Снимка: © Getty Images

Членството на България в валутно-обменния механизъм - чакалнята на еврозоната - е одобрено от финансовите министри на еврозоната и ръководството на Европейската централна банка. Това става ясно от прессъобщение на ЕЦБ, публикувано в петък. От 1 октомври 2020 г. ще започне да действа и директният европейски надзор над българските банки.

Централният валутен курс на българския лев ще остане на 1 евро = 1,95583 лева. Ще се следи и стандартен марж на отклонение от плюс минус 15% от стойността на централния курс. 

"В същото време, следвайки внимателна оценка на целесъобразността и устойчивостта на валутния борд на България, беше прието, че България се присъединява към ERM със съществуващия си режим на валутен борд като едностранен ангажимент, който не води до допълнителни задължения за ЕЦБ", се казва в съобщението.

Гуверньорът на БНБ Димитър Радев обяви решението за исторически акт, който ще има голямо значение за бъдещето на България.

"Това е акт, който трябва да ни обединява. Знам, че няма да стане днес, но съм убеден, че рано или късно ще се получи. Това е исторически акт, тъй като той дава тежест на България, каквато тя никога не е имала при решаването на европейските дела. Тя надхъврля както размера на нашата икономика, така и размера на нашата територия. Нямаше да бъде завършен, ако не беше подкрепен с важни политически актове. Използвам повода, за да подчертая този принос - имаше 2 или 3 критични момента, в които трябваше да се вземат важни политически решения. Като свидетел на тези решения, мога да кажа, че премиерът беше на висотата на тези решения", каза той. 

"Това е решение, съпоставимо с няколкото исторически в прехода решения, свързани с по-голямата интеграция в евроатлантическото семейство - членството в НАТО и ЕС. Това е само началото, защото следващата логична стъпка е присъединяването на еврото. То ще се случи, когато извървим всички стъпки пред нас. Работата, която свършихме, ни дава надежда да вярваме, че сме на правилна посока. Интеграцията на страната ни в еврозоната свързва икономиките на държавите по начин, който е цивилизационен избор. След присъединяването ни в еврозоната България ще участва във втората резервна валута в света. Свързваме се с кръвоносната система на една от най-големите икономически формации в света. Членството в ЕРМ 2 изискват допълнителни реформи за конвергенция с богатите държави на ЕС. Но точно днес бих искал да заявя, че когато българските институции се обединят около една цел, те могат да бъдат успешнии", коментира финансовият министър Владислав Горанов.  

Решението за включването на лева в ERM II е взето под условието, че България ще се присъедини към Банковия съюз и ERM II едновременно, а българските власти ще завършат процеса по въвеждане на серия от мерки, които са особено важни за плавния преход и включването в ERM II, се казва в писмото на ЕЦБ. 

Тези мерки се отнасят до шест области: банков надзор, макропруденциална рамка, надзор над небанковия финансов сектор, законова рамка за борба с изпирането на пари, законодателство за несъстоятелността и управлението на предприятия с държавна собственост. 

"Членовете на ERM II приветстват положителната оценка на ЕЦБ и ЕК за прилагането на тези условия. ЕЦБ днес обяви, че установява режим на близко сътрудничество с Българската народна банка", се казва в съобщението. 

Българските власти поемат ангажимент да следват стриктни икономически политики с цел запазване на икономическата и финансова стабилност и да постигнат висока степен на устойчива икономическа конвергенция с останалите членове от валутния механизъм. 

Правителството е поело ангажимент да приложи специфични мерки за небанковия сектор, държавните предприятия, законодателството за несъстоятелността и прането на пари. 

България ще продължи да приллага разширените реформи, извършвани в съдебната система и в полето на борбата срещу корупцията и организираната престъпност в Бългаиря с оглед на значението им за стабилността и интегритета на финансовата система, подчертават от ЕЦБ. 

Ще бъде продължено внимателното наблюдение на развитието на макроикономическата политика и приложението на мерките в съответните сфери. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Край на ерата "Меркел": Олаф Шолц официално е новият канцлер на Германия

Той ще предвожда тройната коалиция между Социалдемократите, "Зелените" и "Свободните демократи"

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът

СЗО: Ваксините предпазват от варианта "Омикрон"

Първи съмнения, че щамът вече циркулира в България

Разговорът между Байдън и Путин: САЩ заплашиха с мерки заради Украйна, Русия не иска Киев в НАТО

Двамата лидери говориха 2 часа, а подробности дадоха съветниците им

Близо 2300 нови случая на Covid и над 100 починали за денонощие у нас

Поставени са още над 17 хиляди дози от ваксините

Пак проблеми с биографията на кандидат за министър от ИТН. Димитър Гърдев не е бил съветник в ЕП

Гърдев е бил не съветник, а асистент, и не в ЕП, а на Елена Йончева