Австрийският канцлер не е оптимист след срещата си с Путин Снимка: © Getty Images

Посещението на австрийския канцлер Карл Нехамер при руския държавен глава Владимир Путин беше предварително дискутирано като противоречиво. След срещата правителственият глава изрази смесени чувства. Нехамер определи разговора си с руския президент Владимир Путин като "много директен, открит и твърд". Това не беше приятелско посещение, обясни австриецът, който е първият европейски лидер, проявил желание да се среща лице в лице с Путин от началото на войната. Срещата е продължила 75 минути.

Карл Нехамер е насочил вниманието към тежките военни престъпления, извършени в Буча и на други места и е казал, че виновните трябва да понесат отговорност. До момента Русия отрича да има участие в касапницата в Буча, а медиите в страната се лутат между версиите, че убитите са статисти, които се преструват на трупове, или че са загинали от ръцете на украински националисти.

„Най-важното ми послание към Путин беше, че тази война трябва да приключи, защото в една война и от двете страни има само губещи.“ Нехамер нарече пътуването си "задължение, за да няма неизпробван вариант". „Защото за мен прекият диалог с Русия няма алтернатива, въпреки много големите различия по между ни", каза той.

На последвалата пресконференция Нехамер даде допълнителни подробности: „Като цяло не мога да споделя оптимизъм след срещата си с президента Путин“, каза канцлерът на Австрия. В момента руснаците подготвят нова масова офанзива. Нехамер е дал на Путин да разбере, „че позицията му по отношение на войната по никакъв начин не се споделя“ - нещо, което руският държавен глава може да усети и само по санкциите срещу държавата и близките до Кремъл хора, или да прочете в западните медии.

Според информацията на "Шпигел", темата за евентуална употреба на оръжия за масово унищожение не е била поставяна като проблем в разговора между Нехамер и Путин.

Срещата е била с преводач - Путин е говорел на руски, а Нехамер на немски.

Канцлерът отново защити визитата си. „Трябва да му се противопоставим очи в очи“, каза той, визирайки Путин. Нехамер подчерта, че не би пътувал до Москва, ако украинският президент Володимир Зеленски се беше изказал против тази визита. Нехамер посети украинската столица Киев през уикенда и се срещна със Зеленски.

Канцлерът на Германия Олаф Шолц приветства посещението на Нехамер, а Кристиан Хофман, заместник говорител на правителството, каза: Подкрепяме всички дипломатически усилия, насочени към прекратяване на военните действия в Украйна и за създаване на условия за преговори между Украйна и Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

LVMH отчете значителен спад в продажбите на шампанско и коняк

За първото тримесечие на годината приходите от спиртни напитки са с 16% по-ниски

14:10 - 21.04.2024
Важно днес

Шанс за живот на трима души даде донорска ситуация в "Пирогов"

Черният дроб и бъбреците на изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж са били трансплантирани

11:48 - 21.04.2024
Важно днес

"Няма малка корупция в завладяна държава". Кирил Петков за следенето от НСО, "независимите анализатори" и компроматите

Бившият премиер даде примери как действа "дълбоката държава"

10:28 - 21.04.2024
Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024