Дебатите за отстраняването на Никола Минчев като председател на Народното събрание ще се запомнят с голямо напрежение, челен сблъсък между Асен Василев и Мустафа Карадайъ, и с малко съдържателни аргументи извън обективния факт на разпадналото се мнозинство.

Речта на депутата от ПП Александра Милчева обаче заслужава да се чуе - както заради позабравените паралели между казуса с Минчев и свалянето на Стефан Савов като председател на 36 НС и на Филип Димитров като премиер през 1992 г. , така и заради примерите от живота по време на прехода, които вероятно са добре познати на повечето хора, които си спомнят 90-те.

Милчева очаква дете, в напреднала бременност е и постави дебата за поредната политическа криза в контекста на бъдещето, което се очертава пред следващото поколение българи.

“Годината е 1992 г., аз съм на четири по това време. Правителството на Филип Димитров тогава започна фронтална атака за откраднати милиарди от едни външнотърговски фирми. По това време зараждащата се мафия в държавата, която между другото търси корените си в тогавашната номенклатура, се противопоставя на това нещо. В същото време службите започват фронтална атака на коя тема? Македония. Правителството отказва да се поддаде на натиск и следва сваляне на председателя на Народното събрание. Операцията се води от тогавашния коалиционен партньор на правителството ДПС. Следва ново мнозинство, следват годините на "Мултигруп", на грабежите, на безвремието, на т.нар. наш преход. В тези години аз израснах", казва тя.

Милчева напомня още за времената на мутрите, показните убийства, страховете от организирана престъпност.

"Само ние и нашите семейства знаем каква е цената да сме тук, да сме образовани, да не ламтим за пари и слава Богу - да нямаме тоя прословут "опит", който търсите от нас. Оставям ви с едно просто послание: моето поколение, всички ние знаем историята, чели сме я, живели сме я тази история и няма да позволим да се повтори. И няма да позволим децата ни да живеят в такава държава и в такъв свят", каза още тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката