10 млн. ваксини от Pfizer/BioNTech - това е залогът, който е довел до сериозно напрежение по време на последната среща на Европейския съвет на 25 март.

България претендира за 1 млн. дози от доставката по "бързата процедура", която Европейската комисия договори с компанията-производител. Аргументът на правителството е, че страната е несправедливо "ощетена" от начина, по който се разпределят и доставят ваксините. Преди седмица Бойко Борисов дори заплаши, че може да предприеме "подхода на Орбан" и да поиска снабдяване с ваксини от Китай и Русия.

Домакинът му във Виена Себастиан Курц, който най-активно критикуваше ЕК за предполагаеми тайни договорки и нарушение на принципа на пропорционалния достъп до ваксини за всяка страна, обаче се оказа в изолация по време на срещата в четвъртък.

Курц е настоявал Австрия също да получи допълнително снабдяване с иРНК-ваксините на Pfizer, но претенциите му са отхвърлени от няколко европейски премиери - включително канцлера на Германия Ангела Меркел и Марк Рюте от Нидерландия. При това - именно заради агресивния подход на Виена срещу ЕК, който беше предприет под предлога за защита на интересите на страни като България, Хърватска и Латвия с най-ниското ниво на имунизиране на населението.

Ангела Меркел остро е критикувала позицията на Австрия от последните дни, според FT, като е казала пред лидерите от ЕС, че договорите за покупка на ваксините са подписвани от ръководителите на "държавите членки, а не от някакви глупави бюрократи".

Марк Рюте също е демонстрирал дистанция от Курц, като е посочил, че "особено в България, Латвия и Хърватия има проблем и бихме искали да помогнем, но и други страни настояват да се включат (в разпределението) като Австрия - а когато погледнете данните, Австрия не се намира в лошо положение към момента".

До решение на казуса така и не се е стигнало в четвъртък, след като австрийският канцлер е обявил, че ще наложи вето върху разпределението на 10-те милиона дози, ако Виена не получи дял от тях.

Проблемът е прехвърлен на нивото на посланиците на държавите членки в ЕС, които трябва да намерят "справедливо решение в рамките на солидарността".

"Оказва се, че не всички държави са се възползвали от пропорционалните си квоти. И сега въпросът е как да запазим този принцип в максимална степен - макар и с тези 10 милиона дози, като едновременно с това покажем солидарност към онези държави, които все още нямат пропорционални доставки на ваксини", казва Ангела Меркел.


Бойко Борисов заговори за поръчка на руски ваксини: "Има два подхода, единият е на Орбан"

Себастиан Курц: България е сред най-ощетените държави в ЕС заради разпределението за ваксините


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мадоната с противотанковата ракета "Света Джавелин" смущава църквата, но помага на Украйна

Кампанията за дарения с образа от стенописа вече е събрала над 2 млн. долара

Путин изнудва Шолц и Макрон да свалят санкциите

Путин постави ултиматум за сваляне на санкциите, за да пусне износа на украинско зърно

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Властта ще наказва ведомствата си, които отказват да отворят врати за бежанците

Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109

Дания и Великобритания са съдействали за новата пратка

Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото

Синхрон между "Възраждане" и "БГ възход" ден след одобряването на националния план от Министерски съвет

Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

2-годишното отлагане на по-силния контрол върху големи строежи е "спуснато под натиск"