Българин е помогнал за ареста на похитител при заложническа криза в Амстердам Снимка: © Getty Images

44-годишен български гражданин, взет за заложник от похитител в Амстердам, е помогнал за залавянето на въоръжения нападател.

Инцидентът се е случил във вторник вечер, в централния магазин на Apple в столицата на Нидерландия.

Нападателят е криминално проявен 27-годишен мъж от Нидерландия, който е носил пистолет, автоматична пушка и експлозиви по тялото си. Той е открил огън, когато полицията е пристигнала на място.

Смята се, че първоначално е възнамерявал да ограби търговския център, но впоследствие решава да вземе заложници - един от тях българин - и ги държи в продължение на близо 5 часа до 22:30 ч. През това време е поискал откуп в размер на 200 милиона евро в криптовалути и свободен коридор, за да напусне сградата.

Мъжът е заплашвал да застреля заложник или да се самовзриви, съобщава Reuters. Той е изпратил снимка до местната телевизия AT5, на която се вижда, че носи жилетка с експлозиви.

До развръзката се стига, след като 44-годишният български гражданин успява да избяга от магазина, докато полицейски робот доставя бутилка с вода до вратата по искане на похитителя.

Престъпникът също излиза от сградата в опит да настигне българина, но е блъснат от патрулен автомобил и е арестуван. Откаран е в болница с "много сериозни наранявания", като е поставен под постоянна охрана.

Докато тече кризата, полицаите успяват да изведат общо 70 души извън местопрестъплението. Няма данни за пострадали сред заложниците.

Директорът на полицията в Амстердам Франк Пау поздравява българския гражданин за "героичната му роля за предизвикването на пробива в кризата".

"В противен случай щяхме да прекараме една дълга нощ", казва полицаят.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024