Автомобилният състезател Димитър Илиев става част от екипа на Кирил Петков Снимка: © Министерски съвет

Автомобилният състезател и осемкратен рали шампион Димитър Илиев става част от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" към Министерския съвет. Това съобщи премиерът Кирил Петков в началото на днешната координационна среща по въпросите на безопасността на движението по пътя.

Според премиера координацията трябва да става именно чрез тази агенция, а проблемите, които Илиев ще поставя, трябва да бъдат приоритезирани в най-голяма степен.

Петков каза, че се надява решението за плащане към пътните строители да бъде прието тази седмица. По думите му първо трябва да се разплатят максимално бързо половината пари, дължими към фирмите по договори за ремонти, защото в противен случай компаниите отказват да продължат работа. Според Кирил Петков по тази тема не бива да се спори. "Втората част от плащанията искаме да мине през достатъчно добро ниво на проверка, не защото се съмняваме в МРРБ или АПИ, а защото тези договори са били направени неправилно. Тогава трябва да има засилен контрол", заяви министър-председателят по повод спора в управляващата коалиция, свързан с отпускането на близо 1 млрд. лв. за пътни ремонти.

Петков каза, че първата задача за тази седмица е да се отчете напредък, за да могат да бъдат отпушени плащанията и ремонтите да започнат.

„Време е да променим цялата структура как се вършат нещата. Оттук нататък прозрачни поръчки, достатъчно дълги срокове за гаранция, адекватно попълване на съществуващи дупки и нужда от ремонти, нови магистрали, които да са на нивното на европейските пътища и всичко това трябва да стане максимално бързо, като първата задача тази седмица е всички ние да напреднем“, каза Кирил Петков.

В рамките на срещата представители на отговорните институции ще объдят приоритетите за повишаване на пътната безопасност в страната. В срещата ще се включат заместник-министри, представители на Държавна агрнция „Безопасност на движението по пътищата“, на Главна дирекция „Национална полиция“, на Агенция „Пътна инфраструктура“ и други експерти.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Моментът на истината": Правителството на Макрон е изправено пред вот на недоверие

Два вота на недоверие ще бъдат гласувани във френското правителство

17:10 - 20.03.2023

VW в капана GAZ: Германският гигант се оказа заклещен в Русия

Кремъл направи напускането на компании от „неприятелски“ държави трудно и създаде условия за национализация на частни активи

16:31 - 20.03.2023

По ушите ще го познаете. Използва ли Путин двойник при визитата си в Крим и Мариупол?

Истината за това дали Путин използва двойник може да се крие в ушите на президента

15:47 - 20.03.2023

Рупърт Мърдок ще се жени за пети път на 92 г.: "Дано това влюбване да ми е последно"

Годеницата на медийния магнат се запознава с него преди половин година

15:46 - 20.03.2023

Големите губещи от "брака по сметка" между UBS и Credit Suisse

Притежателите на т.нар. AT1-облигации на Credit Suisse са възмутени от сделката

14:25 - 20.03.2023

НАП отчете 9% ръст в приходите от ДДС спрямо 2022 г. - по-нисък от инфлацията

Директорът на агенцията обвинява ПП в "политически спекулации"

13:08 - 20.03.2023

Брус Уилис на 68. Съпругата му споделя за скръбта си от диагнозата на актьора

Той страда от бързоразвиваща се форма на деменция

13:05 - 20.03.2023