Снимка: © ББР

Министърът на икономиката Емил Караниколов влезе в задочен спор с премиера Бойко Борисов по повод скандала около кредита на Българската банка за развитие в размер на 75 млн. лв. за дружеството за събиране на вземания "Свети Георги Груп".

Караниколов обяви в интервю за bTV, че ще възложи на новото ръководство на ББР (след отстраняването на Стоян Мавродиев от поста главен изпълнителен директор) да провери условията по кредита, за да се установи дали има нередности.

Той обаче "подсказа" резултата от проверката, като обяви, че се е запознал с всички документи по сделката и е установил, че "всички дирекции са го заверили", въпреки че "не му е работа да разбира от кредити". 

Караниколов се конфронтира с Борисов и по въпроса дали е трябвало Министерски съвет да бъде предупреден за готвения заем. 

"Не трябва да има нито един министър, който да определя кой ще спечели обществени поръчки, кой ще печели европейски средства и на кого ще се раздават кредити. Всяка банка има ръководство и се контролира от "Банков надзор. Това не е работа на министър, премиер или президент. Ние сме политически лица. Ако едно политическо лице се меси, това ще е престъпление", каза министърът на икономиката", каза още той. 

Няколко часа по-рано, Борисов обяви, че е очаквал Стоян Мавродиев да му се обади предварително, за да го уведоми за готвения кредит от 75 млн. лв. за колекторската фирма. "Нямаше да им дам да направят сделката, колкото и да е правилна", беше коментарът на премиера (вижте детайли по-долу). 

Караниколов обяви, че има стопроцентово доверие на представителя на МИ в Надзорния съвет на Банката за развитие Лъчезар Борисов и няма планове да го отстрани. 

На въпрос какви обезщетения ще получат уволнените директори на ББР, Караниколов обяви, че "познавайки хората, смята, че те доброволно ще напуснат". Стоян Мавродиев вече го е уведомил, че ще подходи по този начин, защото "също иска да запази имиджа на ББР". 

Междувременно в четвъртък стана ясно, че бившият финансов директор на ПИБ Живко Тодоров е назначен за нов изпълнителен директор на държавната Българска банка за развитие.

Живко Тодоров ще е четвъртият член на борда на директорите на ББР заедно с досегашните ръководители Стоян Мавродиев (главен изпълнителен директор), Румен Митров и Николай Димитров. 

Борисов: Когато говорим, че трябва да спасим всяка фирмичка, изведнъж даваш 75 млн. лв. кредит

Премиерът Бойко Борисов коментира твърденията на Стоян Мавродиев за това, че сделката по заема на "Свети Георги Груп" е чиста, като посочи, че не би разрешил раздаване на големи заеми в период на криза. 

"Вижте, аз много хора съм уволнил. И най-лесното е да кажеш "подведен". Стоян Мавродиев писа първата програма на ГЕРБ. Ако нямаш усет, ако нямаш усещане, ако нямаш разбирането, че когато ние говорим как всяка фирмичка, магазинче и самоосигуряващите се, артисти, творци да спасим - изведнъж даваш 75 милиона лв. кредит. Най-малкото, обади се и ми кажи: чиста е сделката, така, така, така, да знаеш. Защото ББР действа по правилата на всички останали банки, но за народа тя е държавната банка. А като е държавната банка, да кажеш "не съм знаел", звучи несериозно. А не съм знаел. Е, след като не съм знаел, не се чувствам подведен. Защото нямаше да им дам да я направят, колкото и да е правилна. Нямаше да им дам. Щях да им кажа: ще пазим парите, защото може да не ни стигнат. Основната задача на правителството е да успее да опази парите за пенсии и заплати на структуроопределящите жизнени системи на държавата. Пенсионерите, армията, полицията, лекарите, учителите. Това е първата най-важна задача", каза Борисов. 

От думите му стана ясно, че е взел решение да уволни Стоян Мавродиев и колегите му от борда на ББР още преди два дни, когато вицепремиерът Томислав Дончев определи сделката като "недобра". 

"Като го видях Дончев как се почувства неудобно от въпроса, още вечерта свърших тази работата", каза още той. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

БНБ пусна 2 лв. с лика на Стоянка Мутафова и предизвика огромна опашка

Всеки може да се сдобие с медната монета срещу сумата от 30 лева

Николина Ангелкова ще рекламира здравния туризъм на българския павилион в Дубай

Бившият министър от ГЕРБ ще представи презентация за "уелнес и спа"

Байдън обмисля да прати хиляди военни в Източна Европа

САЩ изтегля семействата на всички служители на посолството в Киев

Почина Тиери Мюглер - дизайнерът, който обличаше Боуи, Бионсе и Лейди Гага

Джордж Майкъл и Риана също бяха сред хората, възползвали се от дизайна му

"Никога не е било възможно "Хемус" да е готова до 2024, за 4 г. няма да имаме и един мост над Дунав"

Гроздан Караджов каза, че "Хемус" ще е готова най-рано през 2027 г.

Братството на пиещите белина срещу Covid-19 се оказа с клон и у нас

Над 10 хиляди българи вярват, че хлорният диоксид е универсално лекарство

Премиерът на Северна Македония пристига в България, 4 от работните групи вече са формирани

На 25 януари двете правителства ще проведат съвместно заседание