България е все по-близо до еврозоната. Василев очаква и последният критерий да бъде изпълнен тази година Снимка: © Screenshot

България вече е изпълнила три от четирите критерия за присъединяване към еврозоната, а последният такъв, който се отнася за инфлацията, ще бъде преодолян още тази година. Такава прогноза даде министърът на финансите Асен Василев.

Изказването му дойде след среща на финансовите министри от ЕС в белгийския град Гент, където Василев е получил подкрепа за присъединяването на страната ни към еврозоната с дата 1 януари 2025 г.

"Всички прогнози показват, че критерият за инфлация - последният, който не сме изпълнили, за да се присъединим към еврозоната, ще бъде изпълнен тази година", заяви той.

По данни на Европейската комисия и Европейската централна банка (ЕЦБ) средногодишната инфлация в България ще бъде 3% за 2024 г., което е в допустимите норми за влизане в еврозоната.

"Влизането в еврозоната изисква стабилна среда и редовно правителство. Остава само Законът за приемане на еврото, който е за консултация в Европейската централна банка - но е чисто технически. Успяхме да придвижим тежки законодателни промени, които много време отлежаваха и сега те трябва да заработят в полза на гражданите", изтъкна финансовият министър.

Той беше попитан и за предстоящата ротация на кабинета, като според него тя ще се случи. Малко по-рано обаче лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде противоположното мнение, като заяви, че не е оптимист.

“Целта на втората половина от ротацията е да може България институционално да мръдне напред и това, което направихме като законодателна мярка миналата година, всъщност да се изпълни със съдържание и да започне да работи в полза на българските граждани", смята Василев.

Съпредседателят на ПП-ДБ не смята, че меморандумът за управлението след ротацията е препъникамък, а е по-скоро урежда прозрачен процес за избор на членовете на регулаторите с предварителни проверки, с обществени обсъждания и изслушвания.

"С ясно разделение кой кого номинира, за да е ясно все пак в този регулатор кой носи политическата отговорност за номинациите. Всъщност целта на втората половина на ротацията е да може България институционално да мръдне напред“, допълва министърът.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024