България е трябвало да ремонтира македонски Т-72 за Украйна, но не го е направила от "липса на мощности"

Прословутото решение на 47 Народно събрание за ремонт на украинска военна техника си остава неизпълнено 5 месеца по-късно.

Причината: недостатъчна мощност на ремонтните заводи, за да изпълнят задачата "бързо и качествено".

"Във времето, в което беше приета тази клауза на парламента - беше добро и положително решение. Но за съжаление не беше реализирана идеята за ремонт на тази техника. Предполагаше се ремонтиране на техниката по определено количество танкове от съседна държава - имам предвид Северна Македония, която предостави 30 танка Т-72 на Украйна, които трябваше да бъдат ремонтирани. Оказа се, че тези мощности, които има в България, не са достатъчни за ремонт на бърза и качествена подготовка на тази техника", каза украинският посланик Виталий Москаленко в интервю за bTV.

Москаленко изрази силна надежда, че новият парламент все пак ще гласува решение за предоставяне на действителна военна помощ за Украйна от старото си съветско въоръжение - гаубици, крупнокалибърни миномети, ракетни системи за залпов огън "Град", "Ураган", муниции и снаряди, "които така или иначе постъпват в Украйна".

Украинският посланик разказа, че последните удари на Русия по Киев едва не са причинили смъртта на съпругата му, която се е спасила по случайност.

"Блокът, където аз живея в Киев, се намира на 500 метра от удара, който беше нанесен с ракети по жилищни райони в самия център на Киев. По щастлива случайност жена ми не пострада. Тя е била там - нея я спаси това, че тя като всички жени обича да говори по телефона, и преди да излезе е говорила с приятелка. Иначе ако беше излязла по това време, щеше да е поразена - така както двама наши комшии. Един мъж беше убит на кръстовището от отломки на ракетата, а жена-комшийка изгоря жива в автомобил на кръстовището. Това е на бул. "Шевченко" и "Владимирската улица", каза той.

Заповедта за нападението е дадена от Москва още на 3-4 октомври, дни преди взрива на Кримския мост - инцидентът на 8 октомври се използва само като претекст за легитимиране на безразборната стрелба по цивилни цели, коментира още той.

Виталий Москаленко нарече "смешни и невероятни" твърденията на Кремъл за предполагаема "българска следа" в атаката срещу Кримския мост.

"Хайде да си спомним какво говориха руснаците, когато свалиха холандския самолет MH17 - милиони версии, какви ли не, кого ли не обвиняваха. Ясно беше едно - че самолетът беше свален от руснаците. В случая с т.нар. български камион, едно мога да ви кажа: всички разбират, че няма никакво участие и никаква българска следа. Активирането на този въпрос предизвиква определени вътрешнополитически сили, които пак започват да говорят, че не трябва да предоставяме въоръжение на Украйна и да въвличаме България във войната. Ето какво получаваме в резултат на т.нар. българска следа", каза той, намеквайки за поредната колеблива позиция на БСП и Румен Радев по въпроса за войната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024