Имунизацията с AstraZeneca в България спира временно Снимка: © Getty Images

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил да се прекрати временно имунизирането с ваксините на AstraZeneca срещу Covid-19, докато не се получи писмено становище от Европейската агенция по лекарствата с отхвърляне на всички съмнения относно безопасността й.

"Разпореждам AstraZeneca - британската ваксина - да бъде спряна за поставяне, докато не дойде писмено от ЕМА точно и ясно потвърдена диагноза - може или не може, да/не. Дотогава я спирам. Договорите са подписани от ЕК и са одобрени от Европейската агенция по лекарствата, ние сме само ползватели. Затова днес се спира, пишете писмо или се свързвате директно, и чакам писмено документ. Дотогава прекратяваме ваксинирането с тази ваксина", каза Борисов.

Решението е взето на работно съвещание в Министерски съвет с участието на здравния министър Костадин Ангелов - по-късно се оказа, че поводът за внезапното спиране на ваксинирането е свързано с проверка на смъртен случай на жена от село в област Пловдив. Работната диагноза е сърдечно-съдова недостатъчност и тежка атеросклероза, починалата жена не е имунизирана със спорната партида на AstraZeneca, според Ангелов. Въпреки това ще се проверява евентуална връзка между ваксината и нещастния случай.

Временно ще спре записването в електронния регистър за ваксинации, а хората, които ще пропуснат часовете си, служебно ще бъдат презаписани за други дати.

Разследват смъртен случай в Пловдив за евентуална връзка с ваксинацията с AstraZeneca

Само преди ден директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов обяви, че по данни на ЕМА няма причини за прекратяване на имунизирането с дози от конкретната спорна партида на AstraZeneca, която бе блокирана първо в Австрия заради сигнал за фатален инцидент с белодробна емболия.

Партидата на AZ с номер ABV5300 е пристигнала и в България още преди няколко седмици, като до вчера Кирилов твърдеше, че е почти изцяло приложена на желаещите да се ваксинират. Получените дози са около 31 000.

Решението на Борисов вече засяга цялата имунизационна кампания, която до момента се прави масово с дозите на AZ.

Новината от Министерски съвет дойде часове, след като Румъния и Италия обявиха, че временно преустановяват ваксинирането на гражданите си с друга партида от ваксини на AstraZeneca ABV2856 - двете страни продължават да използват останалите дози от производителя.

Какво казва EMA за спорната партида ваксини на AstraZeneca

Дания, Норвегия, Исландия, Естония, Литва, Люксембург и Латвия взеха същата предпазна мярка през последните няколко дни заради ABV5300. При някои от тях като прибалтийските републики забраната важи само за спорната партида, при други - спирането на ваксинирането е за цялата продукция на AZ за период от две седмици (Дания).

"Във връзка с постъпилите сигнали от няколко държави и притесненията относно конкретни партиди, в момента подготвяме издаването на заповед, с която временно да бъде преустановено прилагането на ваксината на територията на страната. Когато приключат и вече са окончателни резултатите от анализите на експертите, ще продължи и ваксинационният процес", казва Богдан Кирилов на заседанието на МС на 12 март.

Само преди ден на брифинга на НОЩ здравният министър Костадин Ангелов обяви, че няма да се предприемат каквито и да било различни мерки по отношение на въпросната ваксина, като призова "Нека да бъдем лекари и да спрем да бъдем политици, защото това, че някоя държава е спряла партидата, символизира загриженост, но не и медицина. Защото нямаме ясно и точно заключение, че тази партида е причината за тази нежелана лекарствена реакция, свързана с фатален изход".

"Тя е минала всички изпитания за ефикасност и безопасност на ваксината. И това, което се разпространява, не ни помага, а обезсърчава хората и намалява желанието им да се ваксинират. Няма опасност за здравето на хората. Тази партида може да се прилага. Тогава когато ЕМА каже "Спрете тази партида", тази партида ще бъде спряна", каза още той на брифинга на 11 март:

Спирането на всички дози от AstraZeneca блокира почти изцяло имунизационната кампания в България - както в големите болнични центрове, така и при общопрактикуващите медици.

На 11 март започна масовото имунизиране на желаещи граждани, заявили час през електронната система на Министерството на здравеопазването. Зам.-министър Жени Начева изрично беше предупредила ден по-рано, че няма да се прилагат никакви други ваксини освен AstraZeneca.

Наличните досега дози на Pfizer / BioNTech и Moderna (иРНК ваксини) се пазеха до днес само за членовете на бъдещите секционни избирателни комисии.

Имунизацията с дози на AstraZeneca в България започна на 7 февруари 2021 г., като голяма част от хората, преминали в т.нар. "зелени коридори", получиха именно нея. Втората доза от ваксината би трябвало да се постави 10-12 седмици след първата (най-рано в средата на април). Не е ясно колко продължително ще бъде "временното" спиране на всички ваксини от конкретния производител.


AstraZeneca съкрати още повече доставките за ЕС до края на март

Свети ли лампата в НОЩ?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024