Избирателите вече могат да проверят в коя секция ще гласуват Снимка: © Getty Images

От днес избирателите могат да направят проверка за номера и адреса на избирателната секция, в която ще гласуват на предстоящите парламентарни избори на 4 април. Проверка може да се направи на следния интернет адрес: https://www.grao.bg/elections/.

Избирателите могат да изпратят SMS на номер 18429, който е единен и за трите мобилни оператора. Цената на един SMS e 25 стотинки без ДДС. В текста на SMS се изписват единствено десетте цифри на ЕГН. Системата връща SMS с номера и адреса на избирателната секция за въведения ЕГН.

Гражданите могат да се информират и за мястото, на което ще гласуват, и чрез обаждане от стационарен или мобилен телефон на номер 0800 1 4726. Телефонът е безплатен за цялата страна.

Междувременно от „Мрежа на изборните доброволци в чужбина“ публикуваха петиция, в която призовават депутатите да предприемат промяна на член 14, ал. 5 от Изборния кодекс, който ограничава броя на избирателните секции в страни извън ЕС до 35.

Инициаторите твърдят, че очакват над 45 хиляди българи, живеещи във Великобритания, да упражнят правото си на глас на парламентарните избори на 4 април, но ако няма достатъчно на брой секции, всички те няма да могат да гласуват.

Крайният срок за подаване на заявления за гласуване и отваряне на изборни секции в Обединеното кралство е до 9 март. Според инициаторите на петицията – на изборите там през 2017 да били подадени 4696 заявления, а след това са гласували 18 099 души. Към днешна дата има почти два пъти повече заявления, а до края на кампанията те може да надвишат 12 хиляди.

„Това означава 2,5 пъти повече заявления за гласуване във Великобритания на избори 2021 в сравнение с избори 2017. Работейки със същия коефициент 2.5 по отношение на очаквания брой гласували, получаваме прогнозната цифра от общо 45 000 души, които се очаква да имат желание да упражнят правото си на глас. При 35 секции за цяла Великобритания, това прави средно по над 1200 души на секция, или по над 2000 души средно на секция в Лондон, ако част от допустимите са извън района на столицата“, пишат в обръщението си към Народното събрание инициаторите.

Петицията е пусната в интернет на 22 февруари и е подписана от около 100 души.

От „Мрежа на изборните доброволци в чужбина“ припомнят, че през 2016 Народното събрание е променило Изборния кодекс 10 дни преди датата на изборите и в Обединеното кралство са били отворени над 35 секции.

Сега те предлагат три варианта за действие – отмяна на чл. 14, ал. 5, промяна на текста или промяна в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Според тях първият вариант е „най-разумен“, а вторият и третият – компромисни.

При втория инициаторите предлагат текстът да се промени по следния начин: „Общият брой на избирателните секции, които се образуват в една държава, която не е и не е била членка на Европейския съюз, не може да надвишава 35“, което би изключило Великобритания.

Горната граница от 35 секции беше поставена от парламента през 2016 г. Предложението дойде от Патриотичен фронт и беше подкрепено от ГЕРБ. Целта на националистите беше да се ограничи максимално гласуването в Турция, което силно облагодетелства ДПС. В същото време обаче така бяха засегнати правата на многобройните български общности извън ЕС. Във Великобритания живеят над 200 хиляди българи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Глобален компютърен срив спря самолети, засегна компании и медии

Oт Microsoft казват, че работят по отстраняването на проблема

10:26 - 19.07.2024
Важно днес

Ивайло Мирчев иска Радев да каже защо Пеевски от години е с държавна охрана

Бившият депутат твърди, че Пеевски от доста време се ползва с държавна охрана

09:55 - 19.07.2024
Важно днес

Стоянов: "Щяхме да коментираме BG Alert, ако имаше жертви", нападна "тези хора", които му искат оставката

Служебният премиер Димитър Главчев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов дадоха съвместен брифинг от село Мамарчево за актуалната обстановка в страната. 

09:09 - 19.07.2024
Важно днес

Тръмп призова за единство и със серия от словесни атаки обеща нова ера за Америка

Тръмп изнесе рекордно дълга реч пред съпартийците си и заплаши с "най-голямото депортиране" в историята на САЩ

08:31 - 19.07.2024
Важно днес

След атака с дрон над Тел Авив има загинал и поне 10 ранени

Говорител на йеменските бунтовници хути пое отговорност за удара.

08:07 - 19.07.2024
Млада България

Проблемите и възможностите, които класациите на елитните гимназии скриват

Разговор с Анет Маринова - консултант по приобщаващо образование, за капацитета на образователната система да гарантира правото на образование и обучение в оптимални условия и за всички.

07:57 - 19.07.2024
Важно днес

Гръмотевични бури, но и опасна жега се очакват в петък

Предупреждения за високи температури и за гръмотевични бури

07:49 - 19.07.2024
Важно днес

Главчев свиква Съвета по сигурността заради продължаващите пожари в страната

Борбата с големия пожар в ямболското село Воден продължава

07:33 - 19.07.2024
Важно днес

Иван Гарелов е в реанимацията на "Пирогов" след инцидент

Той е получил черепна травма и кръвоизлив в курорта "Св. Влас"

19:14 - 18.07.2024