по икономика във Виена, работил е към ЕЦБ, а в последните години е член на Съвета за икономическо и социално развитие на Румен Радев.

Атанас Пеканов беше смятан за част от новото "поколение" политици с потенциал от първия служебен кабинет на Янев през 2021 г., след като колегите му Кирил Петков и Асен Василев решиха да се явят на избори със собствения си проект "Продължаваме промяната".

Тогава той обаче заяви, че не проявява интерес към бъдещата партия на Петков и Василев, защото "визиите ни не съвпадат навсякъде".

"Политиките на по-лекия икономически либерализъм на 90-те години и антикорупционната реторика не са достатъчни, за да тръгне страната ни по нов икономически път", коментираше той в едно от интервютата си през 2021 г. и твърдеше, че профилът му съвпада по-скоро с този на бъдещия германски канцлер Олаф Шолц.

Пеканов напусна активната политика в последните два месеца, но продължаваше да участва в публичния дебат като икономически анализатор - включително в подкрепа на приемането на еврото като основна валута в България, но с резерви дали датата 1 януари 2024 г. е правилна заради повишаващата се инфлация след войната в Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Соноя Мидзуно влиза в най-голямата си роля досега

Едно от атрактивните лица, които ще гледаме в "Домът на дракона"

България ще купи само един танкер с LNG за октомври

 "За ноември и декември не намерихме слотове"

Русия е изгубила "половината от авиацията на Черноморския флот" след взривовете в Крим

Путин назначи нов командир на Черноморския флот след провалите

Линда Еванджелиста отново блести във Vogue, но белезите от травмата остават по тялото ѝ

"Имам разрези по цялото тяло. Имах конци. Носих компресиращи дрехи под брадичката си. Цялото ми тяло беше здраво стегнато в продължение на 8 седмици - нищо не помогна"

„Захарни заводи“ Горна Оряховица празнува 110-години от основаването си

Компанията е най-дълго функциониращият и голям производител на захар и захарни изделия в страната

Татуировки "White Power" и "Кръв и чест": Как DAZN отмени мач на български боксьор

Иван Николов трябваше да се бие срещу английския рапър KSI, но неонацистките надписи по тялото му доведоха до провал

Ивайло от Банишора и 28-метровата витрина на бъдещето

28,80 метровата витрина в Kaufland Банишора е сертифицирана от TÜV

Сменено е цялото ръководство на ДФ "Земеделие"

Бившият директор изкара на поста си само 5 месеца