Атанасова: Най-доброто решение са предсрочните избори, изцяло машинният вот трябва да ни е поука

"Ние считаме, че най-добрият вариант за държавата ни в този момент са предсрочни парламентарни избори - нищо друго. Защото виждаме просто една смяна на играчите," каза председателят на ГЕРБ Десислава Атанасова пред bTV.

Тя сподели, че е мислила много и в резултат на това ще се опита да опише настоящата ситуация с метафора, в която политическата ѝ партия бе определена като "лечителя от последните 10-12 години", който е помагал на болния "и в много по-тежки кризи", докато настоящето правителство бе представено като "чудодейни лечители от чужбина, които някои наричат шарлатани":

"Изведнъж решава, че ще се довери на тези чудодейни спасители. Всички са щастливи. След шест месеца обаче отново същият пациент, който има синузит, го лекуват за ишиас. И сега семейството е пред избор - дали да се върне отново при този, който го е лекувал назад във времето," продължи народният представител.

Атанасова вярва, че първият мандат след вота на недоверие ще бъде неуспешен: "Надявам се, че тези, които са получили доверието, заедно с листата на партията, с която са влезли в 47-то Народно събрание, освен вече излезлите от "Има такъв народ" и "Възраждане", няма да се поколебаят и ще продължат да следват партийната си линия. За 59 народни представителя от ГЕРБ не трябва да имате никакви притеснения. Уверявам ви, че ще бъдем в българския парламент в деня на гласуването на правителството и няма да го подкрепим."

Тя се неколкократно повтори, че ГЕРБ показва последователна евроатлантическа политика и че от партията са го показали с декларацията за изпращане на оръжие за Украйна, подкрепата на френското предложение за Северна Македония и подкрепата за отпращането на руските дипломати.

Тя твърди, че руски дипломати са били гонени и през последното правителство на Борисов - "Да, не толкова помпозно, не толкова шумно, но с легитимни средства - със средствата на дипломацията, с ясни и законови процедури. Сега в момента не е точно така."

Председателят на ГЕРБ нападна Корления Нинова, "която уж има една позиция за пред своя електорат, съвсем друга позиция има в Министерския съвет, трета в Народното събрание."

"Всъщност аз не допускам, че не е знаела какво се случва. Според мен това е политическо лицемерие. Тя си е определила някакви червени линии, но виждаме,че те толкова изтъняхаа и единствено и само губят значението си и вече дори не са актуални като терминология с една цел - да не би демокрацията да ѝ отнеме властта," добави тя.

Атанасова защити връщането на хартиения вот: "Ние опитахме гласуването с машини само, което доведе до няколко неща - най-ниска изберателна активност. Затруднихме огромна част от българското общество, предимно български хора, които имат притеснения да ползват машини."

Според нея на последните избори, при които е имало смесена система, не е имало "драматични недоразумения", а считаният от нея за несполучлив изцяло машинен вот може да бъде използван като "поука".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024
Важно днес

"Булсатком" вече официално е част от United Group

Сделката е финализирана след одобрението на КЗК

12:21 - 27.02.2024
Важно днес

Големият български актьор Славчо Пеев почина на 84 г.

Тъжната вест съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов в публикация във Facebook.

12:00 - 27.02.2024
Важно днес

Защитен свидетели по "Осемте джуджета" е заплашван

АКФ разказа за съмнения за изнасяне на секретна информация по делото

11:31 - 27.02.2024
Европейски дневници

Европа прие нови правила за старите дрехи и обувки

ЕП подкрепи предложението за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г

10:58 - 27.02.2024
Живот

Медицински колеж в САЩ премахва изцяло таксите след дарение от 1 млрд. долара

Дарението е вдовицата на милиардер, близък с Уорън Бъфет

09:55 - 27.02.2024
Важно днес

ГДБОП: "Червеният пират", самотен скитник заплашвал и Габриел

Освен съдия Владислава Цариградска, заплахи има и към министърът на външните работи и ротационен премиер Мария Габриел, както и към други министри.

08:10 - 27.02.2024
Важно днес

Макрон обяви "коалиция за дълбоки удари", която да снабди Киев с далекобойни ракети

Френският президент не изключи изпращане на войски в бъдеще, ако това ще гарантира поражението на Москва

07:53 - 27.02.2024