Снимка: © Getty Images

България ще получи 1 259 728 допълнителни дози от ваксината на Pfizer/BioNTech от следващата поръчка на ЕК. Това обяви премиерът Бойко Борисов във включване на живо във Facebook.

Решение за очакваните допълнителни 1 млн. дози васкини от Pfizer/BioNTech за страната ни се чакаше дълго. Делът на България от общо 10-те милиона дози за целия ЕС ще се запази, както се очакваше, като дори получаваме с около 100 хил. дози повече от първоначално обявеното количество. Дозите би трябвало да пристигнат по ускорена процедура между април и юни 2021 г. 

До този момент страните от ЕС все още не успяваха да се споразумеят за разпределението, защото Австрия, Чехия и Словения не бяха съгласни с квотите, които португалското председателство на ЕС предлага. Това са 3 от 6-те страни - част от коалицията около Себастиан Курц, която настояваше най-активно за отпускане на солидарна помощ на най-изоставащите държави в имунизирането на населението. 

Самата Австрия признаваше, че ваксинационната й кампания върви около средното ниво на ЕС, т.е. страната не е в групата на най-засегнатите от сгрешеното национално планиране и залагане на много високи доставки от AstraZeneca за сметка на иРНК-ваксините, какъвто е случаят с България например.

Лидерите на страните от съюза дадоха да се разбере още миналата седмица, че няма да увеличават квотата на Виена за иРНК-ваксини и поставиха Себастиан Курц в изолация. 

Според идеята на Лисабон, около 30% от десетте милиона допълнителни дози до 30 юни трябва да се запазят приоритетно за най-изоставащите в имунизирането на населението си държави - за България е предназначен най-голям дял. Останалите в групата са Чехия, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия. 

ЕС предлага България и още 5 страни да получат най-много ваксини от следващата доставка на Pfizer

Алберто Нардели, европейски кореспондент на Bloomberg, публикува следното разпределение от португалското предложение: 

- България - 1 151 889 дози

- Чехия - 142 940 дози

- Естония - 41 553 дози

- Латвия -  376 689 дози

- Словакия - 602 921 дози

- Хърватия - 684 009 дози

Останалата част от доставките ще се разпределят по стария квотен принцип според големината на населението. При това положение България трябваше да получи и още 108 000 дози в допълнение към "солидарната" подялба за второто тримесечие на 2021. 

Politico съобщава, че посланиците на Чехия, Словения и Австрия са отказали да подкрепят това разпределение. Очаква се всички представители на държавите членки в Брюксел да се съберат отново в опит за разрешаване на проблема. 

Кои от държавите са поръчали пълната или още по-висока от националната си квота от Pfizer/BioNTech и кои (като България) са оставили своя дял неизползван: 

"Това е стратегията на базара - влизаш с висока оферта, приемаш по-ниска. Само че този път няма да се получи", казва дипломат от ЕС пред Politico. 

Всяка доза, дадена по "солидарната" линия за страни като България, означава отнемането й от друга държава. А Австрия, която беше най-шумният поддръжник на идеята за "солидарното" преразпределение на 10-те милиона ваксини сега няма да получи по-щедро количество от тях - но няма и необходимост на фона на ситуацията в закъсалите страни. 

"На практика натискът на Себастиан Курц за увеличение на дозите за страната му всъщност доведе до предложение, в което Виена ще трябва да се откаже от ваксини. А това е политическа игра с висок залог за Курц", се казва в публикацията. 

Решението на този спор беше прехвърлено на нивото на посланиците в ЕС, защото правителствените лидери така и не се разбраха за по-приемливо разпределение - Курц дори заплаши с вето всяко решение, което остави Австрия без достъп до допълнителните дози. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година