Снимка: © Gilead

България очаква доставка на 2500 флакона от лекарството ремдесивир, което се предписва на хората с по-тежки симптоми на коронавирус. От началото на пандемията у нас са използвани около 3000 флакона от медикамента на американската компания Gilead, цената на един от тях е 700 лв., а за лечение на един пациент се използват между 5 и 10 флакона. Това сподели главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за NOVA.

Вчера стана ясно, че Европейската комисия е сключила допълнителен рамков договор за доставка на ремдесивир за страните членки. Новите количества ще са достатъчни за лечението на 500 хиляди болни. ЕК ще разпределя медикамента под името „Виклъри“ по правила, определени от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Сутрешни новини: 516 нови случая на Covid у нас; България няма да играе на европейското по футбол

Ремдесивир е единственото лекарство, за което има разрешение за употреба срещу Covid-19 в ЕС. То се внася от август, а преди това от Gilead обявиха, че курсът на лечение струва средно 2340 долара, а флаконът е 390 долара за развитите страни. При получаване на 2600 флакона, сумата за България е 1,82 млн. лв.

Ангел Кунчев каза още, че страната ни „дълго може да издържи с по 500 заразени на ден“. За трети пореден ден България отчита рекорден брой нови случаи на Covid-19. След като вече регистрирахме 436 положителни проби в сряда и 437 в четвъртък, днес са отчетени 516. 

Инфографика: Covid-19 в България

„Дълго време можем да издържим с 500 новозаразени дневно. Все още имаме голям резерв, но това не значи, че няма да има области в критично състояние. Сега са заети 14-15% от предвидените за коронавирус болнични легла“, каза той.

Кунчев обяви, че всички възможни противоепидемични мерки се обсъждат и страната ни може да въведе по-строги ограничения, ако и други държави го сторят. Едно от тях е ограничаване на хората от най-рисковата група, а именно възрастните.

Главният държавен здравен инспектор начерта три сценария: "Най-меката опция за възрастните хора би била да се въведат часове, през които те да могат да излизат. Втората би била те да правят това само на определно разстояние от дома си. Третата, която е малко вероятна, е пълната им изолация", каза той.

"При всяка болест като Covid-19 по-строгите мерки се налагат в самото начало. Смятам, че налагането на нови ограничения не е толкова важно, колкото спазването на тези които вече са в сила", каза Кунчев.

Той очаква броят на заразените да „върви нагоре“, защото „навлизаме в сезона на въздушно-капковите инфекции“. Успокои, като каза, че у нас има 43 заразени на 100 хил. души население в последните 2 седмици, докато в Черна гора заболяемостта е 13 пъти по-висока – 560 заразени на 100 хиляди. „Щем не щем, ще издържим. Това е нашата здравна система, това е нашият народ и ще го лекуваме, колкото можем“, каза той.

Кунчев разкри и подробности за новините комбинирани тестове, които ще бъдат по-бързи и евтини, около 20-25 лв. С тях ще може може да се определи за 20-ина минути дали си болен от грип, или от коронавирус. Този тест ще може да се прави в кабинета на личния лекар.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията