Авторът на разследването "Осемте джуджета" беше отличен от Държавния департамент на САЩ

Николай Стайков - авторът на разследването "Осемте джуджета" и съосновател на Антикорупционния фонд - беше отличен от Държавния департамент на САЩ в група от 12 души от цял свят, които имат принос за борбата с корупцията.

От Държавния департамент посочват, че Стайков има "ключова роля за разкриването на корупция на високо ниво в България през последните години".

"Разкритията, направени от г-н Стайков и екипа на АКФ, доведоха до няколко оставки на високопоставени политически лица, разкриха нови улики по дела за корупция в публичната власт и вдъхновиха мащабна обществена вълна с искания за добро управление и спазване на върховенството на закона", се казва в съобщението на Държавния департамент.

Едно от първите разследвания на АКФ беше посветено на сделката между Цветан Цветанов (по това време - председател на ПГ на ГЕРБ) и "Артекс" за покупката на луксозен апартамент при замяна на по-стари имоти и доплащане по занижени цени. Цветанов беше принуден да се оттегли от всички длъжности, които заемаше в партията през 2019 г., а по-късно направи неуспешен опит за самостоятелна политическа кариера извън ГЕРБ.

Второто знаково разследване на Антикорупционния фонд беше "Осемте джуджета" - историята на силовото отнемане на бизнеса на Илия Златанов, собственик на асансьорните заводи "Изамет".

Поредица от разкрития на АКФ показаха, че бившият ръководител на Столичното следствие Петьо Петров - Еврото и съпругата му са задействали схема, с която използват връзките си в Специализираната прокуратура и МВР, за да присвояват чужди активи.

Едва една година по-късно ГДБОП започна да води свое разследване по случая, като междувременно беше отнет лиценза на една от замесените охранителни фирми - "Делта гард", а Петьо Петров беше повикан на разпит.

АКФ направиха и още едно разследване във връзка със Спецсъда и Спецпрокуратурата, в което бившият съветник на Бойко Борисов Яне Янев осветяваше линиите на натиск от страна на политици и висши прокурори върху ръководители от Специализирания съд по конкретни дела.

Разследването на АКФ: Яне Янев описва списъка за бърз контрол, депутатите на Пеевски и "Златният век"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Над 20 фермери завършиха първата АгроАкадемия на Kaufland България

Търговската верига планира да закупи български плодове и зеленчуци за над 38 млн. лв. през 2023 г.

13:40 - 31.03.2023

"Ремонтът" на Паметника на Съветската армия завърши с надпис "Демонтаж"

Червена боя отново заличи "благодарствения" надпис към СССР

13:05 - 31.03.2023

Русия иска да разменя храна в замяна на оръжия със Северна Корея

Русия ще изпрати делегация в Северна Корея, за да ѝ предложи храна в замяна на оръжия, твърди САЩ

12:06 - 31.03.2023

ActiveBeauty.bg – новото онлайн списание на dm

Нещо приятно и смислено, с бързи съвети за успех в най-сложната галактическа мисия - “Мисия жена”, е новото онлайн списание на dm - ACTIVE BEAUTY.

11:26 - 31.03.2023

Емил Боев е намерен мъртъв край Перник след 2 месеца в неизвестност

Тялото на 25-годишния Емил Боев е намерено край водем до Перник, съобщава БНТ

10:52 - 31.03.2023

12 проекта по конкретен бизнес казус предизвикват стажантите на Lidl

До 15 май всички студенти могат да кандидатстват в стажантската програма на веригата

10:23 - 31.03.2023