Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина" - така BBC резюмира реакциите след първото високотехнологично шоу на ABBA "Voyage", което връща Агнета, Ани-Фрид, Бьорн и Бени на сцената, но с 40 години по-млади.

Четиримата музиканти от легендарната шведска група се събраха в пълен състав както във "физическа" форма, така и като свръхреалистични дигитални аватари в Лондон, а отзивите от концерта им са безупречни.

Събитието беше наистина дългоочаквано - последното им съвместно изпълнение на живо датира от 1982 г.

В края на 2021 г. ABBA пуснаха първия си албум с оригинална нова музика "Voyage" и още тогава обещаха, че ще върнат публиката в младостта ѝ с виртуално шоу. Сега дойде времето за първия им концерт, а в публиката му присъстваха кралят на Швеция Карл Густав XVI и съпругата му Силвия, наред със звезди като Кайли Миноуг, Софи Елис-Бекстър, Кийра Найтли и др.

Авторите на концерта пресъздават Агнета, Ани-Фрид, Бьорн и Бени с помощта на нова технология, като връща образите им от 70-те години - най-силния период на групата. Дигиталните им "abbatar"-и се оказват доста успешни, като създават усещането, че на сцената се движат истински хора, а не пиксели.

Изображенията им не са 3D-холограми, а се излъчват върху огромен екран с много висока резолюция, допълнени с впечатляващи светлинни ефекти и технология на прожектиране, която създава впечатлението за триизмерна дълбочина.

Всички движения, които се виждат на екрана, са изпълнени от реалните членове на ABBA, които в момента са на 70+ години. Музикантите записват предварително хореографията, която повтаря сценичното им поведение от активната им концертна дейност, докато са облечени със специални костюми със сензори.

Гласовете им също са на запис, но акомпаниментът се случва на живо от 10-членен инструментален състав.

Песните са класическият хитов репертоар на ABBA - с SOS, Voulez-Vous and Lay All Your Love On me, Gimme! Gimme! Gimme! и др. - но са допълнени и с две нови парчета от миналогодишния им албум Don't Shut Me Down and I Still Have Faith In You.

Шоуто се провежда в специално изградена зала в Източен Лондон и ще продължи до декември 2022 г., след което съоръжението ще бъде разглобено. Музикантите от ABBA обмислят дали да не направят подобни комплекси в няколко точки по света - всичко зависи от това дали концертите в британската столица ще се харесат достатъчно. Доколкото може да се съди по премиерата, ABBA ще продължат да живеят още дълго на дигиталната сцена.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС

Футболните запалянковци смятат, че въпреки подадената оставка на Борислав Михайлов, той продължава да е човекът, който "дърпа конците".

18:02 - 04.03.2024
Важно днес

Пускат движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка

17:09 - 04.03.2024
Важно днес

Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция

Рискът от лавини в Италия е от трето ниво, или "значителен", по европейската скала за лавинна опасност. 

16:04 - 04.03.2024
Спорт

Ще бъде ли 2024 последната година за Надал в тениса?

„Сезонът на клей може да е или да не е последен за мен, не съм решил на 100%"

15:50 - 04.03.2024
Европейски дневници

ЕК отпуска на България и Румъния 85 млн. евро за защита на границите

Двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и др.

14:38 - 04.03.2024
Живот

Щастливите двойки не се карат по-малко, а по правилния начин

Ключът не е, че щастливите двойки се карат за правилните неща, а че се карат по правилния начин

13:45 - 04.03.2024
Важно днес

Русия привика посланика на Германия заради изтекъл запис на германски военни

Германският министър на отбраната Борис Писториус обвини Русия, че води "информационна война" с цел да създаде разделение в страната

13:33 - 04.03.2024
Важно днес

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Тръмп

Преди седмици унгарският премиер официално подкрепи кандидатурата на Тръмп за президентския пост в САЩ на изборите през ноември.

12:26 - 04.03.2024
Технологии

Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно

Какво може BgGPT и какъв е замисълът ѝ

12:25 - 04.03.2024