Премиерът Бойко Борисов участва в първата присъствена среща на правителствените лидери на ЕС след избухването на пандемията от Covid-19 през март 2020. Срещата е от ключово значение, защото се очаква евентуален пробив по нерешения проблем с новия бюджет на съюза. Тема на обсъждане ще бъде и планът за възстановяване на европейските икономики след блокадата, наложена заради коронавируса. 

Заседанието на Европейския съвет съвпадна и с 66-тия рожден ден на германския канцлер Ангела Меркел. Записи от неформалните разговори на лидерите преди началото на официалната програма показаха как Борисов връчва подарък на Меркел и я поздравява за празника. 

Според информация на правителствения пресцентър - тя е получила сребърна бъклица с розово масло. 

"Българският министър-председател пожела успех на Германското председателство на Съвета на ЕС и изрази увереност, че реализирането на поставените от него цели ще се отразят положително на целия Европейски съюз", се казва още в съобщението. 

Politico улови още един силен момент от срещата на двамата правителствени ръководители - докато Борисов се опитва да поздрави Меркел по новия пост-пандемичен етикет с побутване с лакът, германският канцлер сочи с пръст към непокрития от маската му нос. 

"Какво мислите, че иска да каже Меркел на българския премиер", питат от Politico в туита си. 

За Борисов заседанието в Брюксел е ключов момент - очаква се скоро след завръщането му в България да започне процес по "огромен ремонт" на правителството заради продължаващите вече седмица граждански протести. 

Очаквайте подробности за срещата на Европейския съвет. 

Прочети