Правителството отказа да получи 465 милиона евро от ЕС

Служебното правителство е отказало парите от Фонда за справедлив преход за тази година, каза еврокомисарят по регионално развитие Елиза Ферейра. Това означава, че най-зависимите от въглищните централи региони в страната, като Стара Загора, Перник и Кюстендил, няма да получат предвидените през 2023 г. евросредства за зелена трансформация.

„България няма да има интерес да започне изпълнението на плановете си за справедлив преход и през настоящата година“, каза Ферейра днес. Но изтъкна, че преходът така или иначе се случва.

Парадоксът е, че България е сред държавите в ЕС с най-високо въглеродно замърсяване.

„България е една от страните, в които наситеността на въглерода на единица продукт е изключително висока – 3 пъти над средната за Европа. Процесът на затваряне на определени дейности е естествен. Повечето държави смятат, че е по-добре да управляват този преход, особено в тези области, в които той е най-належащ“.

Наличните средства от Фонда целят да помогнат за създаването на нови работни места, преквалификация на хората и привличането им към дейности, ориентирани към бъдещето. За България в него са заделени близо 1,2 млрд. евро. За 2023 предвидените средства бяха 465 милиона. Отказът от представяне на планове обаче води до финансови загуби.

„Разбира се, уважаваме избора на страните членки и изчакваме развитието на процеса от страна на българското правителство“, допълни еврокомисар Ферейра.

Припомняме, че 48-ото Народно събрание възложи на правителството да предоговори плана в частта му за енергетиката. Депутатите поискаха да отпадне ангажиментът за намаляване на емисиите от въглищните централи с 40% до 2026 г. и да се гарантира, че те ще работят без ограничения поне до 2038 г.

Ферейра каза още, че България работи по 13 проекта, свързани с прехода към чистата икономика.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Евакуираха дом за възрастни хора заради пожарите в ямболското село Воден

Пожарникари и доброволци продължават борбата с пожарите

17:43 - 17.07.2024
Политика

Първи тест за евродепутатите от България. Кой как гласува в резолюцията за Украйна?

Пълна промяна при Елена Йончева, БСП отказа да гласува помощ за Киев

17:21 - 17.07.2024