Себастиан Курц: България е сред най-ощетените държави в ЕС заради разпределението за ваксините Снимка: © Getty Images

Австрийският канцлер Себастиан Курц отправи сериозни критики срещу ръководството на Европейската комисия заради начина, по който се провеждат доставките на ваксини в 27-те държави членки.

Курц обяви, че паралелно с общата поръка на ЕК, в която всяка страна заявява дози по национална квота, отделните правителства сключват "тайни споразумения" с фармацевтичните компании.

България, според австрийския канцлер, е една от "тежко ощетените държави" заедно с Латвия. Самата Австрия не е претърпяла вреди от предполагаемия дисбаланс в разпределението на ваксинационни дози.

Според Курц в момента доставките на имунизационни препарати не са пропорционални на броя на населението на съответната държава, а ако този режим продължава, "към края на юни Малта ще има три пъти повече дози на глава от населението спрямо България", пише Der Standard.

Нидерландия също е облагодетелствана, според Курц, като ще получи два пъти по-големи количества ваксини от Хърватия към средата на годината.

"Има индикации, че се е състояла среща - "базар" - на която са се сключили допълнителни споразумения между държави членки и фармацевтични компании", казва той.

Канцлерът на Австрия твърди, че при това положение няколко държави ще могат да имунизират своите граждани около края на май, но България и Латвия биха могли да постигнат тази цел едва в края на лятото или през есента.

Себастиан Курц настоява за "пълна прозрачност и яснота" по повод предполагаемите паралелни договорки за доставки на ваксини. Той настоява да се разкрие цялата информация как са сключвани, кой ги е правил и какви документи са подписвани.

Правителството на Австрия е работило с колеги от Белгия, Гърция, Полша, Словения и Чехия, за да направи сравнителен анализ на получените ваксинационни пратки. Изводът му е, че Малта е "видимото изключение", докато България ще получи значително по-малко дози. Виена няма такива проблеми, доколкото получените дози са сходни със средното ниво за ЕС спрямо населението.

Изявлението на Курц дойде две седмици след като премиерът Бойко Борисов обяви, че държавата води преговори с Франция и Германия за получаване "на заем" на един милион дози ваксини.

Идеята беше препаратите да се вземат сега и да се върнат, когато България се снабди по-добре. Предложението беше отправено, след като всички налични дози у нас бяха изчерпани в "зелените коридори", а масовата имунизация трябваше да спре.

До този момент обаче Германия и Франция не са отговорили официално на българската молба.

ЕК: Всяка държава решаваше сама колко ваксини ще поръча

BILD цитира говорител на Европейската комисия, който посочва, че макар институцията да е сключвала договорите с фирмите-производители, тя го е правила по заявката на националните правителства. Всяка отделна държава е имала възможност да определи за себе си дали да използва цялата полагаема квота, определена според относителния дял на населението.

Никоя от държавите членки на ЕС не е била задължена да заявява количества. Съответно - други държави са имали възможност да се възползват от непоисканите квоти.

Точно такъв е случаят с България. В края на 2020 г. правителството на Бойко Борисов е заявило желание за 1 милион дози от Pfizer / BioNTech за цялата следваща година, при положение, че първоначално ЕС имаше възможност да разпределя до 300 000 000 дози, а максималната квота на България от тях възлизаше на около 4,5 милиона дози.

През януари 2021 г. ЕК успя да договори удвояване на максималното количество от ваксините на Pfizer за 2021 г. В крайна сметка кабинетът "Борисов 3" също се възползва от възможността да увеличи поръчките си от иРНК-ваксината и по последни данни от 26 януари на МЗ, страната ни може да разчита на 3 898 696 дози до края на годината.

Увеличението им обаче ще се усети чак след април-юни тъкмо заради забавянето на заявката от българска страна.

Ако България (7 млн. население) очаква малко над 255 000 дози от Pfizer до края на март, за сравнение - Австрия (8,8 млн. души население) беше договорила първоначално 900 000, а по-късно 1,1 милион дози от Pfizer / BioNTech само за първото тримесечие на годината.

Отново заради решение на национално ниво България беше отказала да участва в поръчката на ЕК за ваксините на Janssen / Johnson & Johnson. Няколко седмици след решението обаче парламентът одобрява друго споразумение за доставка на този препарат чрез покупка от кралство Швеция.

"Държавите, които са разчитали на ваксината на Pfizer / BioNTech в момента имат предимство пред онези, които са поръчвали най-много от по-евтината и по-лесна за съхранение AstraZeneca, без да подозират колко сериозни проблеми ще има британско-шведският производител в първите няколко месеца", пише BILD.

Всички правителства са наясно, че това ще доведе до неравномерни доставки на ваксинте особено като се има предвид, че националните заявки са подписвано на ниво министри, казва още германското издание.

От ЕК отричат да са правени паралелни договорки, за каквито намекна Курц.

Борисов е разговарял по телефона с австрийския канцлер

Междувременно от Министерски съвет излезе съобщение, че българският и австрийският правителствени ръководители са разговаряли днес по телефона.

Бойко Борисов е изразил "подкрепа за инициативата на австрийския канцлер да бъде внимателно разгледан начинът на доставка и разпределение на ваксините, договорени от Европейската комисия, към държавите членки на ЕС:".

"Според министър-председателя Борисов е необходимо дистрибуцията на ваксините да се реализира на принципа, около който се обединиха държавните и правителствени ръководители по време на заседанието на Европейския съвет на 21 януари. Тогава в заключенията, направени от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел беше посочено, че ваксините следва да се доставят едновременно и трябва да се разпределят пропорционално на база населението на страните членки", се казва в съобщението.

„Вече повече от година заедно се борим срещу разпространението на COVID-19. Обединихме усилията си, защото знаем, че сме по-силни, когато сме единни и че никоя държава няма да е защитена от COVID-19, освен ако всички не сме в безопасност“, е цитиран да казва Бойко Борисов.


Имунизацията с AstraZeneca в България спира временно

Какво казва EMA за спорната партида ваксини на AstraZeneca


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024