България изпрати в ОАЕ искането за екстрадиция на Васил Божков Снимка: © Pixabay

Министерството на правосъдието е изпратило искането за екстрадиция на Васил Божков от Обединените арабски емирства. Цялата документация е предадена до българското посолство в Абу Даби, като се очаква дипломатите да я пренасочат към местното правосъдно министерство по дипломатически път.

Според информация от прокуратурата, която работи по съставянето на обвинителния акт, молбата за екстрадиция е в обем от повече от 200 страници на арабски език.

Все още не е потвърдена неофициалната информация за това, че Васил Божков е напуснал ареста в Абу Даби след двуседмично лишаване от свобода. Посланикът на България Богдан Коларов беше натоварен със задачата да изпрати спешно запитване до властите в ОАЕ за промяната в мярката за неотклонение на издирвания бизнесмен.

"Последващите действия по молбата за екстрадиция са изцяло от компетентност на властите на ОАЕ", се казва в съобщението на правосъдното министерство.

Собственикът на "Нове холдинг" и "Националната лотария" беше обвинен за ръководство на престъпна група за укриване на държавни такси, подкупи, принуда, изнудване, търговия с влияние, отчуждаване на културни ценности и още серия престъпления, свързани с хазартния бизнес.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024