Снимка: © Getty Images

България ще получи 1 259 728 допълнителни дози от ваксината на Pfizer/BioNTech от следващата поръчка на ЕК. Това обяви премиерът Бойко Борисов във включване на живо във Facebook.

Решение за очакваните допълнителни 1 млн. дози васкини от Pfizer/BioNTech за страната ни се чакаше дълго. Делът на България от общо 10-те милиона дози за целия ЕС ще се запази, както се очакваше, като дори получаваме с около 100 хил. дози повече от първоначално обявеното количество. Дозите би трябвало да пристигнат по ускорена процедура между април и юни 2021 г.

До този момент страните от ЕС все още не успяваха да се споразумеят за разпределението, защото Австрия, Чехия и Словения не бяха съгласни с квотите, които португалското председателство на ЕС предлага. Това са 3 от 6-те страни - част от коалицията около Себастиан Курц, която настояваше най-активно за отпускане на солидарна помощ на най-изоставащите държави в имунизирането на населението.

Самата Австрия признаваше, че ваксинационната й кампания върви около средното ниво на ЕС, т.е. страната не е в групата на най-засегнатите от сгрешеното национално планиране и залагане на много високи доставки от AstraZeneca за сметка на иРНК-ваксините, какъвто е случаят с България например.

Лидерите на страните от съюза дадоха да се разбере още миналата седмица, че няма да увеличават квотата на Виена за иРНК-ваксини и поставиха Себастиан Курц в изолация.

Според идеята на Лисабон, около 30% от десетте милиона допълнителни дози до 30 юни трябва да се запазят приоритетно за най-изоставащите в имунизирането на населението си държави - за България е предназначен най-голям дял. Останалите в групата са Чехия, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия.

ЕС предлага България и още 5 страни да получат най-много ваксини от следващата доставка на Pfizer

Алберто Нардели, европейски кореспондент на Bloomberg, публикува следното разпределение от португалското предложение:

- България - 1 151 889 дози

- Чехия - 142 940 дози

- Естония - 41 553 дози

- Латвия - 376 689 дози

- Словакия - 602 921 дози

- Хърватия - 684 009 дози

Останалата част от доставките ще се разпределят по стария квотен принцип според големината на населението. При това положение България трябваше да получи и още 108 000 дози в допълнение към "солидарната" подялба за второто тримесечие на 2021.

Politico съобщава, че посланиците на Чехия, Словения и Австрия са отказали да подкрепят това разпределение. Очаква се всички представители на държавите членки в Брюксел да се съберат отново в опит за разрешаване на проблема.

Кои от държавите са поръчали пълната или още по-висока от националната си квота от Pfizer/BioNTech и кои (като България) са оставили своя дял неизползван:

"Това е стратегията на базара - влизаш с висока оферта, приемаш по-ниска. Само че този път няма да се получи", казва дипломат от ЕС пред Politico.

Всяка доза, дадена по "солидарната" линия за страни като България, означава отнемането й от друга държава. А Австрия, която беше най-шумният поддръжник на идеята за "солидарното" преразпределение на 10-те милиона ваксини сега няма да получи по-щедро количество от тях - но няма и необходимост на фона на ситуацията в закъсалите страни.

"На практика натискът на Себастиан Курц за увеличение на дозите за страната му всъщност доведе до предложение, в което Виена ще трябва да се откаже от ваксини. А това е политическа игра с висок залог за Курц", се казва в публикацията.

Решението на този спор беше прехвърлено на нивото на посланиците в ЕС, защото правителствените лидери така и не се разбраха за по-приемливо разпределение - Курц дори заплаши с вето всяко решение, което остави Австрия без достъп до допълнителните дози.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ЕК одобри 11 млрд. евро на България за екология, инфраструктура и заетост до 2027 г.

Почти половината от общото финансиране ще бъде инвестирано в северните райони на страната

ИТН се оплака за "блокирани" пари за заплати на Руското посолство

Асен Василев: "Това е автоматично действие по силата на санкциите на ЕК срещу Русия"

Избягалият шофьор от катастрофата в София е задържан

36-годишният Георги Семерджиев беше обявен за общнонационално издирване

ГЕРБ и БСП отново не успяха да форсират връщането на хартиените бюлетини

Крум Зарков: "Оставете време на правилата, за да могат хората да гласуват спокойно"

"Един много английски скандал" този път може да събори Борис Джонсън

Депутат от Консерваторите, обвинен в сериен сексуален тормоз, поставя бъдещето на кабинета под въпрос

“Можем да го направим” беше слоган на Меркел, сега Шолц го използва за руския газ

Фразата, която се превърна в емблема за политиката на Меркел, изглежда все още актуална

Световноизвестен учен в областта на AI ще преподава в българския INSAIT

Проф. Люк Ван Гуул e сред водещите изследователи в сферата на самообучение и компютърното зрение