Българин е загинал при стрелбата в Германия Снимка: © Getty Images

Български гражданин е загинал при стрелбата в германския град Ханау на 19 февруари. Информацията беше обявена от премиера Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел.

"Министър Захариева ми каза, че са се свързали със семейството на близкия. Съболезнования за всички загинали в тази касапница", каза той.

Според данни на Нова ТВ - загиналият е 32-годишен мъж от село Лютидол в община Мездра. Той е работил в Германия като шофьор на бетоновоз. Женен е, има едно дете.

Стрелбата в Ханау (на 25 км източно от Франкфурт) се разследва като терористичен атентат. При атаката в два наргиле-бара са загинали общо деветима души. Заподозреният извършител - 43-годишен мъж на име Тобиас Р. - е намерен мъртъв в дома си. В жилището е открито и тялото на неговата майка. Оцелял е бащата на нападателя, като в момента е задържан за разпит.

Германската прокуратура обяви, че мъжът е разпространявал видеозаписи в интернет, като съдържанието им включва "дълбоко расистки възгледи, налудничави мисли и непонятни теории на конспирацията".

Службите за сигурност разследват дали мъжът е действал сам или е имал съучастници. Нападението е извършено около 22 ч. местно време при пазар в центъра на Ханау.

Деветимата убити са имигранти в Германия. Петима от тях са турски граждани, обяви посланикът на Турция в Берлин.

Още шестима души са ранени при престрелката, като един е в тежко състояние. В района на нападенията живеят много мигранти, особено хора от кюрдски произход.

Най-младият човек, загинал при нападението е на 21 години, а най-възрастният - на 44. Германската прокуратура работи и с чуждестранни служби в разследването на престъплението.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел осъди нападението с думите "расизмът е отрова, омразата е отрова".

"Вземат се всички мерки за изясняването на причините за тези ужасни убийства до последния детайл. В момента има много доказателства, че извършителят е действал от крайнодесни расистки мотиви. От омраза срещу хората от различен произход, различни вярвания и различен външен вид", казва Меркел. "Никой не може да измери страданието, което извършителите са нанесли върху семействата и близките на убитите. Скърбя с тях и изразявам най-дълбоките си симпатии".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024