Атанас Пеканов - "новият стар" вицепремиер, който ще отговаря за еврофондовете

След като Атанас Пеканов стана най-младият вицепремиер в служебния кабинет на Стефан Янев през 2021 г., сега 31-годишният икономист отново се връща в изпълнителната власт.

Пеканов ще отговаря за управлението на европейските средства в служебния кабинет на Гълъб Донев - позицията, която заемаше и през миналата година, когато Министерски съвет трябваше да подготви наново проекта за План за възстановяване и устойчивост на България.

Атанас Пеканов е завършил в 91 Немска езикова гимназия в София, бакалавър е по икономика във Виенския икономически университет и има магистратура по икономическа политика в University College London.

Той е докторант по икономика във Виена, работил е към ЕЦБ, а в последните години е член на Съвета за икономическо и социално развитие на Румен Радев.

Атанас Пеканов беше смятан за част от новото "поколение" политици с потенциал от първия служебен кабинет на Янев през 2021 г., след като колегите му Кирил Петков и Асен Василев решиха да се явят на избори със собствения си проект "Продължаваме промяната".

Тогава той обаче заяви, че не проявява интерес към бъдещата партия на Петков и Василев, защото "визиите ни не съвпадат навсякъде".

"Политиките на по-лекия икономически либерализъм на 90-те години и антикорупционната реторика не са достатъчни, за да тръгне страната ни по нов икономически път", коментираше той в едно от интервютата си през 2021 г. и твърдеше, че профилът му съвпада по-скоро с този на бъдещия германски канцлер Олаф Шолц.

Пеканов напусна активната политика в последните два месеца, но продължаваше да участва в публичния дебат като икономически анализатор - включително в подкрепа на приемането на еврото като основна валута в България, но с резерви дали датата 1 януари 2024 г. е правилна заради повишаващата се инфлация след войната в Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Испанският премиер обмисля да подаде оставка заради разследване срещу съпругата му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024