Снимка: © Булевард България

На редовния сутришен брифинг началниякът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски разкри, че в академията е прието семейство, което е имало близък контакт със заразени от коронавирус италианци.

Мутафчийски допълни, че италианците са били на гости на семейството, като предварително са предупредили, че са болни.

Това не са единствените потенциални случаи, които в момента се изследват във ВМА, като приетите тази нощ са общо девет. По информация на БГНЕС освен семейството, в академията са още двама курсанти от университета в Търново, които са били в Торино и японски гражданин с висока температура и гриподобни симптоми.

Резултатите от тестовете се очакват в късния следобед. Към момента няма потвърдени случаи на Covid-19 в страната, добави ген. Мутафчийски в изявлението си.

В Европа случаите вече надхвърлят 3 000, като само в Италия до момента са открити 2 502, от които 160 са били излекувани, а 79 са завършили с фатален край. 

От съседните на България държави в Румъния има 4 открити случая, от които един човек вече се е излекувал, в Гърция са 7, а в Македония - 1. В Турция и Сърбия все още няма открити болни от Covid-19. 

Покачва се броят на заразените във Франция, Германия и Испания. Във Франция потвърдените случаи вече са 212 (4 смъртни, 12 излекувани), в Германия са 203 (0 смъртни, 16 излекувани), а в Испания - 165 (1 смъртен, 2 излекувани). 

В световен мащаб болните са над 93 хиляди, жертвите са 3 198, а оздравелите - 50 690.

Какво казва Световната здравна организация?

В неделя от Световната здравна организация съобщиха, че вирусът засяга значително хората над 60-годишна възраст, както и тези, които вече са болни. Призоваха всички заразени хора по света да се снабдят с вентилатори, тъй като „кислородната терапия е най-добрата лечебна интервенция за пациенти с тежки симптоми на COVID-19“.

При последния голям анализ на повече от 44,000 случая в Китай стана ясно, че процентът на смъртност е десет пъти по-висок за групата на най-възрастните в сравнение с тази на хората на средна възраст.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мая Манолова обвини служебния кабинет, че бави 440 млн. лв. помощи за бизнеса

Манолова предупреди Кирил Петков: Не вярваме в мита за доброто ДПС и добрия ГЕРБ

МВнР евакуира дългогодишен служител на българското посолство в Кабул

Амруддин Хакшенас e работил за мисията на България още от 1981 г.

Няколко безценни екстри на новия Galaxy Z Fold3 5G

Samsung променя концепцията за смартфон с Galaxy Z Fold3 5G