Борисов видя Петков като "брилянтен стратег" и поиска властта да се подели 50:50 Снимка: © Screenshot

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов иска меморандума, който "Продължаваме промяната-Демократична България" предлагат, да бъде допълнен, като в него властта бъде разделена поравно в съотношение 50:50.

Той настоява за равно представителство в министерствата, в останалите агенции, както и при областните управители.

"Хайде да разделим тогава. Ние ще го продължим меморандума, но ще бъдат и министерствата 50:50. Ако те имат [министерството на] обраната - окей, ние МВР. Ако имат [министерството на] енергетика, ние - [на] икономиката. Aко те вземат финанси, ние трябва да имаме поне в тези агенции, които се обединяват. При областните управители - 50:50", заяви Борисов.

Председателят на ГЕРБ иронично похвали Кирил Петков за идеята за меморандум, като каза, че това е част от "брилянтна тактика за водене на преговори". Той определи Петков като "брилянтен стратег", който знаел как да принуди противника си да "му играе по свирката". Борисов разбрал за стратегията от негова лекция в Харвард за водене на преговори.

"Той си мислеше, че съм слаб ученик и не внимавам, но аз съм запомнил всяка негова дума. Брилянтно се справя в момента - поставя се една червена линия, за която казваш, че по никакъв начин няма да отстъпиш, и вкарваш всички медии и анализатори 2-3 седмици да спорят по една абсолютно несъществена тема", допълни ръководителят на най-голямата политическа формация в парламента.

Той визира спора около това кой ще оглави Министерството на външните работи след ротацията. Досега ведомството се оглавяваше от представителя на ГЕРБ Мария Габриел, но ПП-ДБ поиска след ротацията Денков да заеме мястото ѝ. Борисов от седмици критикува това предложение, като сега каза, че МВнР не трябва да бъде "рекламна агенция на никоя партия".

Според него доверието между партньорите е паднало до "Ледената епоха". Той не е оптимист за бъдещето на правителството, но добави, че все още продължава да разговаря с лидерите на ПП-ДБ, тъй като такива разговори ще трябва да има и след евентуални предсрочни избори.

От изказването му стана ясно, че до понеделник трябва да е готова оценката на министрите от кабинета, която Денков и Габриел изготвят. Борисов обаче отдели специално внимание да критикува министъра на отбраната Тодор Тагарев заради забавената помощ за Украйна.

Той изчете редица решения на парламента за предоставянето на военна помощ за въвлечената в конфликт страна и негодува, че много от тях все още са или неизпълнени, или изпълнени наполовина.

"Нашите опоненти ни атакуват, че сме дали оръжие на Украйна, а то всъщност си е в България. Това ми е оценката. Иначе сме в прекрасна комуникационна връзка с Тагарев", каза Борисов.

Кой управлява държавата? Да преброим "квотите"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024