Австрийският канцлер не е оптимист след срещата си с Путин Снимка: © Getty Images

Посещението на австрийския канцлер Карл Нехамер при руския държавен глава Владимир Путин беше предварително дискутирано като противоречиво. След срещата правителственият глава изрази смесени чувства. Нехамер определи разговора си с руския президент Владимир Путин като "много директен, открит и твърд". Това не беше приятелско посещение, обясни австриецът, който е първият европейски лидер, проявил желание да се среща лице в лице с Путин от началото на войната. Срещата е продължила 75 минути.

Карл Нехамер е насочил вниманието към тежките военни престъпления, извършени в Буча и на други места и е казал, че виновните трябва да понесат отговорност. До момента Русия отрича да има участие в касапницата в Буча, а медиите в страната се лутат между версиите, че убитите са статисти, които се преструват на трупове, или че са загинали от ръцете на украински националисти.

„Най-важното ми послание към Путин беше, че тази война трябва да приключи, защото в една война и от двете страни има само губещи.“ Нехамер нарече пътуването си "задължение, за да няма неизпробван вариант". „Защото за мен прекият диалог с Русия няма алтернатива, въпреки много големите различия по между ни", каза той.

На последвалата пресконференция Нехамер даде допълнителни подробности: „Като цяло не мога да споделя оптимизъм след срещата си с президента Путин“, каза канцлерът на Австрия. В момента руснаците подготвят нова масова офанзива. Нехамер е дал на Путин да разбере, „че позицията му по отношение на войната по никакъв начин не се споделя“ - нещо, което руският държавен глава може да усети и само по санкциите срещу държавата и близките до Кремъл хора, или да прочете в западните медии.

Според информацията на "Шпигел", темата за евентуална употреба на оръжия за масово унищожение не е била поставяна като проблем в разговора между Нехамер и Путин.

Срещата е била с преводач - Путин е говорел на руски, а Нехамер на немски.

Канцлерът отново защити визитата си. „Трябва да му се противопоставим очи в очи“, каза той, визирайки Путин. Нехамер подчерта, че не би пътувал до Москва, ако украинският президент Володимир Зеленски се беше изказал против тази визита. Нехамер посети украинската столица Киев през уикенда и се срещна със Зеленски.

Канцлерът на Германия Олаф Шолц приветства посещението на Нехамер, а Кристиан Хофман, заместник говорител на правителството, каза: Подкрепяме всички дипломатически усилия, насочени към прекратяване на военните действия в Украйна и за създаване на условия за преговори между Украйна и Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Митрофанова отрече "руска следа" в заплахите срещу училищата в България

Руският посланик смята за "необосновани" обвиненията за хибридната атака

18:59 - 28.03.2023

„Приятелски“ държави (почти) спасяват Русия от удара на петролното ембарго

Все още се наблюдава спад в добива нефт и газ, а очакванията са за по-трудна 2023 г.

18:31 - 28.03.2023

Кой се страхува от "Ти броиш"? Масивна атака срещу платформата за честност на изборите

Кампанията търси още 800 души, за да проверяват протоколите от 2 април

17:48 - 28.03.2023

Бягството на Алексей Москальов: Бащата, осъден на затвор заради детска рисунка срещу войната

13-годишната му дъщеря беше отнета и отведена в социален дом, докато властта съди бащата

17:21 - 28.03.2023

Всички са равни, но не и в Twitter. Профили на известни личности получават специални преференции

Таен списък с VIP потребители в Twitter показва, че публикациите на някои акаунти имат по-голям обхват в социалната мрежа

16:08 - 28.03.2023

След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян

Две партньорски служби съдействат за разследването

15:11 - 28.03.2023

Френският McDonald's става еко - с опаковки за многократна употреба

Дизайнерското Elium Studio разработва съдове за веригата от две години

15:10 - 28.03.2023