Криза ли?

Следващия път, когато чуете тази дума от устата на български политик през 2022 г., просто изгледайте първите 5 минути от епизод 1 на най-новия сезон на Babylon Berlin ("Берлински Вавилон", по HBO Max) - сериал, който пресъздава епохата на 20-те и 30-те години в Германия толкова достоверно, че изтрива напълно границите на времето.

За първи път създателите на германската продукция са решили, че дори богатото въображение на дизайнера на снимачната площадка Ули Ханиш (отговорен и за атмосферата в The Queen's Gambit) не е достатъчно, за да убеди зрителите как изглежда тоталната катастрофа на Германия в този период - и го допълват с няколко кратки архивни записи от действителността.

Това са опашките на хилядите безработни хора. Това са мъжете и жените, които са изгубили всичко заради Голямата депресия и спят върху тараби и колички на улицата. Това са инвалидите с военни униформи, които са принудени да се хранят в импровизирани кухни на открито - никой не иска да знае какво всъщност е сготвено в казаните им. Това са стотиците деца, останали без семейство. Това е човекът, който върви по улиците и върху себе си табела: "Безработен съм от 2 години, готов съм да приема всяка работа".

1931 г. е най-тежката фаза на финансовата криза в Германия. Десетки хиляди фирми фалират след срива на банковата система, а шест милиона души остават без прехрана. По-лесно е да спечелиш пари в кабарето, отколкото с професията си.

Ето така новият сезон на сериала влиза "като 100 000 волта във вените" с усещането за необратима разруха и поквара, на която са обречени поколения германци след Първата световна война - а дори Хитлер още не е дошъл на власт.

Полицейският комисар Гереон Рат и неговата сътрудничка Шарлоте Ритер са в окото на бурята от събития, а политици, индустриалци, мафиоти и корумпирани чиновници са се оплели в невъзможен възел. Този път всички погледи са насочени към бездомната сестра на Шарлоте - Тони, която става свидетел на тежко престъпление, докато се опитва да се спаси от полицията.

Междувременно едно безценно бижу попада на неправилното място в неправилното време, за да накара гангстер-евреин да прелети Атлантическия океан с "Граф Цепелин" и да пристигне в Берлин по спешност. Милиардерът, който направи огромно състояние от финансовия крах през 1929 г. и който мечтае да лети до Луната със собствена ракета (всички прилики между фиктивния герой Алфред Нюсен и Илон Мъск са неслучайни...), е поставен на колене.

Пристигането на руски шпионин в страната съвпада с момент на рязък взрив в "баланса" на местните престъпни групировки, които вече са си поделили черния пазар в Берлин.

Някой упорито се опитва да накара босовете да се избият помежду си - и те са готови на всичко за мъст.

В иначе "червен" Берлин нацистите вече се движат на шпицкоманди и организират погроми върху еврейските магазини, докато редовите полицаи не само не обръщат внимание на безобразията им, а и им съучастват.

Комунистите не се различават особено в своя собствен поход срещу почти рухналата Ваймарска република. На първо място стои Партията, на второ - командирът по "подривната дейност", а всичко останало може да почака. Малкото защитници на демокрацията и законите са безсилни срещу все по-яростната радикализация и военизиране на цялото общество.

Един от съдиите в Берлин се прочува сред студентите по право с това, че приключва делата си за по-малко от 2 минути и половина - всички негови "жертви" са малолетни деца, които са останали без родители и дом, и нямат друг шанс за оцеляване, освен да просят и крадат.

Същият съдия заседава и в "частен" съд под името "Бялата ръка", в който самозвано жури раздава правосъдие, а екзекуторите изпълняват смъртни присъди на минутата.

Както и в първите сезони - Babylon Berlin стъпва върху сюжета и образите от книгите на Фолкер Кучер (тук е ред на третия от деветте романа за комисар Рат - "Goldstein"). Истинското вдъхновение на режисьорите обаче идва от друго произведение на изкуството, родено именно през 1931 г. - трилърът "M" на Фриц Ланг. Неговият сюжет, който проследява разкриването на сериен убиец на деца, е заложен като един от множеството пластове на историята в Babylon Berlin 4.

A докато първите чертежи на бъдещата ракета V2 вече лежат върху масата, с план да стигне до Париж, Лондон или дори Ню Йорк, в една психиатрична лаборатория се появява наркотик, способен да превърне най-невинните характери в зверове.

На фона на тази мрачна приказка звучи красивата песен на Макс Раабе и Palast Orchester "Ein Tag wie Gold": "Дали животът е само сън? Би било хубаво, но не вярвам, че е истина. Внимавай, защото лесно забравяме. Нищо не остава същотo".

От създаването си през 2017 г. досега Babylon Berlin продължава да намира пресечната точка на добрата криминална история и истинската политическа криза, с отличен саундтрак и чувство за хумор. Актьорите Фолкер Брух и Лив Лиза Фрийс сякаш са родени в ролите си. Музиката е неизменният невидим герой на продукцията - най-скъпият сериал в историята на Германия, инвестицията в който наистина си заслужава.

Babylon Berlin 4 може да се гледа в България през платформата на HBO Max. До момента вече са излезли 6 от общо 12 епизода, а финалът се задава на 12 ноември.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Сарафов и Цацаров пропускат заседанието на комисията "Нотариуса", депутатите изслушват само Гешев

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024
Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024