Решението на китайските власти да променят напълно финала на култовия филм "Боен клуб" при излъчването му в стрийминг платформата Tencent Video доведе до лавина от критични коментари - но не и от писателя Чъл Паланюк, създател на оригиналната творба.

Авторът на романа от 1996 г. е също толкова изненадан от намесата на китайската цензура във филма, режисиран от Дейвид Финчър.

В нюзлетъра си Паланюк описва учудването си от това как "в Китай има хепи енд за всички", тъй като агресивното алтерего на героя му и всички негови помагачи са арестувани. Той е осъден да прекара следващите години в психиатрия.

"Не е ли страхотно. Нямах никаква представа. Справедливостта винаги тържествува. Нищо не избухва. Fini", пише Паланюк до последователите си в Substack.

По-късно той дава и интервю в сайта TMZ, в което коментира, че цензурираната версия за китайската публика сякаш напомня повече на оригиналния край на книгата му.

В романа героят на Паланюк също не успява да взриви системата на консуматорския свят. Но не заради бързата намеса на полицията, а защото механизмът на самоделната му бомба не сработва. В крайна сметка той попада в психиатрична клиника, след като прави неуспешен опит да се застреля.

Съзнанието му възприема болницата и лекарите в нея като версия на Рая, ангелите и Бог.

"Иронията е, че китайците са направили такива промени, че всъщност са доближили финала до този на книгата - за разлика от финала при Финчър, който е по-зрелищен във визуално отношение. Така че в известен смисъл китайците са върнали филма малко по-близо до книгата", коментира писателя.

Книгата на Чък Паланюк не се продава свободно в Китай. Филмът му беше качен в Tencent Video неотдавна. В цензурираната версия последната сцена е изрязана, а вместо нея се появява надпис върху черен екран: „Полицията бързо осъзна какъв е целият план, арестува всички престъпници и успешно предотврати избухването на бомбата“.

Монтажът беше посрещнат с масово възмущение както от феновете на Финчър, така и от политици като републиканския сенатор Тед Круз.

"Второто правило на Боен клуб е "ще правим и ще казваме всичко, което китайските цензори ни принуждават да правим и казваме", иронизира той в Twitter.

Круз цитира реплика от книгата: "Първото правило на Боен клуб: не говори за Боен клуб. Второто правило на Боен клуб: НЕ говори за Боен клуб".

Чък Паланюк обаче не приема безапелационно реакциите в Съединените щати спрямо китайската намеса.

Той тъврди, че дори в Америка има хора, които се опитват да забранят книгите му.

Един от сборниците му с къси разкази от 2015 г. е атакуван с призиви за забрана заради "нецензурни" думи, описание на сексуални сцени и за това, че е "отвратителна и изцяло обидна", както съобщава Quartz след доклад на Службата за интелектуална свобода на САЩ от 2017. Администрацията публикува ежегодно данни за книгите, които родителски асоциации или директори на публични институции са се опитали да забранят за разпространение сред училищата и библиотеките.

"Системата за изпълнение на наказанията в Тексас отказва да разпространява книгите ми в библиотеките на затворите. Много обществени училища и повечето от частните училища отказват да разпространяват книгите ми. Но проблем възниква едва когато Китай промени края на един филм? Аз търпя забрани от доста дълго време", казва той.

Паланюк твърди още, че много от чуждестранните му издатели също са си позволявали да променят финала на книгата му, за да пасне на края, който филмът от 1999 г. с Брад Пит и Едуард Нортън показва.

"Занимавам се с този тип ревизии от 25 години", казва още писателят.

През 2014 г. той и Дейвид Финчър участват заедно на Comic Con, където Паланюк разказва, че книгата му се е продавала изключително слабо, преди режисьорът да я открие и да реши да я адаптира за голям екран.

Филмът се сблъсква със серия от проблеми - разпространителите му 20th Century Fox приемат прекалено буквално идеята му и го рекламират основно по време на мачове от кеч федерацията WWF, масовата публика не реагира добре на избора на Брад Пит за образа на Тайлър Дърдън, а един от продуцентите предлага да не се използва гласа на Едуард Нортън зад кадър, въпреки че цялата творба е базирана на мислите на Разказвача.

"Боен клуб" е посветен на най-опасното нещо в света - идеите", обобщава Финчър на срещата.


Китай пусна "Боен клуб" с нов финал - този път властите печелятАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Унгария и Словакия искат ЕС да посредничи заради спрения от Украйна петрол от "Лукойл"

Двете страни са готови да отнесат въпроса до съда

20:03 - 22.07.2024
Важно днес

Ръководителката на Сикрет сървис: Стрелбата по Тръмп е най-големият ни провал от десетилетия

Чийтъл е изправена пред нарастващи призиви за оставка

18:30 - 22.07.2024
Важно днес

Мълния уби мъж и дете в Стара планина, друго дете е спасено

Лошо време и трудна достъпност на мястото затруднили спасителната акция

17:12 - 22.07.2024
Важно днес

ДПС-Доган е готово да разговаря за кабинет с третия мандат

Джевдет Чакъров обаче е скептичен за реализацията му

16:39 - 22.07.2024
Живот

БНТ включи Драго Чая от Москва, за да каже, че циркът може да спре агресията по света

Водещият на БНТ отрази цирков фестивал в Русия, макар да не е командирован от телевизията

15:41 - 22.07.2024
Живот

"brat лято" - манията в зелено, която завладя музиката, модата и интернет

Новият феномен тръгна от поп албум и стигна дори до политиката

13:31 - 22.07.2024