Атанасова: Най-доброто решение са предсрочните избори, изцяло машинният вот трябва да ни е поука

"Ние считаме, че най-добрият вариант за държавата ни в този момент са предсрочни парламентарни избори - нищо друго. Защото виждаме просто една смяна на играчите," каза председателят на ГЕРБ Десислава Атанасова пред bTV.

Тя сподели, че е мислила много и в резултат на това ще се опита да опише настоящата ситуация с метафора, в която политическата ѝ партия бе определена като "лечителя от последните 10-12 години", който е помагал на болния "и в много по-тежки кризи", докато настоящето правителство бе представено като "чудодейни лечители от чужбина, които някои наричат шарлатани":

"Изведнъж решава, че ще се довери на тези чудодейни спасители. Всички са щастливи. След шест месеца обаче отново същият пациент, който има синузит, го лекуват за ишиас. И сега семейството е пред избор - дали да се върне отново при този, който го е лекувал назад във времето," продължи народният представител.

Атанасова вярва, че първият мандат след вота на недоверие ще бъде неуспешен: "Надявам се, че тези, които са получили доверието, заедно с листата на партията, с която са влезли в 47-то Народно събрание, освен вече излезлите от "Има такъв народ" и "Възраждане", няма да се поколебаят и ще продължат да следват партийната си линия. За 59 народни представителя от ГЕРБ не трябва да имате никакви притеснения. Уверявам ви, че ще бъдем в българския парламент в деня на гласуването на правителството и няма да го подкрепим."

Тя се неколкократно повтори, че ГЕРБ показва последователна евроатлантическа политика и че от партията са го показали с декларацията за изпращане на оръжие за Украйна, подкрепата на френското предложение за Северна Македония и подкрепата за отпращането на руските дипломати.

Тя твърди, че руски дипломати са били гонени и през последното правителство на Борисов - "Да, не толкова помпозно, не толкова шумно, но с легитимни средства - със средствата на дипломацията, с ясни и законови процедури. Сега в момента не е точно така."

Председателят на ГЕРБ нападна Корления Нинова, "която уж има една позиция за пред своя електорат, съвсем друга позиция има в Министерския съвет, трета в Народното събрание."

"Всъщност аз не допускам, че не е знаела какво се случва. Според мен това е политическо лицемерие. Тя си е определила някакви червени линии, но виждаме,че те толкова изтъняхаа и единствено и само губят значението си и вече дори не са актуални като терминология с една цел - да не би демокрацията да ѝ отнеме властта," добави тя.

Атанасова защити връщането на хартиения вот: "Ние опитахме гласуването с машини само, което доведе до няколко неща - най-ниска изберателна активност. Затруднихме огромна част от българското общество, предимно български хора, които имат притеснения да ползват машини."

Според нея на последните избори, при които е имало смесена система, не е имало "драматични недоразумения", а считаният от нея за несполучлив изцяло машинен вот може да бъде използван като "поука".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024