Снимка: © Джак Дорси / Getty Images

„Бурканче за бакшиши“ – това е най-новата опция в Twitter, която позволява на всеки да изпрати пари на друг потребител за „изключителни туитове“. От компанията на Джак Дорси описаха обновлението като „лесен начин да подкрепите невероятните гласове, които дават началото на важните разговори“.

В началото само подбрана група от хора ще може да получава онлайн бакшиши – „създатели, журналисти, експерти и неправителствени организации“. Компанията обаче беше подложена и на критики заради новата опция, тъй като разкрива лична информация като имейли и пощенски кодове.

Към определени профили в социалната мрежа ще бъде добавена малка икона на бурканче – засега само в мобилната версия. От нея ще се появява падащо меню с опция за избор измежду няколко приложения за плащане като PayPal или популярните в САЩ Venmo и Cash App. Тъй като плащанията се пращат чрез тези външни системи, някои потребители на Twitter отбелязаха, че използването на PayPal акаунтите им разкрива на получателя пощенските им кодове. В други случаи се разкриват имейл адреси.

След като експертът по сигурността Рейчъл Тобак заяви какъв е основният проблем, продуктовият мениджър на Twitter Кейвон Бейкпур ѝ благодари, но каза, че социалната мрежа няма как да контролира начина, по който PayPal обработва информацията. От компанията добавиха, че постепенно обновяват новата опция.

От PayPal обявиха, че проблемът се е появил, защото „бурканчето за бакшиши“ използва за плащане опцията „Продукти и услуги“, която разкрива определена информация. Ако потребителите използват опцията „Семейство и приятели“ при изпращането на пари, ще избегнат подобни неприятности.

Новата функция в Twitter е вдъхновена от платформата Patreon, използвана от независими YouTube-ъри или автори на подкасти, чрез която те събират средства от феновете си.

От Twitter обявиха, че „скоро“ повече хора ще могат да добавят функцията в акаунтите си, в опит да спечелят средства с работата или изкуството си.

Съществуват обаче и някои други проблеми – например как медийните компании ще приемат „бакшишите“, пратени на журналистите им в социалната мрежа. „Изглежда, че бурканчето за бакшиши ще е сериозен казус за новинарските редакции“, казва кореспондентът на Politico във Вашингтон Райън Лиза. „Трябва ли любимите ви медии да имат правото да приемат пари по интернет от читателите?“.

„Това създава неетична ситуация“, твърди друг американски журналист, цитиран от BBC. „От друга страна обаче, не правя много пари и ще е полезно“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти