България е трябвало да ремонтира македонски Т-72 за Украйна, но не го е направила от "липса на мощности"

Прословутото решение на 47 Народно събрание за ремонт на украинска военна техника си остава неизпълнено 5 месеца по-късно.

Причината: недостатъчна мощност на ремонтните заводи, за да изпълнят задачата "бързо и качествено".

"Във времето, в което беше приета тази клауза на парламента - беше добро и положително решение. Но за съжаление не беше реализирана идеята за ремонт на тази техника. Предполагаше се ремонтиране на техниката по определено количество танкове от съседна държава - имам предвид Северна Македония, която предостави 30 танка Т-72 на Украйна, които трябваше да бъдат ремонтирани. Оказа се, че тези мощности, които има в България, не са достатъчни за ремонт на бърза и качествена подготовка на тази техника", каза украинският посланик Виталий Москаленко в интервю за bTV.

Москаленко изрази силна надежда, че новият парламент все пак ще гласува решение за предоставяне на действителна военна помощ за Украйна от старото си съветско въоръжение - гаубици, крупнокалибърни миномети, ракетни системи за залпов огън "Град", "Ураган", муниции и снаряди, "които така или иначе постъпват в Украйна".

Украинският посланик разказа, че последните удари на Русия по Киев едва не са причинили смъртта на съпругата му, която се е спасила по случайност.

"Блокът, където аз живея в Киев, се намира на 500 метра от удара, който беше нанесен с ракети по жилищни райони в самия център на Киев. По щастлива случайност жена ми не пострада. Тя е била там - нея я спаси това, че тя като всички жени обича да говори по телефона, и преди да излезе е говорила с приятелка. Иначе ако беше излязла по това време, щеше да е поразена - така както двама наши комшии. Един мъж беше убит на кръстовището от отломки на ракетата, а жена-комшийка изгоря жива в автомобил на кръстовището. Това е на бул. "Шевченко" и "Владимирската улица", каза той.

Заповедта за нападението е дадена от Москва още на 3-4 октомври, дни преди взрива на Кримския мост - инцидентът на 8 октомври се използва само като претекст за легитимиране на безразборната стрелба по цивилни цели, коментира още той.

Виталий Москаленко нарече "смешни и невероятни" твърденията на Кремъл за предполагаема "българска следа" в атаката срещу Кримския мост.

"Хайде да си спомним какво говориха руснаците, когато свалиха холандския самолет MH17 - милиони версии, какви ли не, кого ли не обвиняваха. Ясно беше едно - че самолетът беше свален от руснаците. В случая с т.нар. български камион, едно мога да ви кажа: всички разбират, че няма никакво участие и никаква българска следа. Активирането на този въпрос предизвиква определени вътрешнополитически сили, които пак започват да говорят, че не трябва да предоставяме въоръжение на Украйна и да въвличаме България във войната. Ето какво получаваме в резултат на т.нар. българска следа", каза той, намеквайки за поредната колеблива позиция на БСП и Румен Радев по въпроса за войната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

БСП "събори" областния управител на Хасково. Той твърди, че мишената е президентът

Минко Ангелов подава оставка, но очаквал атака: заради сигнал за незаконно строителство но "Капитан Андреево"

18:42 - 29.11.2022

ЕК започна две наказателни процедури срещу България заради пътната безопасност

Брюксел изпраща уведомително писмо до София за случаите

17:58 - 29.11.2022

Футболът в криптовселената: Търговията с фен токени расте покрай Катар 2022. А после?

Криптомонетите на любимия отбор за едни са забавление, а за други - инвестиционна възможност

17:10 - 29.11.2022

"72 сезона" или първите 18 години от живота: Metallica обяви нов албум и турне

Групата изкара и първия сингъл от албума

16:43 - 29.11.2022

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" депутатите удължиха закона за бюджета

Решението означава, че държавата няма да има редовен бюджет за 2023 г.,

16:01 - 29.11.2022

Донев за кодовете: Това не е флашка, която се разнася назад-напред, а сложна система

"Няма как човек от партия да държи кодовете и да манипулира вота", каза още той

15:40 - 29.11.2022

Столтенберг: Путин се проваля и е готов на бруталност, невиждана от Втората световна война

Русия опитва да използва зимата като оръжие в Украйна, казва генералният секретар на НАТО

13:27 - 29.11.2022

Мексикански боксьор заплаши Меси: Да се моли на Господ да не го намеря

Задочният спор е заради "подритната фланелка" сред победата на Аржентина над Мексико на Световното в Катар

13:01 - 29.11.2022