България е трябвало да ремонтира македонски Т-72 за Украйна, но не го е направила от "липса на мощности"

Прословутото решение на 47 Народно събрание за ремонт на украинска военна техника си остава неизпълнено 5 месеца по-късно.

Причината: недостатъчна мощност на ремонтните заводи, за да изпълнят задачата "бързо и качествено".

"Във времето, в което беше приета тази клауза на парламента - беше добро и положително решение. Но за съжаление не беше реализирана идеята за ремонт на тази техника. Предполагаше се ремонтиране на техниката по определено количество танкове от съседна държава - имам предвид Северна Македония, която предостави 30 танка Т-72 на Украйна, които трябваше да бъдат ремонтирани. Оказа се, че тези мощности, които има в България, не са достатъчни за ремонт на бърза и качествена подготовка на тази техника", каза украинският посланик Виталий Москаленко в интервю за bTV.

Москаленко изрази силна надежда, че новият парламент все пак ще гласува решение за предоставяне на действителна военна помощ за Украйна от старото си съветско въоръжение - гаубици, крупнокалибърни миномети, ракетни системи за залпов огън "Град", "Ураган", муниции и снаряди, "които така или иначе постъпват в Украйна".

Украинският посланик разказа, че последните удари на Русия по Киев едва не са причинили смъртта на съпругата му, която се е спасила по случайност.

"Блокът, където аз живея в Киев, се намира на 500 метра от удара, който беше нанесен с ракети по жилищни райони в самия център на Киев. По щастлива случайност жена ми не пострада. Тя е била там - нея я спаси това, че тя като всички жени обича да говори по телефона, и преди да излезе е говорила с приятелка. Иначе ако беше излязла по това време, щеше да е поразена - така както двама наши комшии. Един мъж беше убит на кръстовището от отломки на ракетата, а жена-комшийка изгоря жива в автомобил на кръстовището. Това е на бул. "Шевченко" и "Владимирската улица", каза той.

Заповедта за нападението е дадена от Москва още на 3-4 октомври, дни преди взрива на Кримския мост - инцидентът на 8 октомври се използва само като претекст за легитимиране на безразборната стрелба по цивилни цели, коментира още той.

Виталий Москаленко нарече "смешни и невероятни" твърденията на Кремъл за предполагаема "българска следа" в атаката срещу Кримския мост.

"Хайде да си спомним какво говориха руснаците, когато свалиха холандския самолет MH17 - милиони версии, какви ли не, кого ли не обвиняваха. Ясно беше едно - че самолетът беше свален от руснаците. В случая с т.нар. български камион, едно мога да ви кажа: всички разбират, че няма никакво участие и никаква българска следа. Активирането на този въпрос предизвиква определени вътрешнополитически сили, които пак започват да говорят, че не трябва да предоставяме въоръжение на Украйна и да въвличаме България във войната. Ето какво получаваме в резултат на т.нар. българска следа", каза той, намеквайки за поредната колеблива позиция на БСП и Румен Радев по въпроса за войната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Той вече не е със статут на защитен свидетел

19:27 - 27.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024