Австрийският канцлер не е оптимист след срещата си с Путин Снимка: © Getty Images

Посещението на австрийския канцлер Карл Нехамер при руския държавен глава Владимир Путин беше предварително дискутирано като противоречиво. След срещата правителственият глава изрази смесени чувства. Нехамер определи разговора си с руския президент Владимир Путин като "много директен, открит и твърд". Това не беше приятелско посещение, обясни австриецът, който е първият европейски лидер, проявил желание да се среща лице в лице с Путин от началото на войната. Срещата е продължила 75 минути.

Карл Нехамер е насочил вниманието към тежките военни престъпления, извършени в Буча и на други места и е казал, че виновните трябва да понесат отговорност. До момента Русия отрича да има участие в касапницата в Буча, а медиите в страната се лутат между версиите, че убитите са статисти, които се преструват на трупове, или че са загинали от ръцете на украински националисти.

„Най-важното ми послание към Путин беше, че тази война трябва да приключи, защото в една война и от двете страни има само губещи.“ Нехамер нарече пътуването си "задължение, за да няма неизпробван вариант". „Защото за мен прекият диалог с Русия няма алтернатива, въпреки много големите различия по между ни", каза той.

На последвалата пресконференция Нехамер даде допълнителни подробности: „Като цяло не мога да споделя оптимизъм след срещата си с президента Путин“, каза канцлерът на Австрия. В момента руснаците подготвят нова масова офанзива. Нехамер е дал на Путин да разбере, „че позицията му по отношение на войната по никакъв начин не се споделя“ - нещо, което руският държавен глава може да усети и само по санкциите срещу държавата и близките до Кремъл хора, или да прочете в западните медии.

Според информацията на "Шпигел", темата за евентуална употреба на оръжия за масово унищожение не е била поставяна като проблем в разговора между Нехамер и Путин.

Срещата е била с преводач - Путин е говорел на руски, а Нехамер на немски.

Канцлерът отново защити визитата си. „Трябва да му се противопоставим очи в очи“, каза той, визирайки Путин. Нехамер подчерта, че не би пътувал до Москва, ако украинският президент Володимир Зеленски се беше изказал против тази визита. Нехамер посети украинската столица Киев през уикенда и се срещна със Зеленски.

Канцлерът на Германия Олаф Шолц приветства посещението на Нехамер, а Кристиан Хофман, заместник говорител на правителството, каза: Подкрепяме всички дипломатически усилия, насочени към прекратяване на военните действия в Украйна и за създаване на условия за преговори между Украйна и Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024