Автомобилното шоу в Мюнхен: последно повикване за европейските автопроизводители Снимка: © Getty

Aвтомобилното изложение в Мюнхен започва на 5 септември, но вместо басовото ръмжене на мощните двигатели на мерцедеси и силуети на нови модели поршета, обгърнати в пелерини от сатен, тази година фокусът ще бъде върху Tesla и достиженията на китайското електрическо автомобилостроене.

Конкурентните на европейския автопазар вече получват удари след години на спаринг с конкуренцията.

Tesla на Илън Мъск ще представи актуализирана версия на своя бестселър Model 3, а базираната в Шънджън BYD – най-голямата компания за електрически автомобили в страната – ще демонстрира рекордните шест модела в изложбените зали на IAA.

41% от изложителите ще бъдат азиатски компании, включително големи производители на батерии от Южна Корея като LG и Samsung.

Списъкът на китайските компании се е увеличил повече от два пъти от мюнхенското изложение през 2021 г. като това включва пазарни лидери в технологиите за батерии с големи амбиции за стария континент.

„Китай е насочен към европейския пазар с потенциал да промени фундаментално облика на европейските индустрии“, пише Сигрид де Врийс, главен автомобилен лобист за Европа в асоциацията ACEA, в отворено писмо преди изложението. „Подкрепена от публични средства и от плановете на правителството, не е тайна, че китайското автомобилно производство в момента е предизвикателство за автомобилната индустрия в Европа и извън нея.“

Не че европейците не се стараят. В Мюнхен BMW представя своя концептуален автомобил Vision Neue Klasse на изложението в родния си град.

Компании като Volkswagen и Mercedes също имат нови EV модели, за които да говорят. Но много от превозните средства от следващо поколение няма да влязат в търговско производство до края на това десетилетие.

Тук и сега, това поставя конкуренцията твърдо начело.

Анализ на UBS показва, че китайските производители могат да покрият 2/3 от глобалния автомобилен пазар, като Европа е най-привлекателният регион заради мащаба си и ясните планове за разширяване на потреблението на електромобили.

"Докато преходът към електромобили от традиционните производители се случва с умерени темпове, Tesla и BYD правят огромни стъпки напред", се казва в анализа на UBS, публикувана в навечерието на изложението в Мюнхен.

Очаква се най-голямата медийна еуфория на шоуто да се завърти около HiPhi - китайската луксозна марка за електрически превозни средства.

Компанията, която е основана през 2019 г. като част от стартъпа Human Horizons, вече започна продажбите на два модела - големия кросоувър HiPhi X и седана Z GT - в Германия и Норвегия.

Цената на Z започва от 105 000 евро в Германия и предлага 662 к.с. от два електромотора, които осигуряват ускорение от 0 до 100 км/ч за 3,8 секунди. Цената на HiPhi X започва от 109 000 евро. Той има два електрически мотора с мощност 295 к.с. и ускорение от 0 до 100 км/ч за 3,9 секунди.

Тревожното настъпване на Китай, глобален лидер в производството на батерии, не е нещо ново в европейските автомобилни среди. Китайските марки изграждат позиции на по-богатите континентални пазари с високо навлизане на EV след автомобилното изложение в Париж през 2022 г.

Сега обаче нахлуването им на европейския пазар е на ръба да се превърне в поражение за местните играчи.

Данните от Schmidt Automotive Research, обхващащи 18 пазара в Западна Европа, показват, че приблизително един от 10 нови електрически превозни средства с батерии, продадени през юли, е от китайска марка. Смята се, че поне една китайска компания скоро ще инвестира в европейски завод.

Tesla вече завоюва първите две места в продажбите на електромобили в Европа със своите Model Y и Model 3, но все още нито една компания не е успяла да пробие на пазара с електромобили под $30 000. Китай би могъл да направи това.

В проучване за сравнение на разходите UBS казва, че ще бъде "почти невъзможно" за традиционен производител на автомобили да се конкурира с който и да е китайски модел, дори ако е произведен в ЕС. Това се дължи на структурните предимства, които компании като BYD имат при снабдяването с батерии и компоненти, твърдят от UBS.

BYD са продали само 1900 бройки в Западна Европа през юли, но според Schmidt Automotive Research компанията ще ускори продажбите си през втората половина на годината с пускането на нови модели в Мюнхен, включително новия SUV вариант Seal.

Компанията "наистина е посветена на въвеждането на иновативни и високотехнологични екологични автомобили на европейския пазар", твърди Майкъл Шу, управляващ директор на BYD за Европа, в изявление.

Разместванията на пазара заради новите участници в него вече разрушават бизнес модела на индустрията.

Производителите на автомобили традиционно планират пускане на продукти през седемгодишни цикли на разработка и продажби, което им дава достатъчно време да спечелят сериозни печалби от всяко поколение.

"Но скоростта на иновациите в батериите и дигиталните технологии се увеличава и превръща автомобилите, поне през този бърз период на иновации, в бързооборотни потребителски стоки, подобни на мобилните телефони, като моделите бързо остаряват", уточнява Мартин Бенеке, анализатор в S&P Global Mobility, цитиран от Politico.

На изложението IAA в Мюнхен Tesla ще разкрие промени в своя Model 3, които ще му осигурят по-голям обхват от зареждане. Това оказва натиск върху производителите в Европа да се конкурират с Модел 3 като в крайна сметка усилията им може да се окажат недостатъчни.

„Един пример е ID.3 от VW“, каза Бенеке.

„В момента е съвсем свеж модел, но ще се задържи 3-4 години, въпреки че вече изглежда доста старо. Имаше фейслифт, но да се конкурираме (с китайците) със същото превозно средство ще бъде трудно.”

Концептуалният автомобил дава конкретна представа за това как Volkswagen ще пренесе култовия си модел GTI в електрическото бъдеще. На международното автомобилно изложение за първи път новата ориентация на марката ще се види във всички области.

Наред с електрически превозни средства като ID. GTI Concept, ID.4, ID.5 и новия ID.7, Volkswagen също ще продължи да предлага превозни средства с двигатели с вътрешно горене, като новите поколения на Passat 4 и Tiguan 5.

IAA Mobility Show ще се проведе от 5 до 10 септември 2023 г. и традиционно ще привлече големи производители на автомобили, включително Ford и Volkswagen. На изложението ще присъства и виетнамската марка VinFast, както и големите европейски производители Audi, BMW, Mercedes-Benz, Opel, Porsche, Renault, Rimac и други.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024
Важно днес

Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев"

Фондация "Даная" ще съди държавата заради решението

12:27 - 01.05.2024
Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024
Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024
Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024