Снимка: © Джак Дорси / Getty Images

„Бурканче за бакшиши“ – това е най-новата опция в Twitter, която позволява на всеки да изпрати пари на друг потребител за „изключителни туитове“. От компанията на Джак Дорси описаха обновлението като „лесен начин да подкрепите невероятните гласове, които дават началото на важните разговори“.

В началото само подбрана група от хора ще може да получава онлайн бакшиши – „създатели, журналисти, експерти и неправителствени организации“. Компанията обаче беше подложена и на критики заради новата опция, тъй като разкрива лична информация като имейли и пощенски кодове.

Към определени профили в социалната мрежа ще бъде добавена малка икона на бурканче – засега само в мобилната версия. От нея ще се появява падащо меню с опция за избор измежду няколко приложения за плащане като PayPal или популярните в САЩ Venmo и Cash App. Тъй като плащанията се пращат чрез тези външни системи, някои потребители на Twitter отбелязаха, че използването на PayPal акаунтите им разкрива на получателя пощенските им кодове. В други случаи се разкриват имейл адреси.

След като експертът по сигурността Рейчъл Тобак заяви какъв е основният проблем, продуктовият мениджър на Twitter Кейвон Бейкпур ѝ благодари, но каза, че социалната мрежа няма как да контролира начина, по който PayPal обработва информацията. От компанията добавиха, че постепенно обновяват новата опция.

От PayPal обявиха, че проблемът се е появил, защото „бурканчето за бакшиши“ използва за плащане опцията „Продукти и услуги“, която разкрива определена информация. Ако потребителите използват опцията „Семейство и приятели“ при изпращането на пари, ще избегнат подобни неприятности.

Новата функция в Twitter е вдъхновена от платформата Patreon, използвана от независими YouTube-ъри или автори на подкасти, чрез която те събират средства от феновете си.

От Twitter обявиха, че „скоро“ повече хора ще могат да добавят функцията в акаунтите си, в опит да спечелят средства с работата или изкуството си.

Съществуват обаче и някои други проблеми – например как медийните компании ще приемат „бакшишите“, пратени на журналистите им в социалната мрежа. „Изглежда, че бурканчето за бакшиши ще е сериозен казус за новинарските редакции“, казва кореспондентът на Politico във Вашингтон Райън Лиза. „Трябва ли любимите ви медии да имат правото да приемат пари по интернет от читателите?“.

„Това създава неетична ситуация“, твърди друг американски журналист, цитиран от BBC. „От друга страна обаче, не правя много пари и ще е полезно“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Днес и утре изслушват кандидатите за генерален директор на БНТ

СЕМ събеседва с осемте кандидати днес и утре

Семейната снимка на Г-7: Макрон по риза, Джонсън до Шолц

Форумът започна с шеги по адрес на Путин

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори