"Автономната зона" във Вашингтон отново е под контрола на полицията Снимка: © Getty Images

След като протестиращи от движението "Black Lives Matter" създадоха "автономна зона" на територията на Сиатъл, тази седмица примерът им бе последван и във Вашингтон.

Протестиращите в столицата на САЩ направиха неуспешен опит да обособят територия, в която да не бъде допускана полиция. Вечерта на 22 юни те барикадираха една от улиците срещу Белия дом, като отцепената от тях територия беше наречена с гръмкото име "Автономна зона на Черния дом" ("Black House Autonomous Zone") или накратко BHAZ.

Исканията, които демонстрантите отправят към правителството, са съвсем същите като на техните съмишленици в останалата част от страната - да бъде разпусната полицията и да се сложи край на расизма.

Част от протестиращите са използвали материали и метални огради от близки строежи, с които да заградят и окупират пространството около известния площад "Лафайет".

Протестиращите са надраскали със спрей исканията си, придружени с абревиатурата BHAZ, върху фасадите на две от знаковите сгради в района - хотел "Хей Адамс" и епископалната църква "Сейнт Джон", която е наричана също "Църквата на президентите" и е със статут на забележителност.

Това не е тяхното първо посегателство над исторически обект. В понеделник (22 юни) протестиращите опитаха да свалят паметника на седмия президент на САЩ Андрю Джаксън, намиращ се на площад "Лафайет", само на около 200 метра от Белия дом. Местната полиция обаче се е намеси и свалянето на паметника беше осуетено. Според някои медии полицията е използвала сълзотворен газ срещу протестиращите, а част от полицаите са пострадали от хвърлянето на предмети.

"Няколко души са арестувани в DC заради позорен вандализъм срещу великолепната статуя на Андрю Джаксън в Лафайет парк, както и заради оскверняването на фасадата на отсрещната църква "Сейнт Джон".Наказанието е 10 години затвор според Закона за опазване на мемориалите на ветераните от войните. Внимавайте".

Защо Андрю Джаксън?

Андрю Джаксън е сред най-мразените президенти от страна на афроамериканците в страната. Това се дължи на факта, че през 1798 г. той придобива скъпа памучна плантация в Дейвидсън Каунти, Тенеси. В нея първоначално работят 9 роби, но по-късно техният брой нараства до 150.

Другият момент от кариерата на Джаксън, който го прави не особено популярен сред афроамериканците, се случва през 1835 г. Тогава Джаксън номинира своя поддръжник Роджър Тейни за съдия във върховния съд на САЩ, като неговата подкрепа се оказва решаваща за това Тейни да получи длъжността. Едно от нещата, с които Роджър Тейни е най-известен, е присъдата по случая "Дред Скот", според която афроамериканците не са граждани на САЩ и затова нямат право да подават жалби в съда.

Ответният удар

В ранните часове на 23 юни полицията си възвърна контрола върху района, макар на места все още да се виждат палатки и барикади.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заклейми действията на протестиращите и се зарече да потуши всяка подобна форма на гражданско неподчинение. "Докато аз съм ваш президент във Вашингтон няма да има т.нар. "Автономна зона". Всеки опит за създаване на такава ще бъде неутрализиран със сила" написа Тръмп в Twitter във вторник. Скоро след това постът бе свален от социалната мрежа заради "заплаха от насилие срещу разпознаваема група".

В изявление, дадено от Белия дом,Тръмп заплаши хората, оскверняващи паметници, с дългосрочни ефективни присъди. Държавният глава на САЩ нарече тези хора "вандали, хулигани, анархисти и агитатори" и каза още, че според него това са "лоши хора" които "не обичат страната ни".

Макар автономната зона във Вашингтон да не просъществува дълго, то в Сиатъл ситуацията е много по-различна. Местните власти все още се опитват да си върнат контрола върху зоната, известна в момента като "Capitol Hill Organized Protest", след като преди няколко седмици протестиращите се барикадираха в опразнен полицейски участък.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024