България иска да участва в концесионирането на пристанището в Александруполис

България ще участва в процедура по концесионирането на пристанището в гръцкия град Александруполис, става ясно от съобщение на премиера Кирил Петков. Страната ни ще бъде част от консорциум, който ще наддава за концесионните права. Идеята е собствеността на държавата в този консорциум да бъде между 10% и 15%.

Премиерът Кирил Петков днес посети пристанището и се е запознал с неговите възможности.

"Чрез евентуалното придобиване на концесионни права до 2062 г., България ще има достъп до пристанище в Егейско море. По този начин страната ни ще се превърне в стратегически партньор в търговските отношения в региона, което ще е от изключителна полза за българския бизнес", пише в съобщението на министър-председателя.

Пристанището на Александруполис е едно от най-важните пристанища на Гърция и е най-големият търговски център в района. Приема пътници, търговски, риболовни и туристически кораби. Железопътната мрежа на региона е свързана с него, така че пристанището на Александруполис има възможност за товарене и разтоварване на товари от кораби във влакови вагони и обратно на два дока.

Пристанището на Александруполис е ежедневно свързано по море с остров Самотраки, докато през лятото се осъществяват маршрути до островите на Североизточно Егейско море.

Входът на пристанището на Александруполис е с отвор от 155 метра, минималната му дълбочина е 6,5 метра и има възможност за приемане на кораби с дължина до 200 метра. Защитен е от два вълнолома.

Строителството на пристанището на Александруполис започва през 19-ти век от френски производители, които идват след като са поканени от тогавашните османски власти.

Според гръцкото издание Еkathimerini търгът за концесията на контролния пакет акции навлиза в своя финал, като обвързващите оферти ще бъдат подадени през последната трета на април.

В търга за продажба на най-малко 67% от акциите са избрани четирима участници, въпреки че двама от тях са фаворити, пише гръцката медия: консорциумът Proxenos ID на базираната във Вашингтон Proxenos International и базираната в Тексас Quintana-ID, вторият е френско-гръцки консорциум на Goldair Cargo с Bollore Africa Logistics и Cameron SA.

Другите двама кандидати са International Port Investments Александруполис /Black Summit Financial Goup (САЩ), Europort-EFA Group (Белгия), και GEK TERNA (Гърция)/ и Солун Пристанищна администрация. Засега няма информация с кои от тези кандидати ще се яви българската държава.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гуинет Полтроу и странният съдебен процес срещу нея, който завладя социалните мрежи

Актрисата Гуинет Полтроу е изправена пред оспорвана съдебна битка, в центъра на която е ски инцидент от 2016 г.

14:23 - 25.03.2023

Отстъпки за гориво срещу доставка на храни в селата. Кабинетът обмисля нови компенсации за бизнеса

Служебният кабинет обмисля нови мерки, с които да се бори с инфлацията

12:11 - 25.03.2023

Макрон свали "луксозния" си часовник по време на интервю - и си навлече критики

Някои твърдят, че часовникът на Макрон струва близо 80 хил. евро, докато други дават далеч по-ниска цена от 2400 евро.

11:36 - 25.03.2023

Байдън и Трюдо представиха единен фронт срещу авторитарните режими

Срещата между двамата лидери идва само дни след визитата на Си Дзинпин в Москва

09:04 - 25.03.2023

Явор Божанков: Борисов е на финала на кариерата си, но колко ще продължи този финал?

Има външнополитически риск България трайно да бъде откъсната от сърцето на Европа

09:00 - 25.03.2023

ГЕРБ постави условие пред ПП за преговори в новия парламент

Контролът на Министерството на финансите се оказа критичната точка за ГЕРБ

21:26 - 24.03.2023