"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина" - така BBC резюмира реакциите след първото високотехнологично шоу на ABBA "Voyage", което връща Агнета, Ани-Фрид, Бьорн и Бени на сцената, но с 40 години по-млади.

Четиримата музиканти от легендарната шведска група се събраха в пълен състав както във "физическа" форма, така и като свръхреалистични дигитални аватари в Лондон, а отзивите от концерта им са безупречни.

Събитието беше наистина дългоочаквано - последното им съвместно изпълнение на живо датира от 1982 г.

В края на 2021 г. ABBA пуснаха първия си албум с оригинална нова музика "Voyage" и още тогава обещаха, че ще върнат публиката в младостта ѝ с виртуално шоу. Сега дойде времето за първия им концерт, а в публиката му присъстваха кралят на Швеция Карл Густав XVI и съпругата му Силвия, наред със звезди като Кайли Миноуг, Софи Елис-Бекстър, Кийра Найтли и др.

Авторите на концерта пресъздават Агнета, Ани-Фрид, Бьорн и Бени с помощта на нова технология, като връща образите им от 70-те години - най-силния период на групата. Дигиталните им "abbatar"-и се оказват доста успешни, като създават усещането, че на сцената се движат истински хора, а не пиксели.

Изображенията им не са 3D-холограми, а се излъчват върху огромен екран с много висока резолюция, допълнени с впечатляващи светлинни ефекти и технология на прожектиране, която създава впечатлението за триизмерна дълбочина.

Всички движения, които се виждат на екрана, са изпълнени от реалните членове на ABBA, които в момента са на 70+ години. Музикантите записват предварително хореографията, която повтаря сценичното им поведение от активната им концертна дейност, докато са облечени със специални костюми със сензори.

Гласовете им също са на запис, но акомпаниментът се случва на живо от 10-членен инструментален състав.

Песните са класическият хитов репертоар на ABBA - с SOS, Voulez-Vous and Lay All Your Love On me, Gimme! Gimme! Gimme! и др. - но са допълнени и с две нови парчета от миналогодишния им албум Don't Shut Me Down and I Still Have Faith In You.

Шоуто се провежда в специално изградена зала в Източен Лондон и ще продължи до декември 2022 г., след което съоръжението ще бъде разглобено. Музикантите от ABBA обмислят дали да не направят подобни комплекси в няколко точки по света - всичко зависи от това дали концертите в британската столица ще се харесат достатъчно. Доколкото може да се съди по премиерата, ABBA ще продължат да живеят още дълго на дигиталната сцена.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Христо Иванов: Трябва да търсим възможните съгласия преди нова вакханалия на разделение

"Ние сме на кръстопът между повече разделение и овладяване на парадоксите"

Два самолета с отзовани руснаци отлетяха от София

Очаква се броят на пътниците да е около 170

И Украйна, и Русия твърдят, че контролират Лисичанск

Британското разузнаване подкрепя позицията на Киев