Снимка: © Getty Images

Членството на България в валутно-обменния механизъм - чакалнята на еврозоната - е одобрено от финансовите министри на еврозоната и ръководството на Европейската централна банка. Това става ясно от прессъобщение на ЕЦБ, публикувано в петък. От 1 октомври 2020 г. ще започне да действа и директният европейски надзор над българските банки.

Централният валутен курс на българския лев ще остане на 1 евро = 1,95583 лева. Ще се следи и стандартен марж на отклонение от плюс минус 15% от стойността на централния курс.

"В същото време, следвайки внимателна оценка на целесъобразността и устойчивостта на валутния борд на България, беше прието, че България се присъединява към ERM със съществуващия си режим на валутен борд като едностранен ангажимент, който не води до допълнителни задължения за ЕЦБ", се казва в съобщението.

Гуверньорът на БНБ Димитър Радев обяви решението за исторически акт, който ще има голямо значение за бъдещето на България.

"Това е акт, който трябва да ни обединява. Знам, че няма да стане днес, но съм убеден, че рано или късно ще се получи. Това е исторически акт, тъй като той дава тежест на България, каквато тя никога не е имала при решаването на европейските дела. Тя надхъврля както размера на нашата икономика, така и размера на нашата територия. Нямаше да бъде завършен, ако не беше подкрепен с важни политически актове. Използвам повода, за да подчертая този принос - имаше 2 или 3 критични момента, в които трябваше да се вземат важни политически решения. Като свидетел на тези решения, мога да кажа, че премиерът беше на висотата на тези решения", каза той.

"Това е решение, съпоставимо с няколкото исторически в прехода решения, свързани с по-голямата интеграция в евроатлантическото семейство - членството в НАТО и ЕС. Това е само началото, защото следващата логична стъпка е присъединяването на еврото. То ще се случи, когато извървим всички стъпки пред нас. Работата, която свършихме, ни дава надежда да вярваме, че сме на правилна посока. Интеграцията на страната ни в еврозоната свързва икономиките на държавите по начин, който е цивилизационен избор. След присъединяването ни в еврозоната България ще участва във втората резервна валута в света. Свързваме се с кръвоносната система на една от най-големите икономически формации в света. Членството в ЕРМ 2 изискват допълнителни реформи за конвергенция с богатите държави на ЕС. Но точно днес бих искал да заявя, че когато българските институции се обединят около една цел, те могат да бъдат успешнии", коментира финансовият министър Владислав Горанов.

Решението за включването на лева в ERM II е взето под условието, че България ще се присъедини към Банковия съюз и ERM II едновременно, а българските власти ще завършат процеса по въвеждане на серия от мерки, които са особено важни за плавния преход и включването в ERM II, се казва в писмото на ЕЦБ.

Тези мерки се отнасят до шест области: банков надзор, макропруденциална рамка, надзор над небанковия финансов сектор, законова рамка за борба с изпирането на пари, законодателство за несъстоятелността и управлението на предприятия с държавна собственост.

"Членовете на ERM II приветстват положителната оценка на ЕЦБ и ЕК за прилагането на тези условия. ЕЦБ днес обяви, че установява режим на близко сътрудничество с Българската народна банка", се казва в съобщението.

Българските власти поемат ангажимент да следват стриктни икономически политики с цел запазване на икономическата и финансова стабилност и да постигнат висока степен на устойчива икономическа конвергенция с останалите членове от валутния механизъм.

Правителството е поело ангажимент да приложи специфични мерки за небанковия сектор, държавните предприятия, законодателството за несъстоятелността и прането на пари.

България ще продължи да приллага разширените реформи, извършвани в съдебната система и в полето на борбата срещу корупцията и организираната престъпност в Бългаиря с оглед на значението им за стабилността и интегритета на финансовата система, подчертават от ЕЦБ.

Ще бъде продължено внимателното наблюдение на развитието на макроикономическата политика и приложението на мерките в съответните сфери.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker

Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии

Бившият канцлер се бори да си върне издръжката от 400 000 евро

Мария Бакалова ще се снима в два нови холивудски филма

Единият филм е история между баща и дъщеря, а другият за съперничество между две компании

Пеевски заведе иск в САЩ за това, че е бил "неоснователно санкциониран"

Сред ответниците по делото са Джанет Йелън и Антъни Блинкен