Николай Стайков - авторът на разследването "Осемте джуджета" и съосновател на Антикорупционния фонд - беше отличен от Държавния департамент на САЩ в група от 12 души от цял свят, които имат принос за борбата с корупцията. 

От Държавния департамент посочват, че Стайков има "ключова роля за разкриването на корупция на високо ниво в България през последните години". 

"Разкритията, направени от г-н Стайков и екипа на АКФ, доведоха до няколко оставки на високопоставени политически лица, разкриха нови улики по дела за корупция в публичната власт и вдъхновиха мащабна обществена вълна с искания за добро управление и спазване на върховенството на закона", се казва в съобщението на Държавния департамент. 

Едно от първите разследвания на АКФ беше посветено на сделката между Цветан Цветанов (по това време - председател на ПГ на ГЕРБ) и "Артекс" за покупката на луксозен апартамент при замяна на по-стари имоти и доплащане по занижени цени. Цветанов беше принуден да се оттегли от всички длъжности, които заемаше в партията през 2019 г., а по-късно направи неуспешен опит за самостоятелна политическа кариера извън ГЕРБ. 

Второто знаково разследване на Антикорупционния фонд беше "Осемте джуджета" - историята на силовото отнемане на бизнеса на Илия Златанов, собственик на асансьорните заводи "Изамет". 

Поредица от разкрития на АКФ показаха, че бившият ръководител на Столичното следствие Петьо Петров - Еврото и съпругата му са задействали схема, с която използват връзките си в Специализираната прокуратура и МВР, за да присвояват чужди активи. 

Едва една година по-късно ГДБОП започна да води свое разследване по случая, като междувременно беше отнет лиценза на една от замесените охранителни фирми - "Делта гард", а Петьо Петров беше повикан на разпит.  

АКФ направиха и още едно разследване във връзка със Спецсъда и Спецпрокуратурата, в което бившият съветник на Бойко Борисов Яне Янев осветяваше линиите на натиск от страна на политици и висши прокурори върху ръководители от Специализирания съд по конкретни дела. 

Разследването на АКФ: Яне Янев описва списъка за бърз контрол, депутатите на Пеевски и "Златният век"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българско селфи

Един нов пророк ми казва да пия белина. Тя вреди на дрехите, но помага за здравето

Стефан Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

"Такова решение няма - дискутира се и скоро ще бъде обявено пред гражданите", заяви министърът на отбраната

Huawei FreeBuds Lipstick - един много дизайнерски продукт

Безспорно са най-секси слушалките на пазара 

Срокът на "зелените сертификати" в България няма да се променя

За пътуване в ЕС обаче има специални правила от 1 февруари

Има ли България министър на външните работи

Теодора Генчовска остава неизвестна величина и в Брюксел, и в София