"Аз съм Грета": Филмът, в който Грета Тунберг вижда себе си Снимка: © Getty Images

Коя е Грета Тунберг? От една страна, едва ли има човек по света, който да не е чувал името на 17-годишната тийнейджърка с плитки от Швеция, която води кампания срещу климатичните промени с нетърпящ компромиси ораторски стил и която се е превърнала в кошмар за повечето правителствени лидери по света с настояването си за включване на екологията в топ приоритетите на управлението.

Грета Тунберг беше обявена за личност на 2019 г. от сп. Time, докато противниците я наричат "умствено болно шведско дете", а американският президент Доналд Тръмп я посъветва да "поработи върху проблема си с контрола на гнева". Тунберг има синдром на Аспергер - диагноза, която тя описва като "суперсила", а не като увреждане. Съвсем наскоро се върна на училище след едногодишна пауза, посветена на околосветската й активистка кампания.

Това обаче не отговаря на въпроса коя всъщност е Грета Тунберг - какво мисли за живота, как се чувства, какво обича и мрази, какво се крие зад сдържания й и все по-професионално полиран публичен образ.

Стрийминг платформата Hulu решава да даде отговор на тези въпроси с документалния биографичен филм "Аз съм Грета", който направи премиера на филмовия фестивал във Венеция преди дни.

"Някои хора разпространяват конспиративни теории, според които аз не разсъждавам и не говоря от свое име, а от името на някой друг. Но във филма можете да видите, че това всъщност не е вярно. (Режисьорът) наистина успява в опита си да ме представи такава, каквато съм, а не каквато медиите твърдят, че съм. Не гневното наивно дете, което седи в Общото събрание на ООН и крещи срещу световните лидери. Защото аз не съм тази личност. Определено той успява да ме види като срамежлив нърд - и това съм аз", казва Грета Тунберг по повод премиерата във Венеция.

Режисьор на филма е шведът Натан Гросман, сценарист на още две документални продукции за футболиста Златан Ибрахимович и покойния журналист и писател Стиг Ларшон.

Той разказва пред Hollywood Reporter, че първоначално е мислил за проекта си като за арт-филм за активността на младите хора по повод климатичната политика, в който историята на Грета Тунберг ще е само част от по-голямо цяло.

Вместо това остава една година рамо до рамо с нея, включително в лодката, с която прекоси Атлантическия океан на път за конференцията на ООН.

Камерата му съпътства момичето по целия й път към централната политическа сцена - от самотния протест пред шведския парламент, през прекъсването на училището, до позицията й на говорител на глобално движение.

В промеждутъците между речите, срещите и конференциите за климата, Грета Тунберг се радва на вниманието на политици, артисти и влиятелни личности, от Арнолд Шварценегер до Еманюел Макрон.

Както филмът показва - Тунберг гледа на тези моменти по-скоро като на необходима реклама, а не като събирания с единомишленици.

"Не сме излезли на улиците, за да си правите селфита с нас и да ни казвате колко се възхищавате на делото ни", казва тя в една от речите си, които стават все по-остри с теченеи на времето. Тунберг описва разочарованието си от празните жестове на съгласие и разказва, че вижда политиката като "разиграване на роли", вместо като реално действие за промяна.

Първоначално Грета Тунберг отказва да говори пред камерата на Гросман за нещо повече от каузата си. С течение на времето започва да открива малко повече за себе си.

"Мисля, че може би медиите бъркат в това, че смятат, че тя се занимава с кампанията заради славата. Но тя никога не се е захващала с нея, за да стане "Личност на годината" на Time. Дълбоко се притеснява от проблема с климатичните промени. Мисля, че медиите се затрудняват в отразяването на този тип обсесивен активизъм. Трудно е да го обяснят на читателите си. В това отношение, мисля, че филмът е по-добър, защото дава много измерения", казва режисьорът в интервюто си за Hollywood Reporter.

Въпреки амбицията да покаже истинската същност на Грета Тунберг, Variety коментира, че документалният филм на Гросман не дава много повече информация извън детайлите, които всички вече познават.

"Като портрет на момичето зад каузата, той е предпазлив и рядко хвърля повече светлина; "поръсен" е с кадри на домашна интимност, които въпреки всичко изглеждат внимателно подбрани", се казва в ревюто на документалния филм.

Бащата на Грета - Сванте - я придружава във всички пътувания по света, но зрителите не получават информация за собствената му история и за причините, поради които се е отдал пълноценно на кампанията на дъщеря си. Майка й се появява само за кратко, а останалите членове на семейството отсъстват изцяло от филма. Животът й в училище е засегнат бегло.

"Това не е особено изненадващо - Тунберг не дължи на публиката по-голям достъп до личното си пространство, а "Аз съм Грета" очевидно прави усилия да защити менталното здраве на своята млада и уязвима героиня", посочва Variety. Режисьорът я показва в моменти на досада или сценична треска преди големи събития, "макар че е спорно дали камерата е неин приятел или враг в такива обстоятелства".

Това едва ли може да спре интереса на публиката към "Аз съм Грета", който ще обиколи няколко фестивала след премиерата си във Венеция. Излъчването му онлайн през платформата на Hulu ще започне на 13 ноември.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Сарафов и Цацаров пропускат заседанието на комисията "Нотариуса", депутатите изслушват само Гешев

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024
Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Политика

Идва ли краят на лидерството на Матео Салвини?

Изправен пред спад в подкрепата сред избирателите си, лидерът на "Лига"  и настоящ заместник министър-председател на Италия Матео Салвини получи остра критика от основателя на партията - Умберто Боси

12:38 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024