Снимка: © Getty Images

Португалското председателство на ЕС е предложило България да попадне в група от шест държави, които да получат приоритетно дози от следващата доставка на Pfizer/BioNTech за Европа.

Фармацевтичната компания твърди, че до 30 юни ще достави още 10 милиона дози за страните членки. Те са част от общо 100 млн., които компанията е обещала до края на 2021 г. Според Politico – предложението, което днес се обсъжда от Съвета на посланиците на държавите от ЕС (COREPER), гласи, че България, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия ще си разпределят общо 2,86 млн. дози. 140 хиляди дози са предназначени за Чехия.

Цитирайки официални документи, брюкселското издание твърди, че това количество е наречено „ваксини на солидарността“. Седем от 10-те милиона дози ще се разпределят сред всички държави по квотния принцип, а другите 3 са за страни, които не са поръчали максималното количество, нужно за успешна имунизационна кампания. От публикацията на медията не става ясно дали пратката ще се разпредели равномерно.

Австрия е изключена от допълнителния пакет. Канцлерът Себастиан Курц поведе атаката срещу ЕК и обвини комисията в сключване на тайни сделки с държавите членки. Според него страни като България, Хърватия и Латвия са ощетени за сметка на Малта и Нидерландия. Той настоя Виена да получи допълнително снабдяване с част от 10-те милиона на Pfizer/BioNTech, но срещна отказа на Ангела Меркел и Марк Рюте. Затова Австрия преговаря с Русия за доставка на 1 млн. дози от Спутник V.

Преди две седмици премиерът Бойко Борисов участваше в среща с Курц и лидерите на още няколко страни във Виена. Тогава българският министър-председател настоя за равномерно разпределение на ваксините сред страните членки, спазване на квотния принцип и настоя за 1 млн. ваксини по „бързата процедура“, договорена с Pfizer/BioNTech.

Предложението, което от COREPER обсъждат, е за доставка на дози до края на второто тримесечие – тоест, до 30 юни. То важи за държавите, които са ваксинирали по-малко от 45% от пълнолетното си население, включително и България.

Според Politico - европейските лидери са "прехвърлили топката" за разпределението на препаратите към Комитета на постоянните представители - топ дипломатите на ЕС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Контузия спря "Златните момичета" от ансамбъла да участват на световното първенство

Това трябваше да е последното състезание на олимпийските шампионки

Евентуален следващ локдаун ще има само за неваксинираните

Зам.-министърът на здравеопазването даде подробности кога ще се прибегне до ново затваряне

Образователният министър Николай Денков стана академик

Той е сред първите 2% на най-влиятелните учени в света според Станфордския университет

Нови разкрития срещу Facebook: Не правят нищо против трафика на хора и заглушават опозицията

17 американски медии уличиха Зукърбърг в още злоупотреби

Сутрешни новини: Изтеглиха успешно кораба Vera Su; Над 5800 нови случая на Covid и 243 починали

Ердоган се отказа да гони посланици на 10 страни от Запада

Кои семейства имат право на помощи при деца на дистанционно обучение

Средномесечният доход на семейството трябва да е до 2925 лв при едно дете

Рашков: Вътрешен министър на Борисов е бил на заплата при наркотрафикант

Шеф на пътна фирма изнесъл милиони в ОАЕ, заяви вътрешният министър

БЕХ ще плати дълговете на "Топлофикация" към "Булгаргаз" срещу дял от дружеството

Енергийният холдинг иска да вземе част от "Топлофикация София"