"Ние считаме, че най-добрият вариант за държавата ни в този момент са предсрочни парламентарни избори - нищо друго. Защото виждаме просто една смяна на играчите," каза председателят на ГЕРБ Десислава Атанасова пред bTV.

Тя сподели, че е мислила много и в резултат на това ще се опита да опише настоящата ситуация с метафора, в която политическата ѝ партия бе определена като "лечителя от последните 10-12 години", който е помагал на болния "и в много по-тежки кризи", докато настоящето правителство бе представено като "чудодейни лечители от чужбина, които някои наричат шарлатани":

"Изведнъж решава, че ще се довери на тези чудодейни спасители. Всички са щастливи. След шест месеца обаче отново същият пациент, който има синузит, го лекуват за ишиас. И сега семейството е пред избор - дали да се върне отново при този, който го е лекувал назад във времето," продължи народният представител.

Атанасова вярва, че първият мандат след вота на недоверие ще бъде неуспешен: "Надявам се, че тези, които са получили доверието, заедно с листата на партията, с която са влезли в 47-то Народно събрание, освен вече излезлите от "Има такъв народ" и "Възраждане", няма да се поколебаят и ще продължат да следват партийната си линия. За 59 народни представителя от ГЕРБ не трябва да имате никакви притеснения. Уверявам ви, че ще бъдем в българския парламент в деня на гласуването на правителството и няма да го подкрепим."

Тя се неколкократно повтори, че ГЕРБ показва последователна евроатлантическа политика и че от партията са го показали с декларацията за изпращане на оръжие за Украйна, подкрепата на френското предложение за Северна Македония и подкрепата за отпращането на руските дипломати.

Тя твърди, че руски дипломати са били гонени и през последното правителство на Борисов - "Да, не толкова помпозно, не толкова шумно, но с легитимни средства - със средствата на дипломацията, с ясни и законови процедури. Сега в момента не е точно така."

Председателят на ГЕРБ нападна Корления Нинова, "която уж има една позиция за пред своя електорат, съвсем друга позиция има в Министерския съвет, трета в Народното събрание."

"Всъщност аз не допускам, че не е знаела какво се случва. Според мен това е политическо лицемерие. Тя си е определила някакви червени линии, но виждаме,че те толкова изтъняхаа и единствено и само губят значението си и вече дори не са актуални като терминология с една цел - да не би демокрацията да ѝ отнеме властта," добави тя.

Атанасова защити връщането на хартиения вот: "Ние опитахме гласуването с машини само, което доведе до няколко неща - най-ниска изберателна активност. Затруднихме огромна част от българското общество, предимно български хора, които имат притеснения да ползват машини."

Според нея на последните избори, при които е имало смесена система, не е имало "драматични недоразумения", а считаният от нея за несполучлив изцяло машинен вот може да бъде използван като "поука".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин