Дебатите за отстраняването на Никола Минчев като председател на Народното събрание ще се запомнят с голямо напрежение, челен сблъсък между Асен Василев и Мустафа Карадайъ, и с малко съдържателни аргументи извън обективния факт на разпадналото се мнозинство.

Речта на депутата от ПП Александра Милчева обаче заслужава да се чуе - както заради позабравените паралели между казуса с Минчев и свалянето на Стефан Савов като председател на 36 НС и на Филип Димитров като премиер през 1992 г. , така и заради примерите от живота по време на прехода, които вероятно са добре познати на повечето хора, които си спомнят 90-те.

Милчева очаква дете, в напреднала бременност е и постави дебата за поредната политическа криза в контекста на бъдещето, което се очертава пред следващото поколение българи.

“Годината е 1992 г., аз съм на четири по това време. Правителството на Филип Димитров тогава започна фронтална атака за откраднати милиарди от едни външнотърговски фирми. По това време зараждащата се мафия в държавата, която между другото търси корените си в тогавашната номенклатура, се противопоставя на това нещо. В същото време службите започват фронтална атака на коя тема? Македония. Правителството отказва да се поддаде на натиск и следва сваляне на председателя на Народното събрание. Операцията се води от тогавашния коалиционен партньор на правителството ДПС. Следва ново мнозинство, следват годините на "Мултигруп", на грабежите, на безвремието, на т.нар. наш преход. В тези години аз израснах", казва тя.

Милчева напомня още за времената на мутрите, показните убийства, страховете от организирана престъпност.

"Само ние и нашите семейства знаем каква е цената да сме тук, да сме образовани, да не ламтим за пари и слава Богу - да нямаме тоя прословут "опит", който търсите от нас. Оставям ви с едно просто послание: моето поколение, всички ние знаем историята, чели сме я, живели сме я тази история и няма да позволим да се повтори. И няма да позволим децата ни да живеят в такава държава и в такъв свят", каза още тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024
Важно днес

Гешев обвини комисията "Нотариуса" в предизборно шоу, направи свое и закри седянката (Обновена)

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024