Автомобилният състезател Димитър Илиев става част от екипа на Кирил Петков Снимка: © Министерски съвет

Автомобилният състезател и осемкратен рали шампион Димитър Илиев става част от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" към Министерския съвет. Това съобщи премиерът Кирил Петков в началото на днешната координационна среща по въпросите на безопасността на движението по пътя.

Според премиера координацията трябва да става именно чрез тази агенция, а проблемите, които Илиев ще поставя, трябва да бъдат приоритезирани в най-голяма степен.

Петков каза, че се надява решението за плащане към пътните строители да бъде прието тази седмица. По думите му първо трябва да се разплатят максимално бързо половината пари, дължими към фирмите по договори за ремонти, защото в противен случай компаниите отказват да продължат работа. Според Кирил Петков по тази тема не бива да се спори. "Втората част от плащанията искаме да мине през достатъчно добро ниво на проверка, не защото се съмняваме в МРРБ или АПИ, а защото тези договори са били направени неправилно. Тогава трябва да има засилен контрол", заяви министър-председателят по повод спора в управляващата коалиция, свързан с отпускането на близо 1 млрд. лв. за пътни ремонти.

Петков каза, че първата задача за тази седмица е да се отчете напредък, за да могат да бъдат отпушени плащанията и ремонтите да започнат.

„Време е да променим цялата структура как се вършат нещата. Оттук нататък прозрачни поръчки, достатъчно дълги срокове за гаранция, адекватно попълване на съществуващи дупки и нужда от ремонти, нови магистрали, които да са на нивното на европейските пътища и всичко това трябва да стане максимално бързо, като първата задача тази седмица е всички ние да напреднем“, каза Кирил Петков.

В рамките на срещата представители на отговорните институции ще объдят приоритетите за повишаване на пътната безопасност в страната. В срещата ще се включат заместник-министри, представители на Държавна агрнция „Безопасност на движението по пътищата“, на Главна дирекция „Национална полиция“, на Агенция „Пътна инфраструктура“ и други експерти.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024