Айвар, двуглав орел и Велика Албания: Как Дуа Липа ядоса Балканите Снимка: © Getty Images

24-годишната певица Дуа Липа успя да се забърка в два политически скандала за една седмица.

Носителката на награди "Грами" беше принудена да поднесе извинение на последователите си, които я обвиниха в насаждане на етническа омраза и подкрепа за крайните националистически движения в Албания.

Причината за напрежението беше решението на младата поп звезда да публикува изображение на черно знаме с двуглавия орел - символ на Албания - върху червена карта в профила си в Twitter. Контурите на картата бяха намек за това, че не само Албания и Косово, но и части от Северна Македония, Сърбия, Гърция и Черна гора, попадат в една обща зона, чието население принадлежи на една нация - албанската.

Текстът към снимката представляваше разделяне на срички на думата "автохтонен" - "прилагателно за произхода на обитател или територия, което означава местен, а не наследник на мигранти или колонизатори".

Дуа Липа е родена в Лондон на 22 август 1995 г. в семейството на имигранти от Прищина, столицата на днешно Косово.

Родителите й бягат от бивша Югославия три години по-рано. Изпълнителката на "Be the One" често се включва в благотворителни кампании за подкрепа на жителите на Косово и Албания, като казва, че се гордее с произхода си.

Туитът на Липа дойде в разгара на активистка кампания, която настоява технологичният гигант Apple да изобрази Косово като независима държава в картографското си мобилно приложение Apple Maps. Петицията е създадена от 20-годишна IT-специалистка от албански произход, която живее във Великобритания. Само за няколко дни тя е подкрепена от над 150 000 души. Посланието на Липа обаче не съдържа изрична препратка към кампанията за признаване на независимостта на Косово. Изображението отразява претенциите на албанските националисти за това, че съществува тяхно "коренно" население върху територии под контрола на чужди балкански държави.

"Дуа Липа вероятно не знае, но тази карта представлява същия тип агресивен национализъм като всички други", пише преподавателят в Университета в Грац Флориан Бийбер по повод скандала. За него този тип прояви са "глупав национализъм", който не би трябвало да се поощрява от личности с публично влияние.

Много косовари от албански произход също изразиха критични мнения в социалните мрежи след изявата на Дуа Липа.

"Правят петиция, в която искат Косово да се обозначи като самостоятелна държава на картата. А след това изобразяват Косово като част от съвсем различна държава", гласи една от подигравките с неуспешния опит за политическо позициониране на певицата.

Дуа Липа попадна под прицел дори заради безобиден коментар по време на участието й в YouTube-шоуто на Шон Еванс Hot Ones. На въпрос: "Кой е албанският деликатес, който всеки човек трябва да опита, преди да умре?", певицата казва: "О, айварът!".

"Айварът е нещо като паста или сос от печени чушки, затваря се в буркани. Печените чушки се варят много дълго време с малко олио и сол, но пикантността на пипера го прави вкусен. И може да се яде с всичко - яйца, филийки, спаначена пита (подобна на баница със спанак и сирене), която е още едно от любимите ми албански ястия", допълва тя.

Сръбските медии използваха интервюто й като повод за скандал, като обвиниха Липа в "присвояване" на балканската кулинария и обявха Лесковац за родно място на айвара.

"Всъщност чушките са внесени в Европа през 15 век от Америка. Ако търсим произхода на айвара, вероятно трябва да започнем от Мексико", пише македонският коментатор Емил Атанасовски.

От обявяването на независимостта през 2008 г. Косово се намира в непрекъсната борба за международно признание, която среща твърда съпротива от страна на Сърбия. Белград се съпротивлява срещу отделянето на територията след войната в края на 90-те години, а въпросът за отношенията с Прищина е една от най-големите пречки пред интегрирането на Западните Балкани в ЕС.

Битката продължава и до днес - макар и на полето на символите. Знамето, което Дуа Липа показа в Twitter, беше развявано по време на мача между Сърбия и Албания в Белград през 2014 г. Феновете на албанския тим не бяха допуснати до стадиона, за да не се стигне до физическа разправа със сръбските агитки. Флагът обаче полетя над терена с помощта на дрон, което взриви атмосферата на мача и доведе до прекъсването му.

Пет години по-късно скандалът се повтори на Световното първенство по футбол в Русия, когато швейцарските национали Гранит Джака и Джердан Шакири (от косовски произход) изразиха радостта от победата си над отбора на Сърбия със скръстени ръце и разтворени пръсти - имитация на албанския двуглав орел.

Дуа Липа публикува уточнение в социалните мрежи, с което посочва, че не е целяла да провокира етническо напрежение.

"Тъжна и гневна съм, защото постингът ми беше умишлено интерпретиран погрешно от някои групи и личности, които подкрепят етническия сепаратизъм - нещо, което аз напълно отхвърлям", пише тя.

"Винаги когато напиша нещо за Косово, социалните мрежи полудяват, дори да става дума за нещо весело като храна или музика. Срещу мен се изправя яростна съпротива при всяка идея за автентична косоварска култура. Всички заслужаваме да бъдем горди от етноса си и от произхода си. Просто искам моята държава да бъде представена на картата и да мога да говоря с гордост и радост за своите албански корени и родината си. Насърчавам всеки да прегърне наследството си, да слуша и да се учи от другите", написа още тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024