Снимка: © Getty Images

Българските граждани вече могат да влизат в Гърция не само с PCR-тест, а с документ за негативен резултат от бърз антигенен тест за Covid-19 на хартиен носител.

Посолството ни в Атина съобщава, че документът за бързия тест трябва да е издаден от оторизирана лаборатория в България. Антигенният тест следва да е направен в рамките на 48 часа преди пътуването.

Новата мярка се отнася за всички влизащи в Гърция, независимо от вида транспорт, с който пристигат от така наречените „зелени държави“ – по скалата на ЕС в тази група влиза и България.

Допреди дни задължително изискване за хората без сертификат за имунизация и документ за преболедуване на коронавирус, беше да представят отрицателен резултат от PCR-тест.

Сега облекчения са въведени и за децата. Изискванията за представяне на удостоверения за PCR или бърз тест, или удостоверение за преболедуване, вече ще важат за навършилите 12 години, а не както досега – за навършилите 6 години.

Преди няколко дни Гърция удължи валидните в момента ограничения за влизане в страната до 26 юни.

През уикенда на граничен пункт „Кулата-Промахон“ в посока Гърция се натрупаха нови километрични опашки. В събота някои пътуващи от България чакаха по пет часа, за да влязат в страната, а забавянето се дължеше на ваксинационните сертификати, които са били проверявани „на око“ от РЗИ-Благоевград заради липса на подходящи устройства.

В понеделник сутрин опашката е около километър, но забавянето се дължи на смяната на служителите по гръцката граница, предаде Нова ТВ. Облекчението с бързия антигенен тест, който е по-евтин от PCR-пробата, допълнително е привлякло туристи.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Атина на дежурен директен телефон: +30 210 67 48 107 или дежурни телефони в извънработно време: +30 210 67 48 105, 106, 107, както и с Генералното консулство в Солун на телефон: +30 2310 829 210; +30 2310 869 510 и дежурен телефон в извънработно време: +30 2310 869 520.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков постави две условия за премахването на Covid-сертификатите

София, Бургас и още 10 области навлизат в критичен етап на Covid до пет дни

Румен Радев: Условието на Русия е неприемливо и безпредметно

"Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било"

Окончателно: Учениците ще почиват 9 дни между двата срока

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година, съобщиха от МОН

Блинкън и Лавров не постигнаха прогрес за Украйна, докато депутатите у нас спореха за НАТО

САЩ предупреди отново Русия, че ще отговори "бързо и сериозно" при нахлуване в Украйна

"Не бива да се залъгваме. Путин не блъфира, това е заплаха срещу международния ред"

Бившият съветник по национална сигурност на САЩ Фиона Хил в интервю за Der Spiegel

Минималната учителска заплата става 1411 лв. от април 2022

Средната заплата за педагозите се увеличава с 12%

Новите мерки в София: Част от учениците се връщат към онлайн-обучение

В последната седмица преди междусрочната ваканция