Снимка: © Gilead

България очаква доставка на 2500 флакона от лекарството ремдесивир, което се предписва на хората с по-тежки симптоми на коронавирус. От началото на пандемията у нас са използвани около 3000 флакона от медикамента на американската компания Gilead, цената на един от тях е 700 лв., а за лечение на един пациент се използват между 5 и 10 флакона. Това сподели главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за NOVA.

Вчера стана ясно, че Европейската комисия е сключила допълнителен рамков договор за доставка на ремдесивир за страните членки. Новите количества ще са достатъчни за лечението на 500 хиляди болни. ЕК ще разпределя медикамента под името „Виклъри“ по правила, определени от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Сутрешни новини: 516 нови случая на Covid у нас; България няма да играе на европейското по футбол

Ремдесивир е единственото лекарство, за което има разрешение за употреба срещу Covid-19 в ЕС. То се внася от август, а преди това от Gilead обявиха, че курсът на лечение струва средно 2340 долара, а флаконът е 390 долара за развитите страни. При получаване на 2600 флакона, сумата за България е 1,82 млн. лв.

Ангел Кунчев каза още, че страната ни „дълго може да издържи с по 500 заразени на ден“. За трети пореден ден България отчита рекорден брой нови случаи на Covid-19. След като вече регистрирахме 436 положителни проби в сряда и 437 в четвъртък, днес са отчетени 516. 

Инфографика: Covid-19 в България

„Дълго време можем да издържим с 500 новозаразени дневно. Все още имаме голям резерв, но това не значи, че няма да има области в критично състояние. Сега са заети 14-15% от предвидените за коронавирус болнични легла“, каза той.

Кунчев обяви, че всички възможни противоепидемични мерки се обсъждат и страната ни може да въведе по-строги ограничения, ако и други държави го сторят. Едно от тях е ограничаване на хората от най-рисковата група, а именно възрастните.

Главният държавен здравен инспектор начерта три сценария: "Най-меката опция за възрастните хора би била да се въведат часове, през които те да могат да излизат. Втората би била те да правят това само на определно разстояние от дома си. Третата, която е малко вероятна, е пълната им изолация", каза той.

"При всяка болест като Covid-19 по-строгите мерки се налагат в самото начало. Смятам, че налагането на нови ограничения не е толкова важно, колкото спазването на тези които вече са в сила", каза Кунчев.

Той очаква броят на заразените да „върви нагоре“, защото „навлизаме в сезона на въздушно-капковите инфекции“. Успокои, като каза, че у нас има 43 заразени на 100 хил. души население в последните 2 седмици, докато в Черна гора заболяемостта е 13 пъти по-висока – 560 заразени на 100 хиляди. „Щем не щем, ще издържим. Това е нашата здравна система, това е нашият народ и ще го лекуваме, колкото можем“, каза той.

Кунчев разкри и подробности за новините комбинирани тестове, които ще бъдат по-бързи и евтини, около 20-25 лв. С тях ще може може да се определи за 20-ина минути дали си болен от грип, или от коронавирус. Този тест ще може да се прави в кабинета на личния лекар.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности