Снимка: © Министерски съвет

Автомобилният състезател и осемкратен рали шампион Димитър Илиев става част от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" към Министерския съвет. Това съобщи премиерът Кирил Петков в началото на днешната координационна среща по въпросите на безопасността на движението по пътя.

Според премиера координацията трябва да става именно чрез тази агенция, а проблемите, които Илиев ще поставя, трябва да бъдат приоритезирани в най-голяма степен. 

Петков каза, че се надява решението за плащане към пътните строители да бъде прието тази седмица. По думите му първо трябва да се разплатят максимално бързо половината пари, дължими към фирмите по договори за ремонти, защото в противен случай компаниите отказват да продължат работа. Според Кирил Петков по тази тема не бива да се спори. "Втората част от плащанията искаме да мине през достатъчно добро ниво на проверка, не защото се съмняваме в МРРБ или АПИ, а защото тези договори са били направени неправилно. Тогава трябва да има засилен контрол", заяви министър-председателят по повод спора в управляващата коалиция, свързан с отпускането на близо 1 млрд. лв. за пътни ремонти.  

Петков каза, че първата задача за тази седмица е да се отчете напредък, за да могат да бъдат отпушени плащанията и ремонтите да започнат.

„Време е да променим цялата структура как се вършат нещата. Оттук нататък прозрачни поръчки, достатъчно дълги срокове за гаранция, адекватно попълване на съществуващи дупки и нужда от ремонти, нови магистрали, които да са на нивното на европейските пътища и всичко това трябва да стане максимално бързо, като първата задача тази седмица е всички ние да напреднем“, каза Кирил Петков.

В рамките на срещата представители на отговорните институции ще объдят приоритетите за повишаване на пътната безопасност в страната. В срещата ще се включат заместник-министри, представители на Държавна агрнция „Безопасност на движението по пътищата“, на Главна дирекция „Национална полиция“, на Агенция „Пътна инфраструктура“ и други експерти.

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министерството на културата сваля решетките от входа на НС

Вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство въпреки искането на НСО

Алисия Викандер е звездата в новия сериал на HBO

"Ирма Веп", или когато границите между роля и реалност изчезнат

OLX отчита скок от 71% в търсенето на имоти с цел наем

Най-търсени са двустайните апартаменти за наем и покупка, а най-слабо търсени са едно- и четиристайни

НС запази поста на Мирослав Иванов и сравни нивото на дебатите в зала с мач на "Светкавица"-Вълчи дол и "Ураган"-Суворово

Десислава Атанасова и Андрей Гюров премериха рейтинга на Народното събрание преди и след ГЕРБ

Ресторантьорите пак са недоволни - този път от ДДС на бирата и виното

Собствениците на заведения и хотели се оплакват от "целенасочен удар срещу бранша"

Видяхте ли "най-ясната снимка на слънцето, заснемана някога от НАСА?". Не, не сте

Автор на кадъра е фотограф, който твърди, че е ползвал снимки от телескопа си и ги е обработил софтуерно

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Трима кандидати за сделка. Възможно е тя да е "непарична" - с опция веригата за бързо хранене някога да се завърне