България е осъдена за системно замърсяване на въздуха  Снимка: © Getty Images

България е изгубила делото в Европейския съд в Люксембург, което се водеше заради системното замърсяване на въздуха в Югоизточния регион със серен диоксид.

Решението потвърждава установените от ЕК нарушения в България.

Ако страната не предприеме мерки за прекратяването им, комисията ще отправи нов съдебен иск, който "този път носи финансови санкции за страната ни", каза министърът на околната среда Борислав Сандов.

"Това решение, за съжаление, е очаквано, тъй като България системно неглижира този въпрос. Даже обратно - работи срещу предписанията, които се дават от ЕК. Искам да кажа, че не става въпрос само за правен ангажимент. Наднормените нива на серен диоксид в атмосферата водят до тежки здравословни проблеми за населението. Неслучайно в този район имаме по-високо ниво на определени заболявания, което е особено видно и при децата", каза Сандов на пресконференция.

Югоизточният регион включва и територията на електроцентралите в Маришкия басейн, които са сред основните източници на замърсяването със серен диоксид.

В четвъртък беше планиран протест на работниците от ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград, които настояват централата да бъде пусната отново след принудителното затваряне в края на април.

Първоначално протестът беше отменен, след като РИОСВ Хасково разреши на ТЕЦ-а да заработи отново.

Сандов обаче обяви, че предприятието няма да бъде отворено, защото "има предписания, които не са изпълнени, и защото продължава да стои риска още в първия ден на работа ние да сме в нарушение и на предписанията от Съда в Люксембург".

"ТЕЦ Марица 3 системно нарушава нивата на серен диоксид, установени от измервателната станция на агенцията за околна среда в Димитровград. През 2021 г. има 30 наднормени нива, а през 2022 г. има 8 такива. Някои от стойностите са преминали алармения праг, което означава над три пъти завишаване на нормите, което вече има тежки последствия за здравето на хората и би следвало да се предвидят моментални действия за решаване на този въпрос. Това не се е случило", каза той.

Борислав Сандов обвини "юрисконсулти или други представители на предприятия" в опит за сплашване на държавни служители и директора на РИОСВ.

"Това се е случило и ако оттук насетне се повтори, ще има последствия", каза той, без да назовава конкретните имена. По случая е започнала вътрешна проверка.

Сандов препоръча на служителите от ТЕЦ Марица 3 да протестират срещу работодателя си, а не срещу институциите, които следят за спазването на екологичното законодателство.

"Защото онова, което дишат в центъра на Димитровград, го дишат много по-наситено и лошо работниците в това предприятие", каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Apple трупа критики заради проблем с новия iPhone 15 Pro

Потребители се оплакват, че новите им iPhone 15 Pro и Pro Max прегряват

17:30 - 30.09.2023

Енергийният министър отиде при протестиращите миньори. Те му поискаха оставката

Енергийният министър тепърва ще "влиза в логиката" на това предложение

16:40 - 30.09.2023

Електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет се отлагат

Мярката се налага само ден преди тези електронни рецепти да трябваше да влязат в сила

16:12 - 30.09.2023

Оръжейни компании се обединиха в нов съюз в подкрепа на Украйна

38 компании се включват в новия Алианс на отбранителната индустрия

15:16 - 30.09.2023

Изборите в Словакия изправят проруски бивш премиер срещу прозападните либерали

Оспорва борба между проруска партия и прозападните либерали в Словакия

15:06 - 30.09.2023

Бакалавърска програма "Инфлуенсър": Университет ще обучава студенти как да станат влиятелни личности

Университет предлага първата в света диплома за професионален инфлуенсър

13:39 - 30.09.2023