Австралия се споразумя с AstraZeneca и ще направи ваксината безплатна за 25 млн. граждани Снимка: © Getty Images

Австралия постигна сделка с фармацевтичната компания AstraZeneca, за да предостави потенциалната ваксина срещу Covid-19 безплатно на своите граждани. Това обяви правителството на страната късно във вторник, цитирано от CNN.

Базираната във Великобритания AstraZeneca разработва ваксина срещу коронавируса в партньорство с Оксфордския университет. В момента се провеждат тестове в напреднал етап, в които участват хиляди доброволци в няколко страни.

Според сделката с Австралия, която още е неформална, правителството в Канбера ще се включи в производството. „Ваксината на Оксфорд е най-напредналата и обещаваща в света и според тази договорка ще осигурим ранен достъп до нея на всеки австралиец“, каза премиерът Скот Морисън.

„Ако тази ваксина се окаже успешна, ще я произвеждаме и по наша инициатива ще я разпространим из страната. Ще я направим безплатна за 25 милиона австралийци“, обяви оптимистичните си планове министър-председателят.

Той отбеляза, че все още няма гаранция, че ваксината на AstraZeneca и Оксфорд ще бъде успешна. Поради тази причина страната продължава да води дискусии с още страни и компании, а в същото време правителството подкрепя с финанси собствените си учени. Още преди време Австралия обяви, че ще похарчи милиарди долари по стратегията си за разработване на ваксина.

В края на юли AstraZeneca обяви първите резултати от комбинираните тестови фази 1 и 2. Те показаха, че потенциалната ваксина е безопасна и предизвиква реакция на имунната система. В момента тече фаза 2/3 и тя ще докаже дали ваксината предпазва хората от новия коронавирус. Резултатите се очакват по-късно през годината.

Компанията вече постигна споразумения с няколко правителства и организации да произведе поне 3 милиарда дози от ваксината. Първите доставки ще започнат най-рано през септември, пише на сайта на AstraZeneca. През август Европейската комисия постигна споразумение с фармацевтичната компания за доставка на 400 милиона дози, ако тестовете покажат положителни резултати.

САЩ също постигна сделка с AstraZeneca – за 300 милиона дози, които да бъдат доставени най-рано през октомври. Компанията има споразумения още с Русия, Южна Корея, Япония, Китай и Бразилия.

„Скоро ще започнем продукция в Европа и се надяваме да направим ваксината достъпна. Първите дози ще бъдат доставени до края на 2020“, каза миналата седмица изпълнителният директор на AstraZeneca Паскал Сориот.

Що се отнася до Австралия, ваксината е важна за правителството с оглед на разпространението на коронавируса в щата Виктория. Във вторник там отбелязаха 222 нови случая и 17 жертви, което направи активните случаи 7274. Общо в страната има 23 989 положителни проби от началото на пандемията, починалите са 450, а излекуваните – близо 15 хиляди.

На 2 август властите във Виктория обявиха „бедствено положение“ и поставиха столицата Мелбърн под стриктен контрол. Полицейският час ще продължи шест седмици, учениците вече се върнаха в онлайн часовете, а гражданите не могат да пътуват на повече от 5 км от домовете си.


Русия одобри първата в света ваксина срещу Covid-19


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Андрей Ковачев е избран за един от петимата квестори в Европейския парламент

Квесторите имат важна роля във вътрешния живот на Европейския парламент.

13:21 - 17.07.2024
Важно днес

ГЕРБ е с най-много комисии в 50-ия парламент, ДПС на Пеевски пое "Бюджет и финанси"

Гласуването премина без дебати в пленарната зала

12:49 - 17.07.2024
Кино и сериали

Никол Кидман и Лийв Шрайбър са перфектната двойка в нов криминален сериал по Netflix

Какво може да се обърка в едно от най-богатите семейства с огромна къща на плажа в Нантъкет?

12:01 - 17.07.2024
Важно днес

Радан Кънев: Ние сме единствената държава в ЕС, която не участва в дебата за бъдещето на Европа

"Ние не говорим кой ще е българският комисар, за какъв ресор за този комисар ще се борим", подчертава евродепутатът.

11:18 - 17.07.2024
Технологии

ИКЕА изтегля превантивно външна батерия

При връщане можете да получите заместващ продукт или сумата от покупката обратно

11:15 - 17.07.2024