Русия стана първата страна в света, която официално регистрира ваксина срещу Covid-19. По-малко от два месеца след началото на тестовете при хора здравният регулатор на страната даде своето одобрение. Това съобщи президентът Владимир Путин пред държавната телевизия във вторник, цитиран от „Дойче веле“ и CNN.

„Тази сутрин, за първи път в света бе регистрирана ваксина срещу новия коронавирус“, каза Путин във видео разговор с министрите. Президентът добави, че ваксината, разработена от московския институт „Гамалея“, се е доказала като ефикасна по време на тестовете и обещава да предложи „устойчив имунитет“ срещу Covid-19.

„Бих искал да повторя, че тя премина всички нужни тестове“, обяви Путин. „Най-важното нещо е да се осигури пълна безопасност при използването на ваксината“.

Съществуват съмнения относно безопасността и ефикасността на ваксината, както и обвинения, че Русия си е спестила важни стъпки, които да докажат, че разработването ѝ е напълно готово. По информация на CNN от руски източници – най-важната трета фаза от тестовете ще се състои след регистрацията на ваксината.

Русия не е предоставила никакви данни относно тестовете на този етап. Критиците на Путин твърдят, че натискът за създаване на ваксина върху руските учени е дошъл директно от Кремъл, откъдето искат страната да се превърне в най-голямата научна сила в световен мащаб.

Макар да няма официални цифри и данни, Путин увери, че ваксината е ефективна. Сподели, че една от дъщерите му е била ваксинирана и след това се е почувствала добре. Не спомена обаче дали става въпрос за Мария, или за Катерина.

„Една от дъщерите ми бе ваксинирана, така че, от тази гледна точка, тя участва в тестването“, сподели президентът на Русия. Добави, че след първата инжекция температурата ѝ е била 38 градуса по Целзий, а на следващия ден е спаднала до малко над 37. „След втората инжекция температурата отново малко се покачи, но само дотам. После се понижи. Сега тя се чувства добре“, каза Путин.

Руските здравни власти съобщиха, че лекарите на първа линия, учители и други членове на рискови групи ще бъдат първите, които ще бъдат ваксинирани.

Учените в Русия и по света критикуваха действията на Москва да регистрира ваксината преди третата фаза на тестовете, които обикновено продължават месеци наред и включват хиляди хора. Но Путин подчерта, че ваксината е преминала всички нужни изпитания и инжектирането ще бъде напълно доброволно.

Местните здравни власти съобщиха, че мащабната продукция на ваксината ще започне през септември, а масовата ваксинация – не по-рано от октомври тази година.

Междувременно президентът на Филипините Родриго Дутерте поздрави Русия за усилията при създаването на нов шанс за лечение на коронавируса. Добави, че страната му е готова да работи съвместно с Москва за предстоящите тестове и да се включи в продукцията и разпространението. Дутерте каза, че ще бъде „първият, върху когото да експериментират“.

„Ще кажа на президента Путин, че имам огромна вяра в проучванията ви в борбата с Covid-19 и вярвам, че ваксината, която сте произвели, е нещо много добро за човечеството“, каза филипинският президент, обръщайки се към руските изследователи от Института „Гамалея“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени