Снимка: © Булевард България

Майсторски клас по провалена публичната комуникация - това представляваше последният брифинг на НОЩ.

И заслужава бойкот, ако ще се провежда по същия начин до края на предизборната кампания: с наставнически тон, увъртане на принципа "топло-студено" и страх от политическите последици на единствената задача, която този щаб има да решава.

България е изгубила над 800 граждани за по-малко от две седмици заради Covid-19, и това са само потвърдените смъртни случаи, които са достигнали до всекидневната статистика.

Докато ген. Венцислав Мутафчийски признава, че "нещата не вървят в правилна посока и би трябвало да се вземат мерки, защото ще се изчерпа медицинският капацитет", здравният министър казва:

"Ако се наложи, ще го направим. Кога ще се случи - не знам. Ако трябва да бъде направено, ще го направим ли? Да".

Нито един въпрос за конкретни показатели, по които ще се прецени дали да се затворят заведения, офиси, молове и фитнеси, не получи своя отговор на брифинга.

24 от 28 области са в "червено" заради високата заболеваемост - сред тях са най-населените региони като София, Пловдив, Бургас, Варна и Благоевград. Централизирани решения няма заради изключенията като Търговище и Видин.

Година след като предшественикът на Костадин Ангелов затвори областните градове с КПП-та, изведнъж националното здравеопазване се оказа политика за локално управление. Кметове и областни администрации са оставени да обират всички негативи от непопулярните, но вече неизбежни ограничения на нормалния живот.

Контрол няма, защото "няма толкова много полицаи".

"Няма как да въведете мерки там, където хората не вярват от нуждата на тези мерки", казва здравният министър.

Ако правителството не успява да формулира и защити общия национален интерес, какъв е смисълът от правителството? Каква е тази здравна политика, която капитулира пред подпийнала компания на Осмомартенски банкет или пред шофьор от междуградския транспорт, който не вярвал в маските?

Избор на ваксини няма. ОК. Обаче има "основателни подозрения", че със запазените дози от липсващите Pfizer / BioNTech вече се злоупотребява. Според Костадин Ангелов - някои от тях се поставят на хора от партийните списъци за членове на СИК, които нямат никакви намерения да участват в организацията на парламентарния вот на 4 април.

За едно подобно прегрешение здравният министър щеше да реже глави в болницата в Сандански. Сега предизборното уреждане на "наши хора" с партийни привилегии се оказва подробност от пейзажа. Може би защото е напълно предсказуем резултат от липсата на ред в имунизационната стратегия, а не защото "Това е страната, в която живеем, и това са хората, с които работим".

Дори да нямаше нито едно нарушение, обезопасяването на изборния процес пак буксува. Един ден след крайния срок (10 март) за масовото имунизиране на СИК-овете са поставени първи дози на близо 24 000 души - под 1/4 от 100-те хиляди бъдещи членове на секционните комисии.

За едночасовата продължителност на брифинга началникът на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов не получи думата нито веднъж.

Костадин Ангелов използваше времето да мъмри "социалните мрежи" за критиките към него, но преди ден остави зам.-министър Жени Начева (специалист по бюджет и финанси) да поеме сама ударната вълна от въпросите за дезорганизацията при разпределението на ваксини.

Ролята на директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов е сведена до преразказ на решенията на ЕМА и логистични данни за предстоящите доставки на дози, които някой друг е поръчвал миналата есен на принципа "Евтиното ни е скъпо".

Затова "няма" ваксини в България, а в Гърция поставиха милионната доза още преди седмица.

Не защото "не идват", а защото България не поиска достатъчно количества от "идващите", когато ЕК осигури тази възможност на всички 27 държави.

Covid-пандемията не е грижа само на правителството на Бойко Борисов. Липсващата лична отговорност не може да се "спусне" от партията или да се обещае в програма.

Но Covid-19 е най-болезненият проблем на тези парламентарни избори - както заради напълването на листите с апостоли на "алтернативните факти", така и заради отблъскването на хората от секциите след изпускане на болестта от контрол.

Ако тази лампа не мига в Министерството на здравеопазването, няма никакъв смисъл от повече брифинги до 4 април.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Соноя Мидзуно влиза в най-голямата си роля досега

Едно от атрактивните лица, които ще гледаме в "Домът на дракона"

България ще купи само един танкер с LNG за октомври

 "За ноември и декември не намерихме слотове"

Русия е изгубила "половината от авиацията на Черноморския флот" след взривовете в Крим

Путин назначи нов командир на Черноморския флот след провалите

Линда Еванджелиста отново блести във Vogue, но белезите от травмата остават по тялото ѝ

"Имам разрези по цялото тяло. Имах конци. Носих компресиращи дрехи под брадичката си. Цялото ми тяло беше здраво стегнато в продължение на 8 седмици - нищо не помогна"

„Захарни заводи“ Горна Оряховица празнува 110-години от основаването си

Компанията е най-дълго функциониращият и голям производител на захар и захарни изделия в страната

Татуировки "White Power" и "Кръв и чест": Как DAZN отмени мач на български боксьор

Иван Николов трябваше да се бие срещу английския рапър KSI, но неонацистките надписи по тялото му доведоха до провал

Ивайло от Банишора и 28-метровата витрина на бъдещето

28,80 метровата витрина в Kaufland Банишора е сертифицирана от TÜV

Сменено е цялото ръководство на ДФ "Земеделие"

Бившият директор изкара на поста си само 5 месеца