10 млн. ваксини от Pfizer/BioNTech - това е залогът, който е довел до сериозно напрежение по време на последната среща на Европейския съвет на 25 март. 

България претендира за 1 млн. дози от доставката по "бързата процедура", която Европейската комисия договори с компанията-производител. Аргументът на правителството е, че страната е несправедливо "ощетена" от начина, по който се разпределят и доставят ваксините. Преди седмица Бойко Борисов дори заплаши, че може да предприеме "подхода на Орбан" и да поиска снабдяване с ваксини от Китай и Русия.

Домакинът му във Виена Себастиан Курц, който най-активно критикуваше ЕК за предполагаеми тайни договорки и нарушение на принципа на пропорционалния достъп до ваксини за всяка страна, обаче се оказа в изолация по време на срещата в четвъртък. 

Курц е настоявал Австрия също да получи допълнително снабдяване с иРНК-ваксините на Pfizer, но претенциите му са отхвърлени от няколко европейски премиери - включително канцлера на Германия Ангела Меркел и Марк Рюте от Нидерландия. При това - именно заради агресивния подход на Виена срещу ЕК, който беше предприет под предлога за защита на интересите на страни като България, Хърватска и Латвия с най-ниското ниво на имунизиране на населението. 

Ангела Меркел остро е критикувала позицията на Австрия от последните дни, според FT, като е казала пред лидерите от ЕС, че договорите за покупка на ваксините са подписвани от ръководителите на "държавите членки, а не от някакви глупави бюрократи". 

Марк Рюте също е демонстрирал дистанция от Курц, като е посочил, че "особено в България, Латвия и Хърватия има проблем и бихме искали да помогнем, но и други страни настояват да се включат (в разпределението) като Австрия - а когато погледнете данните, Австрия не се намира в лошо положение към момента". 

До решение на казуса така и не се е стигнало в четвъртък, след като австрийският канцлер е обявил, че ще наложи вето върху разпределението на 10-те милиона дози, ако Виена не получи дял от тях. 

Проблемът е прехвърлен на нивото на посланиците на държавите членки в ЕС, които трябва да намерят "справедливо решение в рамките на солидарността". 

"Оказва се, че не всички държави са се възползвали от пропорционалните си квоти. И сега въпросът е как да запазим този принцип в максимална степен - макар и с тези 10 милиона дози, като едновременно с това покажем солидарност към онези държави, които все още нямат пропорционални доставки на ваксини", казва Ангела Меркел.


Бойко Борисов заговори за поръчка на руски ваксини: "Има два подхода, единият е на Орбан"

Себастиан Курц: България е сред най-ощетените държави в ЕС заради разпределението за ваксините


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ