Снимка: © Getty Images

Австралия промени националния химн на страната само с една дума в опит да приобщи коренното население, но този ход на правителството предизвика противоречиви реакции.

Навръх Нова година премиерът Скот Морисън обяви, че вторият ред на песента "Advance Australia Fair" се променя от „Ние сме млади и свободни“ на „Ние сме единни и свободни“. Причината - използването на думата "млади" не отразява историята на страната, тъй като още преди 60 хиляди години по нейните земи започват да живеят аборигените. Техните наследници са част от днешното общество.

„Време е да направим така, че това велико обединение да бъде отбелязано в пълна степен в националния ни химн“, каза министър-председателят и добави, че Австралия е „най-муликултурната нация на Земята“.

Песента е официален химн на страната от 1984 г. насам. Според Морисън - промяната е много важна. „Докато Австралия като модерна нация е сравнително млада, историята на нашата страна е древна. Древни са и историите на аборигените, които ние оценяваме и уважаваме. В духа на това обединение, е правилно националният ни химн да отразява тази истина и тази споделена солидарност“, каза той.

Промяната влиза в сила в петък – по-малко от два месеца след като премиерът на Нов Южен Уелс, Гладис Береджиклиан, изрази съпричастност към коренното население на Австралия. Представители на аборигените споделиха, че националният химн не отразява правилно историята на населението на тези земи, датираща отпреди 60 хиляди години, като вместо това описва страната като „млада“.

Министърът на коренното население Кен Уайът, който е първият представител на аборигените, избран за народен представител, нарече промяната „малка по същност, но значителна като последствие“.

Решението на Скот Морисън срещна подкрепа от целия политически спектър, но имаше и критики срещу правителство, че трябва да предприеме по-амбициозни стъпки към приобщаване на коренното население.

Кати Фрийман – лекоатлетката, която е златен олимпийски медалист от Сидни 2000, сподели, че е получила обаждане от премиера, който я е информирал за промяната в химна. Представителката на коренното население на Австралия определи новината като „страхотен старт на новата година“.

Много спортисти, които са част от местното население, отказват да изпълняват химна по време на състезания. Според Люк Пиърсън, който е редактор на платформата IndigenousX за правата на коренното население – това ще продължи и в бъдеще, тъй като новата промяна е „безсмислена“.

„Правителството сега е убедено, че аборигените ще са толкова развълнувани от тази безсмислена символична промяна, че вече няма да отказват да пеят песента по време на спортните събития“, пише той в коментар, цитиран от The Guardian.

Боксовата звезда Антъни Мъндийн, който е от коренното население, също не е развълнуван. Той отказва да изпълнява химна. „Това винаги ще бъде песен, която да показва превъзходството на бялата раса, докато цялата не бъде пренаписана“, каза той.

И професорът по право Мегън Дейвис от Университета в Нов Южен Уелс не е доволна. Предците ѝ са от племето Барунгам, което живее в Куинсланд. Според нея представителите на коренното население не са били предупредени за промяната в химна.

„Това е разочароващ начин, по който да завършим 2020 и да започнем 2021. Всичко, което ни засяга, се случва без нашето знание“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна се прицели в руските сили, които стрелят по и от АЕЦ "Запорожие"

Зеленски определи тези войници като "специална цел"

Салман Рушди вече не е на командно дишане и може да говори

Писателят бе нападнат по време на своя лекция

Почина поетесата Екатерина Йосифова

Българската писателка си отиде на 81 години