Снимка: © Getty Images

Посещението на австрийския канцлер Карл Нехамер при руския държавен глава Владимир Путин беше предварително дискутирано като противоречиво. След срещата правителственият глава изрази смесени чувства. Нехамер определи разговора си с руския президент Владимир Путин като "много директен, открит и твърд". Това не беше приятелско посещение, обясни австриецът, който е първият европейски лидер, проявил желание да се среща лице в лице с Путин от началото на войната. Срещата е продължила 75 минути. 

Карл Нехамер е насочил вниманието към тежките военни престъпления, извършени в Буча и на други места и е казал, че виновните трябва да понесат отговорност. До момента Русия отрича да има участие в касапницата в Буча, а медиите в страната се лутат между версиите, че убитите са статисти, които се преструват на трупове, или че са загинали от ръцете на украински националисти. 

„Най-важното ми послание към Путин беше, че тази война трябва да приключи, защото в една война и от двете страни  има само губещи.“ Нехамер нарече пътуването си "задължение, за да няма неизпробван вариант". „Защото за мен прекият диалог с Русия няма алтернатива, въпреки много големите различия по между ни", каза той.

На последвалата пресконференция Нехамер даде допълнителни подробности: „Като цяло не мога да споделя оптимизъм след срещата си с президента Путин“, каза канцлерът на Австрия. В момента руснаците подготвят нова масова офанзива. Нехамер е дал на Путин да разбере, „че позицията му по отношение на войната по никакъв начин не се споделя“ - нещо, което руският държавен глава може да усети и само по санкциите срещу държавата и близките до Кремъл хора, или да прочете в западните медии. 

Според информацията на "Шпигел", темата за евентуална употреба на оръжия за масово унищожение не е била поставяна като проблем в разговора между Нехамер и Путин.

Срещата е била с преводач - Путин е говорел на руски, а Нехамер на немски.

Канцлерът отново защити визитата си. „Трябва да му се противопоставим очи в очи“, каза той, визирайки Путин. Нехамер подчерта, че не би пътувал до Москва, ако украинският президент Володимир Зеленски се беше изказал против тази визита. Нехамер посети украинската столица Киев през уикенда и се срещна със Зеленски.

Канцлерът на Германия Олаф Шолц приветства посещението на Нехамер, а Кристиан Хофман, заместник говорител на правителството, каза: Подкрепяме всички дипломатически усилия, насочени към прекратяване на военните действия в Украйна и за създаване на условия за преговори между Украйна и Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори