Служебният вицепремиер Атанас Пеканов призова Столична община да започне да поема по-голям дял от разходите по големите си инфраструктурни обекти с приходи от собствения бюджет, вместо да разчита на европейското финансиране. 

Екипът на Пеканов работи по последните промени в националния план за възстановяване и устойчивост, който държавата трябва да представи пред ЕК, за да има достъп до над 6 млрд. евро грантове. 

Четири от първоначално заложените проекти на СО ще отпаднат, а кметът на София Йорданка Фандъкова поиска среща със служебния премиер, за да изрази недоволството си. Финансирането за София ще бъде намалено с около 200 млн. лв. според данни на Пеканов, а тези средства трябва да се пренасочат за образование и здравеопазване в останалите региони на страната. 

Бившият председател на НС и кандидат-депутат на ГЕРБ Димитър Главчев също атакува служебното правителство, като намекна, че се прави опит да се "изчегъртат" следващите етапи от разширяването на метрото в София по Трета линия. 

Атанас Пеканов отрече спекулациите, че средствата за метрото от Плана за възстановяване са заплашени. 

"Концентрацията на средства само в София не е добро за нашата страна. Пет от най-бедните региона в Европа са в България. София не е сред тях. Ние трябва да концентрираме средствата в останалата част от страната. Метрото не е поставено под въпрос по никакъв начин. Не е имало никакво застрашаване. Но идва по-общият въпрос - защо се продължава този подход? Защо Столична община не може да има чрез своите приходи по-голяма част във важните инфраструктурни обекти? В разговорите (с кмета Фандъкова) беше подчертано, че София има много силен кредитен рейтинг. Тъкмо това й позволява възможността с още по-голяма част заеми да прави своите инфраструктурни проекти. Аз харесвам метрото, то е важно и трябва да се случва. Това не е било под въпрос, но ние питаме защо трябва да продължава тази концентрация", каза Пеканов в предаването "Алтернативата" по ТВ1. 

Той коментира още, че концентрацията на средства и административното поставяне на София в Югозападния регион за планиране създава проблеми за останалите населени места от този регион в оперативните програми. 

"София расте, тя е по-силна икономически от останалата част на страната, това "дърпа" средния БВП за целия регион и го прави статистически не толкова беден, колкото е на практика. Искаме да пренасочим средства към други части на Югозападния регион извън София, но тъй като те са един общ административен регион, от ЕК имат някои съображения за това", каза той. 

По данни на Йорданка Фандъкова, средствата за проекти на София в Плана са 5%, а "зад тази концентрация стоят над 1,5 млрд. граждани, които изпращат в държавната хазна 40% от данъчните приходи, които държавата събира". 

Тя признава, че столицата вече не може да получава средства по кохезионните фондове на ЕС, защото те трябва да бъдат пренасочени към по-бедните региони на България. 

"Планът за възстановяване обаче е съвсем друг, нов механизъм. Неговата цел е да подпомогне държавите и градовете да се справят с последиците от пандемията и да развиват устойчиви и зелени политики. Проектът за метрото на София отговаря напълно на критериите за финансиране, каквато до момента беше и предварителната оценка на Комисията", казва тя в публикация във Facebook. 

В крайна сметка и Фандъкова потвърждава, че двете разширения на метрото ще останат в плана за възстановяване, "вероятно с "малко" намалени средства". 

"На този етап е трудно да дам отговор на въпроса какво е "малко“ и какво е "голямо“ за екипа, който отговаря за плана", казва тя. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Край на ерата "Меркел": Олаф Шолц официално е новият канцлер на Германия

Той ще предвожда тройната коалиция между Социалдемократите, "Зелените" и "Свободните демократи"

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът

СЗО: Ваксините предпазват от варианта "Омикрон"

Първи съмнения, че щамът вече циркулира в България

Разговорът между Байдън и Путин: САЩ заплашиха с мерки заради Украйна, Русия не иска Киев в НАТО

Двамата лидери говориха 2 часа, а подробности дадоха съветниците им

Близо 2300 нови случая на Covid и над 100 починали за денонощие у нас

Поставени са още над 17 хиляди дози от ваксините

Пак проблеми с биографията на кандидат за министър от ИТН. Димитър Гърдев не е бил съветник в ЕП

Гърдев е бил не съветник, а асистент, и не в ЕП, а на Елена Йончева